Az esélytelenség nyugalma

A Die Welt beszámol arról, hogy a berlini tartományi választásokon a CDU jelöltje az esélytelenség nyugalmával indul. A Süddeutsche Zeitung által idézett tanulmány szerint az eddig becsültnél lényegesen gyakrabban követnek el úgynevezett becsületgyilkosságokat.

2011. 08. 02. 7:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilapban Richard Herzinger Henkel Berlinben az észrevétlenség ellen harcol című cikkében foglalkozik a berlini CDU főpolgármester-jelölt reménytelen helyzetével. Egy csatát Frank Henkel már megnyert. A CDU listavezetője, aki a szeptember 18-i berlini választások kampányában eddig észrevétlenségével tűnt fel, a Rádió Berlin-Brandenburg (RBB) televízió műsorában élő adásban vitatkozhat Klaus Wowereit (SPD) berlini főpolgármesterrel. Eredetileg az RBB csak a két legesélyesebb, Wowereit és a Zöldek listavezetője, Renate Künast vitáját kívánta közvetíteni. Henkel egyik legutóbbi sajtónyilatkozata a CDU egyik alaptémájával, a közbiztonsággal és a növekvő bűnözéssel kapcsolatos. Az év első öt hónapjában Berlinben a bűncselekmények száma 11,3 százalékkal emelkedett. Henkel, hogy a polgárok közelébe kerüljön, busztúrákat szervez a fővároson keresztül, ezeken próbálja elmagyarázni, miként látja Berlint, s mit tenne abban az esetben, ha főpolgármesterré választanák. Hogy a tragikus állapotokat illusztrálják, a CDU busza a drasztikus problémákról elhíresült neuköllni városrészbe is ellátogat, és lépésben halad a hírhedt Harzer Strassén. A berlini helyi sajtó részletesen beszámolt arról, hogy a körzetet állítólag ötszáz roma lakja, akik lepusztítják a lakásaikat és a szemetet az ablakon dobálják ki.

Süddeutsche Zeitung (sueddeutsche.de)

A baloldali-liberális napilapban Ronen Steinke A „becsületgyilkosságok” gyakoribbak, mint feltételezték című cikkében tudósít a meglepő kriminológia tanulmányról. Eddig úgy becsülték, hogy Németországban évente nagyjából öt úgynevezett becsületgyilkosságot követnek el. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) a freiburgi nemzetközi büntetőjogra szakosodott Max Planck Intézetnek adott megbízást, s az elemzés a lap birtokába került. Eszerint ennél lényegesen többre kell számítani. Dietrich Oberwittler és Julia Kasselt kriminológusok évente 12 esettel számolnak. A kriminológusok az 1996 és 2005 közötti időszakot vizsgálták, és 125 esetet találtak. Alaposabb vizsgálat után – írják a kutatók – arra a következtetésre jutottak, hogy az esetek mintegy felében került szóba a bírósági ítéletben a becsületgyilkosságok kérdése. Egyes ítéletekben a látható motívum ellenére a becsületgyilkosság kérdését még érintőlegesen sem említették. A kutatók megfogalmazták bírálatukat. A BGH korábban úgy értékelt, hogy a „becsületgyilkosság” motívum aljas indoknak számít emberölés esetén, ami annyit jelent, hogy az illetőt gyilkosság és nem emberölés miatt ítélik el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.