Ennél jobbat vártak

Az idei Forma–1 Magyar Nagydíj idején minden szállodai mutató – szobafoglaltság, átlagár, az egy kiadható szobára jutó bevétel (revpar) – egyaránt romlott – derül ki a Magyar Szállodák- és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) csütörtöki összefoglalójából.

MNO
2011. 08. 18. 19:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a verseny idején a gyengébb kereslet következtében 1,7 százalékponttal alacsonyabb volt a szobafoglaltság a fővárosi szállodákban, emiatt az elért átlagszobaár is gyengébb lett az idén, a revpar így 11,9 százalékkal maradt el a tavalyitól. A szervezet azt vizsgálta, hogyan alakult a szállodák teljesítménye tavaly és az idén a Forma–1 Magyar Nagydíj hatására Budapesten, illetve mi a különbség a szállodák teljesítményében, ha ennek a három napnak a szállodai mutatószámait hasonlítják a teljes július hónap átlagához.

Az összehasonlításból az látszik, hogy 2010-ben a verseny alatt a szobafoglaltság 21,6 százalékponttal, az átlagár 58,2 százalékkal, a revpar mutató 132,7 százalékkal haladta meg a havi átlagot. 2011-ben a kérdéses három nap alatt a szobafoglaltság 15,9 százalékponttal, az átlagár 68,3 százalékkal, a revpar mutató pedig 104,2 százalékkal volt több, mint a júliusi átlag.

A közlemény szerint az adatokból az is látszik, hogy 2011 júliusában a szobafoglaltság 4 százalékponttal javult az egy évvel korábbihoz képest, s bár az átlagár 5,7 százalékkal gyengébb volt, a revpar mutató 0,4 százalékkal – ugyan minimális mértékben, de – javult. Így a szállodák számára üzletileg a hónap jobban sikerült, mint egy éve. Ezzel szemben a Forma–1 verseny idején minden mutató – szobafoglaltság, átlagár, revpar – egyaránt romlott.

A szövetség szerint a 2011. évi gyengébb teljesítményben nagy szerepe volt annak, hogy míg a 2010. évi Forma–1 verseny napjain a forint euróhoz viszonyított árfolyama 284,3 forint, addig ebben az évben 270,2 forint volt. Ez 5 százalékkal erősebb, mint egy éve, azaz az erősebb árfolyam a forint átlagárakat és revparmutatót csaknem ilyen mértékben csökkentette.

Az elemzés 11 140 budapesti szállodai szoba teljesítményén alapul, 2010-ben július 30. és augusztus 1., 2011-ben július 29–31. közötti 3-3 nap adatait vette figyelembe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.