Az újabb amerikai összeomlást az egész világ érezni fogja

Növekedett az újabb amerikai recesszió kockázata, és ha ez valóban bekövetkezik, a világgazdaság egészének növekedési üteme is komoly mértékben lelassul – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett elemzésében.

MNO
2011. 08. 25. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb európai hitelminősítő szakelemzői közölték, hogy a legutóbbi, sorozatosan gyenge makroadatok miatt jelentősen, az eddigi 2,6 százalékról 1,8 százalékra csökkentették az amerikai gazdaság idei növekedési ütemére szóló előrejelzésüket, 2012-ben pedig az eddig várt 2,8 százalék helyett most már csak 2,3 százalékos amerikai GDP-pluszt várnak.

A Fitch Ratings szakértői azonban kidolgoztak és lefuttattak egy olyan szimulációs forgatókönyvet is, amelynek alapján a jövő évet az Egyesült Államok ismét recesszióban tölti, és a hitelminősítő ennek valószínűsíthető hatásait kivetítette a világgazdaság egészére. E forgatókönyv szerint az amerikai hazai össztermék az idén csak 1 százalékkal növekszik, 2012-ben 0,6 százalékkal visszaesik, és 2013-ban is mindössze 1,5 százalékkal bővül. Ebben az esetben a Fitch Ratings számítási modellje szerint a világgazdaság növekedési üteme a cég alapeseti prognózisától 2011-ben 0,3 százalékponttal, 2012-ben 1,2 százalékponttal, 2013-ban 0,7 százalékponttal maradna el.

A Fitch jelenleg érvényes alapeseti – tehát újabb amerikai recessziót nem feltételező – előrejelzése erre a három évre 2,9, 3,3, illetve 3,4 százalékos globális növekedést valószínűsít. Az amerikai recesszióval számoló borúlátó szimuláció szerint a nyersolaj átlagos hordónkénti ára jövőre 90 dollár, 2013-ban 85 dollár lenne a Fitch mindkét évre egyaránt 100 dolláros átlagot jósló alapeseti prognózisa helyett.

A hitelminősítő szerint az újabb amerikai recesszió kockázata azért növekedett, mert számos olyan sokkhatás bekövetkezett, amelyeket a cég a néhány hónapja kiadott legutóbbi világgazdasági előrejelzésében a kettős mélypontú amerikai recesszió lehetséges előidéző tényezőiként azonosított. Ezek közé tartozik a fogyasztók „visszavonulása” a munka- és az ingatlanpiac folytatódó gyengesége miatt, a piaci stressz újbóli erősödése a periferiális euróövezeti szuverén adósságválsággal összefüggésben, valamint a geopolitikai okok által táplált nyersolaj-árkiugrás.

A Fitch kimutatása szerint történelmi visszatekintésben az eseteknek csaknem az 50 százalékában amerikai recesszió következett, amikor az Egyesült Államok gazdaságának éves szintre átszámított növekedési üteme – ahogy az idei év első felében is történt – 2 százalék alá csökkent.

Az újabb amerikai recessziónak immár más nagy házak is jelentős esélyt adnak. A JP Morgan bankcsoport befektetőknek minap kiadott legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy a következő négy negyedévre most már mindössze 1 százalékos növekedést vár az Egyesült Államokban, és a ház közgazdászainak becslése szerint 40 százalékos az esélye annak, hogy az amerikai gazdaság ismét recesszióba süllyed.

A JP Morgan szakértői történelmi ökonometriai összevetést készítettek az elmúlt évtizedekről, és kimutatták, hogy a második világháború utáni időszak amerikai recesszióit az esetek 82 százalékában 1 százalékos vagy annál lassabb éves szintű gazdasági növekedések előzték meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.