Együtt egy lyukban: „Ma befejezzük, véget vetünk ennek” + Képek

A líbiai felkelők bekerítettek csütörtökön Tripoliban egy lakóépület-csoportot, amelyek egyikében a reményük szerint Moamer el-Kadhafi rejtőzik a fiaival együtt. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter kijelentette, az ENSZ-nek sürgősen intézkednie kell a befagyasztott líbiai pénzeszközök felszabadításáról. A helyzet még nem világos Líbiában, visszafordíthatatlan áttörésről korai lenne beszélni – mondta Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője. 350 millió eurónak megfelelő, olaszországi bankokban elhelyezett líbiai vagyon felszabadításához kezdett hozzá Olaszország. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805626" target="_blank"><strong>• Kadhafi kicsusszant a kommandósok kezei közül + Képek</strong></a>

MNO
2011. 08. 25. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tűzpárbaj már az épületeken belül zajlik. Azt nem mondták, miért hiszik, hogy az ezredes ott van. „Együtt vannak egy kis lyukban. Ma befejezzük. Ma véget vetünk ennek” – mondta az egyik harcos. Előzőleg a felkelők egyik szóvivője Tripolitól 150 kilométerre sejtette a politikus búvóhelyét.

Még korai áttörésről beszélni

Alekszandr Lukasevics elmondta, Oroszország igyekszik operatívan reagálni minden változásra. „Majd meglátjuk, mi történik, a prognózisokkal még várunk” – tette hozzá. Moszkvai megítélés szerint Líbia konfliktus utáni berendezkedését az ENSZ Biztonsági Tanácsának égisze alatt kell megvalósítani.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár líbiai ENSZ-misszióra vonatkozó felvetése kapcsán rámutatott: az egyeztetés folyik, „de óvatosan kell megközelíteni és nem szabad elsietni a konkrét mechanizmusok meghatározását, annak tisztázását, hogy ez hogyan valósul meg a gyakorlatban”, mert Líbiából igen ellentmondásos hírek érkeznek.



Kérdésre válaszolva Lukasevics kifejtette: amennyiben az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatot hozna a Líbia elleni szankciók enyhítéséről, úgy ennek az ország egész területére és a lakosság minden rétegére ki kell terjednie, és semmiképpen sem csak azokra, akik erre a jelen helyzetben játszott vezető szerepük alapján pályáznak. Külön hozzátette, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanácsra utal.

Lukasevics elmondta: az orosz diplomácia tud a Biztonsági Tanácshoz beterjesztett amerikai határozati javaslatról, hogy oldják fel a líbiai pénzek befagyasztását. „Ezt a javaslatot a BT-ben különféle összetételű csoportok egyeztetik, de közösen kidolgozott mechanizmus még nincs” – mondta. Végül Lukasevics jelezte: Moszkvát egyelőre nem hívták meg az összekötő csoport szeptember 1-jére, Párizsba tervezett ülésére. „Az orosz elvi álláspont az, hogy a líbiai helyzet politikai rendezésében a központi szerepet az ENSZ és Biztonsági Tanácsa tölti be, s nem más struktúrák” – mondta.

Olaszország hozzákezdett a vagyon felszabadításához

Franco Frattini olasz külügyminiszter elmondta, az összeget a jövő héten folyósítják a felkelők politikai szerveként működő Átmeneti Nemzeti Tanácsnak. Az olasz ENI olaj- és gázipari vállalat – a Líbiában tevékenykedő legnagyobb külföldi cég – hétfőn várhatóan megállapodást köt arról, hogy térítésmentesen „nagy mennyiségű” gázt és benzint szállít a líbiai szükségletek kielégítésére – jelentette be Berlusconi.



Mahmúd Dzsibril, a líbiai felkelők második számú vezetője Milánóban találkozott az olasz kormányfővel. Dzsibril a megbeszélés után úgy fogalmazott, hogy súlyos gazdasági problémákkal küzdő országának „sürgős segítségre” van szüksége. A politikus szerint a destabilizálódás veszélye fenyegeti az országot gyors nyugati pénzügyi segítség hiányában, a segítség szükséges a szolgáltatások helyreállításához és a közalkalmazottak bérének kifizetéséhez.

Dél-Afrika igent mond

Bizonyos feltételek mellett hajlandó felhagyni Dél-Afrika azzal az elutasító magatartással, amelyet eddig tanúsított a Kadhafi-kormányzat külföldi vagyontárgyai befagyasztásának megszüntetésével kapcsolatban az ENSZ Biztonsági Tanácsában.



„Dél-Afrika igent mond a pénzek felszabadítására, amennyiben azokat humanitárius célokra használják fel Líbiában” – szögezte le csütörtökön Clayson Monyela, a dél-afrikai külügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy hazája nem hajlandó a vagyont a felkelők kezébe adni.



Pretoria végig ellenezte a NATO líbiai fellépését és a tárgyalásos megoldást szorgalmazta. Monyela hangsúlyozta, hogy az észak-afrikai országban a leendő új vezetésbe a Kadhafi-rezsim tagjait is bele kell vonni.



(Fotók: Reuters)

Jacob Zuma dél-afrikai elnök kedden ismét élesen bírálta a NATO líbiai műveleteit. Mint mondta, az ENSZ 1973. számú, a polgári lakosság védelme érdekében hozott határozatát az atlanti szövetség hatalomváltásra használta fel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.