A bányászlakás ihlette meg a művészeket

Bányászlakás ihletett egy különleges köztéri műalkotást Pécsen: Makra Zoltán és Palatinus Dóra 37 négyzetméter című installációját szerdán avatták fel a város Uránbányász terén.

MNO
2011. 08. 31. 19:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez az alkotás az eredménye a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program során megfogalmazott számos pozitív kezdeményezés egyikének, amely arról szólt, miként tudjuk a felújított köztereket vonzóbbá, barátságosabbá, emberibbé tenni” – mondta Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely fideszes polgármestere avatóbeszédében. A politikus a téren megjelent több száz érdeklődő előtt megjegyezte: a 37 négyzetméter nyilvánvalóan sok pozitív és negatív kritikát kap majd, de elgondolkodtatja az embereket és ezzel el is éri a célját.

Pierre Vasarely, a magyar származású Victor Vasarely világhírű képzőművész unokája, az Aix-en-provence-i Vasarely Alapítvány elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy figyelemre méltó alkotás született, és ez jó alap Pécs, valamint nagyapja egykori franciaországi lakhelye, Aix-en-Provence kapcsolatának szorosabbra fűzéséhez. Makra Zoltán és Palatinus Dóra 37 négyzetméter című installációja azután készülhetett el, hogy a képzőművészek az alkotás terveivel első díjat nyertek a Dél-dunántúli Építész Kamara és az Aix-en-provence-i Vasarely Alapítvány tavaly meghirdetett nemzetközi köztéri művészeti pályázatán.

A köztéri művészetek fejlesztését szolgáló pályázatot elsőként Pécsen hirdették meg, a tervek szerint ettől kezdve minden harmadik évben más és más európai városban írják ki, lehetőséget adva a pécsi születésű Victor Vasarelyről elnevezett díj elnyerésére. A pályázat a baranyai megyeszékhelyen olyan, az épített környezet társadalmi és kulturális funkcióit erősítő új köztéri műalkotás tervezését várta el európai alkotóktól, melyre példát jelenleg nem találni a baranyai megyeszékhely közterein.

A bírálók Makra Zoltán és Palatinus Dóra terveit harmincnégy pályamunka közül értékelték a legjobbnak. A művészek a pécsi bányászlakótelep harminchét négyzetméteres típuslakásának térbeli dimenzióját dolgozták fel, ehhez a negyven éve a lakótelepen élő Rózsi néni otthonának térbeli szerkezete szolgáltatott mintát. Az otthon paramétereit megjelenítő installáció negyvenöt fokban megdől, váza acél, a falait élénk, színes síküveg lapok határolják. Benne méretarányosan megtalálható a konyha, a fürdő, a folyosó és a másfél szoba, pontosan olyan elrendezésben, ahogy az a lakásban is látható.

A Pécs nyugati részén 1956 és 1972 között épült Uránváros egykor a modern, kényelmes otthont, a biztos megélhetést adó munkahelyet, a megbízható szociális ellátórendszert jelentette a pécsieknek. Mára a bánya bezárt, a lakók nagy része kicserélődött. Az alkotás ugyanakkor kifejezésre juttatja azokat a társadalmi feltételrendszereket, melyekben ma is minden, környéken lakó osztozik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.