Az ország déli feléből érkezhet az ellenzéki párt megmentője

Roppant erős kihívóval találhatja szemben magát Mitt Romney a republikánus párton belüli elnökjelölti versenyben, ha Rick Perry úgy dönt, hogy megpróbálkozik a Fehér Ház megszerzésével – derült ki a Gallup legfrissebb felméréséből. A párton belül egyelőre senki nincsen domináns pozícióban, így a jövő év eleji előválasztások kezdetéig még nagyon sok minden változhat.

Kovács András
2011. 08. 02. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adósságválság elhárultával ismét a közelgő elnökválasztás és annak közel egyéves előjátéka, az előválasztások kerülnek az érdeklődés középpontjába. A korábbi évekkel szemben a republikánus táboron belül jóval nagyobb a kuszaság a várható jelöltek kapcsán, mivel egyelőre egyetlen politikus sem emelkedett ki szignifikánsan a mezőnyből. Sok múlhat majd azon, hogy az első előválasztásokat ki nyeri meg, mivel a korai sikerek nagy lendületet adhatnak egy-egy politikusnak, mint ahogyan az 2008-ban is történt John McCain esetében.

Vezet Romney, de még bármi lehet

Az Egyesült Államok déli államaiban a republikánus szavazók 22 százaléka Rick Perry texasi kormányzóra voksolna, ha most rendeznék az előválasztásokat, míg Sarah Palin egykori alaszkai kormányzó csupán 13 százalékot érne el ezen a területen – derül ki a Gallup legfrissebb felméréséből. Mitt Romney volt massachusettsi kormányzónak jelentős az előnye a nyugati államokban, ahol 24 százalék voksolna rá, míg Michele Bachmann képviselőházi tag 12 százalékon áll. A keleti parti államokban Romney és Rudy Giuliani fej-fej mellett halad, míg a középnyugati államokban Romney pici fölénye látható Bachmann-nal szemben.

A Gallup a felmérését július 20–24. között készítette, amely azt mutatta, hogy országos szinten Romney 17, míg Perry 15 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Érdemes megjegyezni, hogy Romney azon jelöltek közül, akik hivatalosan bejelentették az indulásukat, jóval nagyobb előnnyel rendelkezik. Ebben a körben a volt kormányzó 27, míg Bachman 18 százalékon áll.

Perry repülőrajtot vehet

Perry, aki kezdetben még arról beszélt, hogy esze ágában sincsen elindulni az elnökjelölti küzdelemben, úgy tűnik, megváltoztatta az álláspontját, és még a héten bejelentheti, hogy beszáll a jövő évi versenybe. Abban az esetben, ha a texasi kormányzó végleg meghozná a döntését, akkor nagyon komolyan számolni kellene vele a déli államokban, ahol több fontos előválasztásra (Dél-Karolina, Florida) kerül majd sor a kiválasztási folyamat elején. A Gallup egy korábbi kutatása azt mutatta, hogy a politikusnak jóval nagyobb az ismertsége az USA déli részén, mint bárhol máshol az országban.

Romney számára a leggyengébb terep az ország déli része, mivel 12 százalékos támogatottsága lényegesen elmaradt a teljes republikánus szavazókra vetített 17-től. Ily módon Perry az előválasztás során komoly előnyre tehet szert riválisával szemben, amely adott esetben további lendületet adhat a politikusnak a kampányban. A volt New York-i polgármester esetében nem beszélhetünk ilyen előnyről, mivel ő nagyjából annyi támogatót tudhat maga mögött a keleti államokban, mint Romney.

A volt massachusettsi kormányzó bár vezet az elnökjelöltek versenyében, fölénye egyáltalán nem olyan nagy, mint a korábbi jelöltek esetében. A Gallup korábbi kutatása szerint az ifjabb George Bush 1999-ben húsz százalékkal vezetett Elizabeth Dole előtt, de 2007-ben John McCain is több mint húsz százalékkal volt lemaradva Giuliani mögött. Ezekből a korábbi kutatásokból látszik, hogy a mostani erőviszonyok alapján szinte lehetetlen bármit előre jelezni, és a további meglepetések egyáltalán nincsenek kizárva.

(gallup.com, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.