„Ez egy nagyszerű lehetőség Magyarország számára”

A biofizika a kívülállók számára furcsának tűnik, de ez egy olyan tudományterület, amely a kutatásban a biológiát és a fizikát elválaszthatatlanul egyesíti – hangoztatta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a 8. Európai Biofizikai Kongresszus fővárosi megnyitóján kedden. A rendezvény díszvendége Ada E. Yonath Nobel-díjas biokémikus.

Kovács András
2011. 08. 23. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai biofizikusok nagyra értékelik magyar társaik eredményeit, ezért is került sor a konferenciára hazánkban – mondta el Pálinkás. A konferencián a szakma legkiválóbbjai adnak elő, és szerencsére rengeteg, hazánkban dolgozó tudós is megjelent – tette hozzá. A biofizika a kívülállók számára furcsának tűnik, de ez egy olyan tudományterület, amely a kutatásban a biológiát és a fizikát elválaszthatatlanul egyesíti – mutatott rá az MTA elnöke.

Pálinkás szerint ez az a terület a világon, amely az érdeklődés középpontjában áll. Közel ezer fő vesz részt ezen a rendezvényen, amely egy nagyon jelentős létszámnak tekinthető – tette hozzá. Folyik a kutatóintézetek megújítása, de a biofizikai intézeteket nem fogják érinteni az átalakítások, ám ennek a területnek több forrást szeretnék biztosítani – mutatott rá Pálinkás.

Négy éve készültek erre

Mátyus László, a magyarországi kongresszus szervezőbizottságának elnöke elmondta, hogy négy éve készülnek erre a rendezvényre. Egy tudományos bizottság irányította a programok összeállítását – tette hozzá. Mátyus kijelentette, ez egy nagyszerű lehetőség hazánk számára, hogy valamit bemutasson a hazai tudományból. 690 tudományos előadásra kerül majd sor a rendezvényen 24 szekcióban, amely lefedi a biofizika teljes területét – ismertette a főszervező.

Nagyon örülök, hogy Budapesten van ez a konferencia, mivel korábbi tanulmányaim során egy magyar segítőm is volt – mondta el Ada E. Yonath, a 2009-ben Nobel-díjjal kitüntetett biokémikus. Kiemelte, hogy a németországi Max Planck Intézet 24 éven keresztül segítette a munkáját. Az a tény, hogy Németországban dolgozott, segített abban, hogy meglátogassa Budapestet – tette hozzá. A kutató elmondta, hogy továbbra is a fehérjeszintézis területén végzi a kutatásait, és bízik benne, hogy a társadalom szintjén is használhatók lesznek a felfedezései.

A hátrányos helyzetben lévőket is segíti az EBSA

Az Európai Biofizikai Társaságok Szövetsége (EBSA) 25 országot képvisel, kétévente tartanak konferenciákat. A fő konferenciákon kívül kisebb rendezvények is vannak, amelyek speciális tudású embereket hoznak össze. Az EBSA nagyon sok ösztöndíjat ad a hátrányosabb anyagi helyzetű országokból érkezetteknek. Ebben az évben 60 fiatal kutató részvételét tudta szponzorálni a szervezet. Az EBSA kétévente tart tisztújító közgyűlést, ahol megválasztják a végrehajtó bizottságot. Az EBSA legfontosabb bevételi forrása a szervezet tulajdonában lévő újság terjesztése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.