Felmelegítik Sztolipin százéves elképzeléseit?

Pjotr Sztolipin száz évvel ezelőtti reformjainak szellemében kedvezményekkel csalogatná az oroszokat a szibériai földek megművelésére a fejlesztési minisztérium helyettes vezetője. Szintén a ritkán lakott Szibériába csábítaná az Észak-Kaukázus munkanélkülijeit a krasznojarszki terület kormányzója, míg Dmitrij Medvegyev államfő inkább a Távol-Keletet ajánlja honfitársainak. Eme elgondolásoknak különleges aktualitást adnak a kínaiak Urálon túli térhódításáról időről időre felröppenő híresztelések.

Stier Gábor
2011. 08. 19. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örök probléma Oroszországban Szibéria benépesítése, a parlagon hagyott földek megművelése. A 15. századtól meghódított hatalmas, Urálon túli területeken a 19. század közepére szilárdult meg az orosz fennhatóság, ám a rideg körülmények, a hatalmas távolságok és a szélsőséges, embert próbáló időjárás máig megnehezítik Szibéria bekapcsolását az ország gazdasági vérkeringésébe. Nagy lökést adott a fejlődésnek az 1916-ra elkészült transzszibériai vasút, de igazi élet, nagyobb városok inkább csak a természeti kincsek lelőhelyei környékén alakultak ki. Az olaj, a földgáz, a nikkel vagy éppen a gyémánt különösen az iparosítás idején vonzotta a nagyobb kereset reményében a keményebb élettől sem megrettenőket. Persze ehhez a kecsegtető lehetőségek mellett az is kellett, hogy az állam még bérkiegészítéssel is növelje a vállalkozói kedvet.

Mindez úgy-ahogy megoldotta a bányászat emberigényét, a hatalmas földek azonban nagyrészt megműveletlenek maradtak. S nemcsak a mezőgazdasági művelésre alkalmatlan északi területeken, hanem máshol is. Annak ellenére, hogy Szibéria évszázadokon át a szabadság szigetének számított, így például mindenkinek annyi földje lehetett, amennyit meg tudott művelni. Ezen a helyzeten próbált már segíteni a 20. század elején Sztolipin miniszterelnök 1910-es agrárreformja, amelynek kulcseleme volt a parasztok átköltöztetése a szabad földekre. A kormány megváltás nélkül adta magánkézbe a szibériai állami földeket. A költözés költségei mellett az állam magára vállalta a helyi infrastruktúra, az iskolák, s az egészségügyi ellátás kiépítését is. Hasonló módon igyekeztek benépesíteni a Távol-Keletet, az Észak-Kaukázust és a birodalom más, ritkán lakott területeit is.

A sztolipini elképzelésekhez nyúlt vissza egy minapi konferencián a gazdasági fejlesztési miniszter helyettese is. Andrej Klepacs szerint ma is aktuális probléma Szibéria betelepítése, az oroszok idecsábítása. Ehhez – mint fogalmazott – az államnak kedvező feltételeket kell teremtenie, többek között földet kell biztosítania azok számára, akik készek azt megművelni. A miniszterhelyettes ehhez hozzátette, hogy emellett a gazdaságok kialakításához, fejlesztéséhez ha nem is 50 éves, mint Sztolipin, de 10-20 éves lejáratra hitelt is kell adni a vállalkozó földműveseknek.

Hasonló elképzeléseket pendített meg a minap Blagovescsenszben Dmitrij Medvegyev államfő is, aki azonban a hely szellemének megfelelve Szibéria és Oroszország központi részei helyett a hatalmas és ritkán lakott Távol-Keletet ajánlotta a honfitársainak és a bevándorlóknak. Az elnöki vizit napján zárult a térségbe költözést elősegíteni hivatott állami program, amely azonban mindössze 377 embert csábított a Távol-Keletre. Ez is jelzi, hogy az átgondolt tervek nem helyettesíthetők kampányszerű kijelentésekkel. Átgondolt, komplex programok híján beteljesülhetnek a manapság egyre gyakoribb ijesztgetések, s mire az orosz állam észbe kap, az áttelepülők többségében tényleg már csak kínaiakat találnak Szibériában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.