Felszámolnák a jelenleg tapasztalható kaotikus állapotokat

Tizenkét fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű egészségügyi intézmény állami tulajdonba adásáról dönthet jövő szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A kerékbilincselés szabályai is megváltozhatnak, valamint a zászló díszszegélyei is.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805505" target="_blank"><strong>• Eladható fővárosi kórházi ingatlanok</strong></a>

MNO
2011. 08. 25. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzat és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) között kötendő megállapodás tervezetében az szerepel a Semmelweis-tervre hivatkozva, hogy a kormány az egészségügyi ellátórendszer működőképességének fenntarthatósága, a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében egyetért a fővárosi egészségügyi intézmények állami átvételével.

Az átadás-átvétel kiterjed az alapellátást meghaladó fekvőbeteg-szakellátással, illetve fekvő- és járóbeteg-szakellátással kapcsolatos kötelező fővárosi önkormányzati feladatokra, továbbá az intézmények alapító okiratában meghatározott egyéb tevékenységre, a Fővárosi Önkormányzat intézményfenntartói jogára, az érintett vagyonelemek tulajdonjogára, valamint a kapcsolódó jogokra és kötelezettségekre. Az állami átvétel kezdő napja 2012. január 1. Az átadás-átvétel zökkenőmentes lebonyolítása érdekében a főváros és a tárca tematikus munkacsoportokat alakít ki.

A Nefmi egészségügyért felelős államtitkársága a megállapodás tervezetében vállalja a szükséges jogszabályi háttér teljes körű előkészítését és az ehhez kapcsolódó egyeztetések lefolytatását. Ezek között szerepel egyebek mellett az intézményekben dolgozókkal kapcsolatos munkáltatói jogkörök normatív megváltoztatása, a megváltozott fenntartói jogok rendezése, az intézményeket és a tulajdonos önkormányzatot terhelő összes, az egészségügyi feladatellátás körében létrejött kötelezettségvállalás átvállalása, beleértve a folyamatban lévő fejlesztésekhez biztosított önrész átvállalását is. Az átadással kapcsolatos többletköltségeket kizárólag a központi költségvetésből fedezik. Tarlós István főpolgármester közgyűlési előterjesztésében hangsúlyozza: a fővárost az átadás-átvétel során semmilyen vagyonvesztés nem érheti, illetve az eljárásból fakadó költség nem terhelheti.

A megállapodás vonatkozik a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetre, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézetre, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetre, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházaira, a Péterfy Sándor Utcai Kórház – Rendelőintézeti és Baleseti Központra, a Nyírő Gyula Kórházra, a Szent Imre Kórházra, a Károlyi Sándor Kórházra, az Uzsoki Utcai Kórházra, a Központi Stomatológiai Intézetre, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdőre, a Heim Pál Gyermekkórházra, valamint a Segély Helyett Esély Alapítvány által működtetett budafoki pszichiátriára.

Az indítvány mellékletéből az is kiderül: a Szent Margit Kórház önálló működésére, Szent János Kórháztól való különválására előterjesztés készül; 2011. november 1-jétől pedig a kormány döntésével összhangban hajléktalanok részére nyújtott egészségügyi ellátást alakítanak ki a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai Hidegkúti úti telephelyén, valamint a Szent László Kórházban. Amennyiben a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén elfogadja a javaslatot, úgy a főpolgármester a határozathozatalt követően azonnal aláírhatja a megállapodást Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral.

Nem lenne cél a bilincselés

Változhatnak a kerékbilincselés szabályai Budapesten 2012 első negyedévében, ha a képviselők elfogadják Tarlós István főpolgármester előterjesztését. E szerint Budapesten jelenleg nem egységes a kerékbilincselés és a járművek elszállításának jogi háttere, ezért a főváros egyeztető tárgyalásokat kezdeményezne a kerületekkel az egységesítés érdekében.

A koncepció lényege, hogy kerékbilincselésre csak a legszükségesebb esetben kerülhessen sor, mivel nem szeretnék a szabálytalankodó járművet a szabálysértés helyén „konzerválni”; az üzemképtelen, valamint a közúti forgalom biztonságát, a közbiztonságot veszélyeztető járműveket elszállíttatnák, és erről a kerületekkel is meg szeretnének állapodni. Kezdeményezik a jogszabályok olyan célú módosítását is, hogy a Fővárosi Önkormányzat főjegyzője is első fokú szabálysértési hatóságnak minősüljön, mivel jelenleg a felügyelet, illetve általában a Fővárosi Önkormányzat által kezdeményezett szabálysértési eljárásokban kiszabott bírságok is a kerületekhez folynak be.

Tarlós István az előterjesztésben hangsúlyozza, Budapesten nem egységes a kerékbilincselés és a járművek elszállításának gyakorlata, mert a kerületekkel különböző megállapodásokat kötöttek. Az I., a XIII., a XIV., a XV., a XVI., a XIX., a XX. és a XXIII. kerületben a Fővárosi Közterület-felügyelet valamennyi közterületen eljárhat a megkötött megállapodás szerint. A II., az V., a VI., a VII., a IX., a X. és a XVIII. kerületben csak a főváros tulajdonában lévő közterületeken járhatnak el, míg a IV., a XVII. és a XXII. kerületben csak kerékbilincselésre jogosult a felügyelet. A III., a VIII., a XI., a XII. és a XXI. kerületben viszont a felügyeletnek semmilyen jogköre sincs. Amennyiben a közgyűlés elfogadja a koncepciót, úgy a közbeszerzések, a humán és anyagi források megteremtése miatt a legkorábbi hatályba lépés időpontja az előterjesztés szerint 2012 első negyedéve lehet.

