A politika okozza majd a következő recessziót

A brazil Estadao de Sao Paulo egy friss elemzést foglalt össze a közelgő újabb recesszióról, amely megállapította, hogy a politikai fel fogja gyorsítani és hatásaiban súlyosabbá is teszi. A venezuelai El Universal és a Globovisión is beszámolt a Standard and Poor's közleményéről, amelyben rontotta Venezuela besorolását. Az Agencia Financieira idézte Paul Krugmant, aki pénteken csendben keresztet vetett Portugáliára, és elkönyvelte államcsődjét.

2011. 08. 21. 16:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Estadao.com.br – Brazília

Sao Paulo második számú lapja megrendelt egy elemzést a Roland Berger tanácsadó cégtől, amely megállapította, hogy a politika növeli a következő recesszió bekövetkeztének valószínűségét. Jövőre ugyanis 24 országban tartanak választásokat, és a világ népességének 53 százalékát befolyásolják majd az eredmények. Az sem mellékes tény, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja közül négyben is az urnák elé szólítják a szavazókat: az Egyesült Államokban, Oroszországban, Franciaországban és Kínában. Ezek a megméretések a felmérés szerint újabb akadályokat jelentenek majd a vállalt reformok végrehajtásában.

eluniversal.com, globovision.com – Venezuela

A világ befolyásosabb hitelminősítője, a Standard and Poor's tovább rontotta Venezuela besorolását, mert új értékelési rendszert vezetett be. Ez már a politikai stabilitást is tekintetbe veszi, és ennek fényében az adósság visszafizetésének értékelése hosszú távon BB–ról B+ minősítést kapott. Az új minősítéshez csatolt közlemény szerint az állandó államosításokon kívül az elnök, Hugo Chávez egészségi állapotának bizonytalanságai is hozzájárultak a változtatáshoz. A leminősítés közvetlen előzménye, hogy Chávez közölte, hazaszállítja külföldről, többek között az Egyesült Államokban és több európai államban tartott arany- és devizakészletét is. A dél-amerikai ország már jó ideje szerepel a CMA Datavision, a londoni adatszolgáltató ügynökség tízes csődlistáján Argentínával, és a legtöbbször az első öt hely valamelyikén.

Agenciafinancieira.iol.pt – Portugália

A Portugal Diário gazdasági melléklete idézte a 2008-as esztendő közgazdasági Nobel-díjasát, Paul Krugmant, aki már nem lát más utat Portugália előtt, csak az államcsődöt. A PIIGS-államok két nagy állama, Olaszország és Spanyolország megmenekülhet, de a másik három országnak nem sok az esélye van az euró megtartásához mint fizetőeszközhöz. Becslései alapján Olaszországnak most 10 százaléka van az euróövezet elhagyására, míg a görögöknek 50. Ha nem sikerül garantálni a piacoknak a mentőövek sikerét, akkor ijesztő következményekkel járhat az olasz távozás az euróövezetből. Májusban egyébként Krugman még egy százalékra becsülte az olasz és spanyol távozás esélyét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.