Átlátható adórendszert akarnak

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungban egy tekintélyes adójogász átlátható és igazságos adórendszert követel a mostani feudális állapotok helyett. A Neue Osnabrücker Zeitung ismerteti azt a javaslatot, miszerint az alkotmánybíróság díjat kérhessen a notórius panaszosoktól. <br />

2011. 08. 21. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Neue Osnabrücker Zeitung (noz.de)

Az alsó-szászországi független napilap Kötözködői díj az alkotmánybíróságnál? című cikkében ismerteti a taláros testület meglepő tehermentesítési javaslatát. A tavalyi esztendőben a karlsruhei bíráknak majd 6500 alkotmánybírósági panasz ügyében kellett dönteniük. Ha valami nem változik, akkor az alkotmánybíróságot (AB) hasonló sors fenyegeti, mint az Európai Emberjogi Bíróságot, figyelmeztetett Andreas Vosskuhle AB-elnök. A bírák Strassbourgban több mint 150 ezer elintézetlen üggyel küzdenek. „Fontos, hogy megőrizzük az alkotmánybíróság működőképességét” – mondta. A bírák szerint most a törvényalkotóknak kell cselekedniük. A karlsruhei bíróság a taláros testület tehermentesítése érdekében azt javasolja, hogy a nyilvánvalóan esélytelen beadványok esetében díjat kérhessenek. Ezzel a szándékossági díjjal kívánják elrettenteni a notórius pereskedőket, akik közül egyesek 500 panasszal is éltek. A díj Vosskuhle javaslata szerint elérheti az 5000 eurót is, s a nagysága a beadvány készítőjének vagyonától függene.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (faz.net)

A konzervatív német napilap vasárnapi kiadásában Kirchhof a német adójog „feudalizmusát” panaszolja címmel készített interjút. Paul Kirchhof, a tekintélyes adójogász és egykori alkotmánybíró a német adójog feudális jellege miatt panaszkodik. A politika hosszú ideig kivételeket és privilégiumokat teremtett, mely olyan, elsősorban jól szervezetett érdekcsoportoknak kedvezett, melyek gazdaságilag amúgy is előnyös helyzetben voltak. Számos politikus az eddigi zavaros és privilégiumoktól átszőtt rendszer létrehozásában és működtetésében is részt vett. Ők a kedvezményekben, melyeket saját lobbijuk érdekében kiharcoltak, szakmai sikerüket látják és emiatt a reform útjában állnak. Kirchhof élesen bírálta a súlyos válságba került euróövezeti államoknak kidolgozott mentőcsomagot. „Tőlünk szolidaritást kérnek Görögországgal szemben, de valójában mi a pénzpiacokkal szemben vagyunk szolidárisak” – érvelt. Ott mindenki bekapcsolta a porszívóját, hogy felszippantsa a nyereséget. Az államnak ugyan finanszíroznia kell ezt a rendszert, hogy a jelenlegi stabilitást megőrizze. Mivel ezt azonban csak a pénzpiacokról hitelezett forrásokkal teheti, ezért egyre inkább függésbe kerül tőle. Ezt a drámai spirált Kirchhof szerint le kell lassítani és meg kell állítani. Ezért Németország adórendszerét úgy kell átalakítani, hogy azt a polgárok ismét átláthatónak és igazságosnak érezzék. Ezt az euróövezet válsága idején nem lehet tovább halogatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.