Ebben csúcstartók a spanyolok

A Jornal de Noticias vezető híre, hogy a drogbandák már Portugáliában is háborúba kezdtek egymással. A Portugal Diário egy olyan könyvből idézett önmagáért beszélő tényeket, amely az államcsődök és válságok nyolc évszázadát tekintette át, és kiderült, hogy Spanyolország a listavezető.

2011. 08. 07. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

jn.pt – Portugália

A Jornal de Notícias rendőrségi rovata beszámolt arról, hogy Lisszabonban és a Tejo folyótól délre már mindennaposak a drogbandák közötti összecsapások. Ha meg nem egymással harcolnak, akkor gyilkosságok és emberrablások jelzik befolyásuk határát. A bűnügyi rendőrség (PJ) bejelentése szerint már letartóztattak több mint 50 ilyen bandatagot, és felszámoltak már 13 csoportot. A különböző és szaporodó drogbandáknak már kiskorúak is a tagjai, sőt nemegyszer ők kapják meg a parancsot a leszámolásra, vagy ők is kísérik a szállítmányokat.

Diario.iol.pt – Portugália

A portugál hírportál tavaly november után újra idézett abból a tanulmányból, amely összesítette és összehasonlította az államcsődök és pénzügyi válságok nyolc évszázados történetét. A nemzetközi tanulmányhoz a svájci bank, a Credit Suisse is csatolt egy táblázatot, amelyből kiderült, hogy 1340-ben következett be az első európai államcsőd, amikor Anglia jelentett fizetésképtelenséget – az úgynevezett százéves háború (1337–1453) elején –, de a spanyoloké a csúcs 18 államcsőddel 1557 és 1939 között. A franciák következnek kilenc hasonló eseménnyel, őket a portugálok követik héttel, de a német – vagy porosz – lakosságú területek sem maradtak le nagyon a maguk öt csődjével 1683 és 1939 között. A tanulmány szerzői szerint a csődök többségét a háborúk okozták – a 18 csődből például 16-ra valamilyen háború előtt vagy után került sor – vagy a gyarmatokkal rendelkező országok esetében a függetlenségi küzdelmek hozták ilyen helyzetbe őket.

A tanulmány szerzőinek egyik végkövetkeztetése szerint leginkább az a tény vezet az államcsődökhöz, hogy az egyes eladósodott kormányok, bankok és cégek képtelenek beismerni a bizalomhiányt. Mivel azt gondolják, hogy most majd úgyis másképp lesz, és egyébként is már elég hosszú időt húztak ki baj nélkül, de ilyenkor mindig hirtelen zuhan a bizalom, nyomában pedig eltűnik a hitel, és már be is köszöntött a válság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.