Eljött az ideje az új Líbia megteremtésének

Kadhafi rezsimje összeomlóban van, eljött az ideje az új Líbia megteremtésének, és az átmenetnek békésnek kell lennie – üzente hétfői nyilatkozatában Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, miközben Tripoliban a Moammer Kadhafi ellen harcoló erők a még meglévő ellenállási gócok felszámolására törekedtek. Az atlanti szövetség vezetője megállapította: minél hamarabb ismeri fel Kadhafi, hogy saját népe ellen nem nyerheti meg a csatát, annál több vérontást és szenvedést lehet elkerülni.<br />

MNO
2011. 08. 22. 8:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A líbiai nép hatalmas szenvedést élt át Kadhafi négy évtizedes uralma alatt. Most új kezdetre nyílik esélye. Eljött az ideje annak, hogy megszűnjön a civilek bármiféle fenyegetése, miként azt az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa követelte. Itt az ideje az új Líbia megteremtésének, a szabadság, és nem a félelem, a demokrácia, és nem a diktatúra, a többség akarata, és nem kevesek szeszélye alapján. Az átmenetnek békésen kell eljönnie. Most kell érkeznie, és a líbiai népnek kell irányítania, meghatároznia” – fogalmazott Rasmussen.

A főtitkár közölte, hogy a NATO kész együttműködni a líbiai átmeneti nemzeti tanáccsal, amely nagy felelősséget visel a helyzet alakulásáért: biztosítania kell, hogy az átmenet „sima és befogadó jellegű legyen”, hogy az ország megőrizze egységét, valamint hogy „a jövőt a megbékélésre és az emberi jogok tiszteletben tartására alapozzák”. A NATO az ENSZ BT felhatalmazása alapján március óta érvényesíti Líbiával szemben a tengeri fegyverszállítási tilalmat és a repülési tilalmat, valamint mindeddig rendszeresen csapásokat mért azokra a katonai célpontokra, amelyeket úgy ítélt meg, hogy azok fenyegetést jelentenek a polgári lakosságra nézve. A civileknek a harcoktól való megvédését kifejezett feladatként fogalmazta meg a NATO fellépését megalapozó BT-határozat. Most, miután a harcok immár a líbiai fővárosban dúlnak, Rasmussen azt hangsúlyozta, hogy a NATO Líbiában „továbbra is szemmel tartja a katonai egységeket és létesítményeket”, és ha bármilyen fenyegető lépést tapasztal, akkor „cselekedni fog az ENSZ-felhatalmazással összhangban”.

Pieter De Crem belga védelmi miniszter hétfő reggel egy flamand rádióállomásnak nyilatkozva azt mondta, hogy Líbiában „közeledik a végkifejlet”, és szerinte a NATO-nak sürgősen döntenie kell arról, milyen magatartást tanúsítson a felkelők győzelme után. A miniszter úgy vélekedett, hogy az egész nemzetközi közösségnek minden szükséges intézkedést meg kell tennie Líbia stabilizálása érdekében, segítséget kell nyújtania az országnak „az új keretek között is”. Szintén folyik a felkészülés a Kadhafi-rezsim összeomlása utáni helyzetre a NATO mellett a másik brüsszeli székhelyű integrációs szervezetben, az Európai Unióban. Michael Mann, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, Catherine Ashtonnak a szóvivője hétfő délelőtt elmondta, hogy az uniónak számos forgatókönyve van a „Kadhafi utáni” helyzetben követendő magatartásra.

Előző este a lengyel EU-elnökség arra intette a felkelőket, hogy tanúsítsanak felelősségteljes magatartást, kíméljék meg a civil lakosságot, amikor bevonulnak Tripoliba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.