Berlint a lumpenproletariátus diktatúrája irányítja

A Frankfurter Allgemeine Zeitung hosszú elemzésben kutatja a német főváros hanyatlásának hátterét. A Report Mainz a kialakuló berlini roma szigetekről ír.

2011. 08. 23. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung – faz.net

A német napilapban Mechtild Küpper Ahol minden elmegy, onnan sokan elmennek című cikkében tudósít Berlinből, ahol számos kerületben a lumpenproletariátus diktatúrája érvényesül.

Röviddel az 1989-es forradalom után egy NDK-s emberi jogi aktivista úgy fogalmazott: „Egy nép, amelyik igazán szabad akar lenni, az szabad.” Analóg módon a mai Berlinről elmondható: egy népesség, amelyik valóban rosszul akar viselkedni, azt alig lehet megakadályozni.

Kreuzbergben évtizedek óta óvnak a „dzsentrisedéstől” és a szegény emberek kiszorításától. A berlini iskolákat tönkretették a szenátus és a koalíciós partnerek iskolareformjai. A csendes beletörődés a rossz státus quóba messze túlnő a baloldali pártokon és miliőjükön. A takarékosságáról és józan gazdálkodásáról közmondásos „sváb háziasszony” eleve vesztes Berlinben. A fővárossá váláskor elveszett a közösségi ellenőrzés, és így egyes csoportok részérdekeiket kiélhetik a közösség kárárra.

A Kreuzbergben élőknek az az érzése, hogy a negyed a turistáknak szép, de a bennszülötteknek drága. Mások úgy vélik, Berlin nemcsak kellemesen lazává vált, hanem kényelmetlenül faragatlanná is. Létrejött a lumpenproletariátus diktatúrája, ami ellen senki sem tud védekezni. Miközben a New York-i metró vezetése 20 éve bejelentette, hogy vége a graffitizésnek, Berlinben minden frissen festett falat azonnal bepiszkítanak. Aki a köztereket nem kívánja feladni, annak ápolnia kell azt és az első szabályszegést is büntetnie kell.

Az együttélés problémáit a pártok egyedül képtelenek megoldani, túl sokáig számított a félrenézés a tolerancia jelének.

Report Mainz – swr.de/report

A német közszolgálati televízió oknyomozó riportműsora Buschkowsky óv a szegények németországi bevándorlásától című cikkében foglalkozik a mind nehezebben kezelhető berlini romaproblémával.

Heinz Buschkowsky (SPD) Berlin-Neukölln polgármestere óv a szegények növekvő beáramlásától Romániából és Bulgáriából. A magazinnak adott interjúban kijelentette, szerinte az EU egy jelentős szegénységi vándorlás előtt áll. „Azok a roma családok, akik most hozzánk jönnek, nyilvánvalóan maradni akarnak.” Megállapítása szerint Berlin Neukölln kerületében „szigeteket” képeznek.

Más nagyvárosokban dolgozó kollégái hasonló tapasztalatokról számoltak be. Azonban tartományi és országos szinten a politika még nem ismerte fel, hogy megérkezésük új integrációs problémát jelent.

Buschkowsky az interjúban hangsúlyozta, hogy a városoknak több forrást kell rendelkezésre bocsátaniuk, hogy a beköltözött uniós polgárok integrációs problémájára reagáljanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.