Jól vigyázzon, zokogva jöhet ki a moziból + Képek + Videó

A férfiak romantikusabbak, mert ők azt a lányt kutatják, akiről úgy érzik, hogy bolondok lennének, ha nem házasodnának össze vele, míg a nők – hiába várják egész életükben a herceget – végül olyan férfit választanak, akinek jó állása van – állítja Dean, a fiatal kétkezi munkás, aki elveszi a lányt, akibe első látásra beleszeret, és boldogan élne vele, míg meg nem halnak. Ám az évek telnek, a szerelmesen vállalt kompromisszumok, elnyomott elégedetlenség miatti feszültség a felszínre tör, és máris a valóságba csöppenünk a Blue Valentine című filmben.

Pálffy Renáta
2011. 08. 28. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy fárasztó munkanap után, amikor felhőtlen kikapcsolódásra vágyunk, nem szerencsés megnézni a Blue Valentine-t. Ez a film ugyanis nem fog segíteni abban, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból, önfeledten kacagjunk, és elfeledkezzünk arról, hogy éppen milyen gondok nyomasztanak bennünket. Arról mesél, ami nagyon is valós, olyan érzelmeket, ki nem mondott gondolatokat közvetít, amelyek bárkit foglalkoztathatnak. Olyan perspektívákat vet fel, amelyek ott lebeghetnek a fejünk felett felkeléskor éppúgy, mint amikor lefekszünk. Kérdés, hogy meddig tudjuk ezeket elnyomni, és mikor törnek elő, hogy aztán mindent megváltoztassanak.



Cindy és Dean egy fiatal házaspár, akikben elsőre nincs semmi különös, nem gazdagok, nem karrieristák, nem hűtlenek, tisztességesen dolgoznak és kislányukat rajongva szeretik. Ugyanakkor két ellentétes pólust képviselnek: Cindy a realista, megfontolt, törekvő, míg Dean az álmodozó, csapongó, kreatív alkat. Igazi egységet alkothatnának ezzel a különbözőséggel. Ám ahogy a filmben elindul egy átlagos napjuk az ébredéstől a reggelin át addig, hogy Cindy iskolába viszi Frankie-t, nem tudjuk nem észrevenni a nőn a fásultságot, és azt, hogy férjének valamiért mindig ott kell, hogy legyen a szájában a cigaretta.



Nem kell sokat várni az első drámai fordulatra: az egy idilli családhoz szinte hozzátartozó kutyusuk ugyanis elpusztul. Ez a momentum egyértelműen felszínre hozza, hogy Cindy és Dean kapcsolata válságban van, és az ilyenkor szokásos konfliktusok zajlanak közöttük, jól ismert szavak kíséretében. Cindy ugyan igyekszik kerülni a vitákat, de viselkedéséből hiányzik a gyengédség és a férje iránti valódi törődés. Dean vehemens, olyan, mintha a veszekedés provokálásával próbálná ebből a rezignált állapotból kilendíteni a feleségét, de nem jár sok sikerrel. Aztán úgy dönt: ki kell mozdulniuk otthonról, hogy legyen esélyük helyrehozni a kapcsolatukat.



Ezzel párhuzamosan a filmben elindul egy másik történet, a tetovált, enyhén kopaszodó Dean helyett egy aranyló hajú, életerős és segítőkész Deant látunk, míg a komoly Cindy eltűnik, és egy miniszoknyás, pezsgő lánnyal szembesülünk. Véletlen találkozásukkal egy meghitt szerelmi történet indul útjára, míg a másik szálon ugyannak a kapcsolatnak egy másik szakaszát követhetjük nyomon, melynek kulcshelyszíne egy ízléstelen motel lesz, ahová a házaspár elvonul, abban a reményben, hogy felpezsdíthetik a kapcsolatukat. Dean naiv lelkesedéssel próbálkozik a közeledéssel, de csak kedvetlen visszautasítást kap. Cindy – aki orvos akart lenni – nem tud felnézni férjére, aki megelégszik azzal, hogy férj és apa lehet. Már-már kínos végignézni a motelben lezajló kellemetlen jeleneteket, úgy érezhetjük, egy helyben toporog a film. A sok közelkép pedig nem engedi, hogy ne vegyük észre a szereplők apró rezdüléseit is, és rá kell döbbennünk, hogy itt bizony nem garantált a happy end, és miközben vissza-visszaugrunk az időben, és láthatjuk Dean és Cindy szerelmének beteljesedését, a két házas embert nézve mégis azt kérdezzük: mi értelme van egymás kínzásának? Mitől tud valami harmonikus és szép ennyire megromlani? Hogyan lehetséges, hogy amiért a másik régen szerethető volt, az most idegesítő és kiábrándító?



A filmet mégis emiatt a kíméletlen őszinteség miatt érdemes megnézni, melyet a zseniális színészi játék és bravúros operatőri, valamint vágói megoldások összhangja épít fel, egyben tükröt is tartva a néző elé. Külön figyelmet érdemelnek az érzékletes zenei betétek, melyek még inkább felerősítik a párhuzamosan zajló történetek érzelmi kontrasztját. A film nem csak felvet egy problémát, meg is oldja azt. Az már más kérdés, hogy a romantikus filmvégekhez szokott nézőket ez nem töltheti el elégedettséggel. Bármennyire életszerű az, amit a vásznon látunk, a javíthatatlan romantikusok mégis könnyezve, azzal a naiv kérdéssel jöhetnek ki a moziból: miért kell, hogy így legyen, és vajon tényleg igaza van-e Deannek a nőket illetően?

Blue Valentine, 2010
színes, feliratos, amerikai romantikus dráma, 112 perc, 2010

Rendező: Derek Cianfrance
Forgatókönyvíró: Derek Cianfrance, Cami Delavigne, Joey Curtis
Operatőr: Andrij Parekh
Producer: Lynette Howell, Alex Orlovsky, Jamie Patricof
Vágó: Jim Helton, Ron Patane

Szereplők:
Ryan Gosling (Dean)
Michelle Williams (Cindy)
Faith Wladyka (Frankie)
John Doman (Jerry)
Mike Vogel (Bobby)

Magyarországi bemutató: 2011. augusztus 18.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.