Búcsú a kiváltságoktól

Állami vadászvizsgán kell számot adniuk a jövőben mindazoknak, akik iskolai tanulmányaik miatt korábban mentesültek volna ezalól. A július végétől hatályos rendelettől többen szerzett jogaikat féltik, a vadászszakma szerint azonban szükség volt a szigorításra.

Nagy Áron
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Némi zavart okozott a vadásztársadalomban egy július 28-ával hatályba lépett jogszabály-módosítás, amely megszüntetett egy vitatott kiváltságot. Emlékezetes, hogy a törvény korábban azt mondta ki: nem kell állami vadászvizsgát tennie azoknak, akik erdészeti, mezőgazdasági, közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben meghatározott tananyagból vizsgáztak, vagy felsőfokú vadgazdálkodási szakirányú végzettséget szereztek.
Az évtizedes gyakorlatot különösen azután érte támadás szakmai körökből, hogy az elmúlt években megszaporodtak az OKJ-s képzések, s velük együtt a kivételezettek is. A bírálók elsősorban azt kérdőjelezték meg, hogy az iskolapadból kikerültek valóban rendelkeznek-e olyan szakismerettel, mint a vadászvizsgán bizonyított társaik. Érthető tehát, hogy sokan örömmel fogadták a kormány módosítását, többek azonban szerzett jogaikat érzik veszélyben, s azt kérdezgetik: most akkor nekik is számot kell adniuk tudásukról? Bár ellenkező véleményekkel is találkoztunk az internetes fórumokban, Nagy István, a Pest megyei vizsgabizottság tagja lapunk kérdésére leszögezte: Nem! Az új jogszabály visszamenőlegesen nem állapít meg kötelezettséget, akinek van vadászjegye, még ha lejárt is, megújíthatja azt. A szakértő elismerte: a rendelet nem tökéletes, az iskolarendszerű képzésen végzettek ugyanis megérdemelnék a korábbi privilégiumot, de vélhetően a sürgős döntéshozási folyamat nem tett lehetővé cizelláltabb megoldást. Azt viszont üdvözölte, hogy az új jogszabály értelmében nem lehetnek automatikusan vadászok a gyorstalpalókról, tanfolyamokról érkezők, akik egyébként önmagukra és másokra is veszélyt jelenthetnek. A környezet, a vad és a fegyverek kiváló ismerete nélkül ugyanis lehetetlen biztonságosan és jól vadászni – szögezte le Nagy István. Könnyű belátni, hogy a helyes fegyverhasználat elsajátításához sok gyakorlásra van szükség.
Balda Róbert, egy régi, de a mai kor igényeinek megfelelően felújított budakeszi lőtér ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, az állami vadászvizsga gyakorlati részének számonkérése s az azt megelőző felkészülés – mások mellett – náluk zajlik. A minden érdeklődő számára elérhető és nyitva álló lőtéren különböző golyós- és sörétespályákon gyakorolhatnak, és a vadászjelöltek igény szerint akár különórákat is vehetnek; ezeken természetesen minden segítséget megkapnak a lőtér oktatóitól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.