A főpolgármester szerint Budapest közlekedésében jelenleg kaotikus állapotok uralkodnak, tarthatatlan az a helyzet, hogy a közlekedési szabálytalanságok legkirívóbb szabálysértői alig, vagy egyáltalán nem vonhatók felelősségre. A közlekedést zavaró jelenségek megszüntetése, a parkolási fegyelem és a főváros áteresztő képességének javítása érdekében egységesebbé, átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé kell tenni Budapest közterületein a szabálytalanul várakozó üzemképtelen és a közúti forgalom biztonságát, a közbiztonságot veszélyeztető gépjárművek elszállítását, valamint a szabálytalanul elhelyezett gépjárművek kivételes esetben történő kerékbilincselését – fogalmazott Tarlós István.

Változhat a zászló

Megváltozik a főváros zászlajának díszszegélye, ha az erről szóló előterjesztést elfogadják. A testület június végén döntött a korábbi vörös, arany(sárga), égszínkék zászló lecseréléséről; az új zászló fehér színű, nemzeti színekből összeálló háromszöges díszsorral szegélyezett lett, közepén megmaradt a korábbi címer. Az erről szóló rendelet augusztus 15-én lépett hatályba.

A főpolgármester mostani javaslatában azt írja: a rendelet hatályba lépését követően olyan új változat elkészítésének igénye merült fel, amely „a hagyományok mellett a modern városarculat elemeit is magán hordozza”.

Az indítvány szerint a zászló téglalap alakú, fehér színű marad, közepén változatlanul a címer helyezkedik el. Vízszintes szegélyeit viszont a javaslat elfogadása után egymásba fordított, piros és zöld egyenlő szárú, egymással nem érintkező háromszögekből összeálló díszszegély alkotja olyan módon, hogy azok a zászló alapszínével kiegészülve a nemzeti színek együttesét adják. Tarlós István az előterjesztésben azt is jelzi: a zászlók cseréjéhez szükséges 10 millió forintot a közgyűlés már júliusban biztosította, vagyis nincs szükség további forrásra a változtatáshoz.

Szobrok és terek

A Klauzál Gábor-szobor megvalósításának támogatásáról, szobrok áthelyezéséről, illetve LMP-s javaslatra Bibó István nevét felvevő közterületről is döntenek a képviselők.

Klauzál Gábor egész alakos szobra a XXII. kerületben állna a művelődési ház előtt, az egykori miniszter ugyanis életének utolsó másfél évtizedét Budatétényben töltötte. A főpolgármester előterjesztése szerint az önkormányzatot a Klauzál Gábor Társaság kereste meg a szobor megvalósításához szükséges pénzügyi támogatásért. A szobrot Benedek György szobrászművész készítheti el, aki meghívásos pályázaton nyerte el a lehetőséget. A kompozíció létrehozása 7,5 millió forintba kerül, ebből 5 millió forintot a XXII. kerületi önkormányzat áll. Tarlós István főpolgármester indítványa szerint a főváros egymillió forint támogatást biztosítana a költségvetés kulturális keret céltartalékának terhére.

Az oktatásért és szociális területért felelős főpolgármester-helyettes azt javasolja, hogy ismét álljon Móricz Zsigmond-szobor a XI. kerületi Móricz Zsigmond körtéren. A Villányi úti oldalon 2004-ben elhelyeztek egy egész alakos szobrot az író tiszteletére, de a 4-es metró építése, illetve a Villányi úti és Fehérvári úti villamospálya összekapcsolása miatt 2008-ban ideiglenes elbontották. Csomós Miklós indítványában azt írja: a Varga Imre szobrászművész által készített szobrot a metróberuházással összefüggő felszíni rendezés kapcsán állítják vissza a beruházás költségvetésének terhére. A szobrot várhatóan a tér Fehérvári úti oldalán helyezik el.

A Halas fiú című szobor a XI. kerületi Ulászló utcából költözhet a Feneketlen-tó környékére, ha a képviselők elfogadják az erről szóló előterjesztést. A szobrot 1961-ben állították. Csomós Miklós azzal érvel, hogy a környezet mára sokat változott, a művet például teljesen eltakarja egy fa. A kompozíció áthelyezését az alkotóművész Dabóczi Mihály családja kezdeményezte. Ugyancsak dönt a testület arról a javaslatról, hogy közterületet nevezzenek el Bibó Istvánról. Ezt Kaltenbach Jenő, az LMP fővárosi frakcióvezetője indítványozza, a konkrét közterület megnevezésére pedig a főpolgármestert kérné fel.

Július közepén Láng Zsolt II. kerületi polgármester is jelezte, hogy közterületet szeretnének elnevezni Bibó Istvánról. Erre egy eddig névtelen, a Barsi utca végén található közparkot javasolt, amely közel van a tudós, politikus egykori lakóhelyéhez.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.