Kadhafi kicsusszant a kommandósok kezei közül + Képek

Nem sokon múlt Moammer Kadhafi elfogása: a felkelők egyik kommandós egysége szerdán rajtaütött Tripoli központjában egy házon, ahol hírszerzési források szerint menedéket keresett a megbuktatott líbiai vezető – adta hírül csütörtökön a Paris Match című francia hetilap.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805549" target="_blank"><strong>• Sorra állnak a felkelők mellé Kadhafi korábbi szövetségesei</strong></a><br />

MNO
2011. 08. 25. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság arab titkosszolgálatokra és a líbiai felkelőkre hivatkozva tájékoztatott arról, hogy az ezredes valószínűleg még mindig Tripoliban tartózkodik. A szóban forgó házból Kadhafi akkor távozhatott, amikor ügynökök hatoltak be oda szerdán délelőtt tíz óra körül. A hetilap információi szerint bizonyíték van arra is, hogy az ezredes eltöltött legalább egy éjszakát ebben a szerény hajlékban, bár azt nem tudják, hogy ez most volt-e.



Az Arab Liga elismerte az ÁNT-t

Az Arab Liga a líbiai nép legitim képviselőjének ismerte el csütörtökön a Kadhafi-ellenes felkelők alakította Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT). „Elérkezett az ideje annak, hogy Líbia újból elfoglalja jogos helyét az Arab Ligában. Az Átmeneti Nemzeti Tanács lesz Líbia legitim képviselője” – jelentette ki újságíróknak Nabil Elarabi, a szervezet elnöke.

Szabadok az újságírók

Kiszabadult négy olasz újságíró, akiket szerdán raboltak el fegyveresek Líbiában – jelentette internetes oldalán a Corriere della Sera című olasz újság. A Corriere della Sera, a La Stampa és az Avvenire újságírói a fővárost, Tripolit és a tőle 50 kilométerre nyugatra fekvő az-Záviját összekötő országúton autóztak, amikor civilek megállították őket és agyonlőtték a líbiai sofőrt. A csoport átadta a négy olaszt – három férfit és egy nőt – Moammer Kadhafi líbiai vezető embereinek. Az újságírókat elhurcolták Tripoliba.



A bengázi olasz konzul szerint a líbiai fővárosban egy lakásban őrizték őket. Kiszabadulásuk részletei egyelőre nem ismeretesek. Szerdán, mint a The Washington Post honlapján áll, kiszabadult egy amerikai újságíró, Matthe VanDyke is, aki március óta raboskodott a tripoli Abu Szalim börtönben. VanDyke felhívta Baltimore-ban élő édesanyját, s ő közölte a sajtóval, hogy fiát a Kadhafi-ellenes felkelők szabadították ki. Szerda délutánra minden Líbiában fogva tartott amerikai állampolgár kiszabadult – közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Victoria Nuland szerint négy amerikai szerdán, az ötödik pedig a hét elején nyerte vissza a szabadságát. Az amerikai illetékesek a Líbiában az amerikai érdekeket is képviselő magyar kormánnyal együtt dolgoznak a hazajuttatásukon.

Milliárdokkal menekült

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető szert tett az ország tízmilliárd dollárnyi aranytartalékának egy részére, és igyekszik pénzzé tenni, hogy szavatolja biztonságát és zűrzavart keltsen – mondta a líbiai központi bank volt elnöke egy csütörtökön megjelent interjúban. „Tripoliban tízmilliárd dollárnyi aranytartalék van. Kadhafi, amikor elmenekült, magával vihette ennek egy részét” – mondta Ferhat Bengdara a Corriere della Sera című milánói lapnak. „Biztos, hogy megpróbálja lefizetni a törzseket és a milíciákat, hogy szavatolja személyes biztonságát és zűrzavart keltsen” – mondta a korábbi jegybankelnök. Ferhat Bengdara azt állította, a líbiai vezető már korábban is megpróbált „kétségbeesetten” túladni az aranytartalékon. Felidézte, hogy nemrégiben egy külföldi ismerőse elmondta neki, hogy kapcsolatba lépett vele Kadhafi egyik legközelebbi híve, és 25 tonna aranyat kínált eladásra.



(Fotók: Reuters)

A volt jegybankelnök elmondta, azt tanácsolta ismerősének, utasítsa el az ajánlatot. A menekülő líbiai vezető hollétéről Bengdara azt mondta, két eset lehetséges: vagy az algériai határ felé tart, vagy a délnyugati országrészbe, Fezzan régió székhelye, Szebha városa felé, amely közlekedési csomópont. Innen folytathatja útját akár Algéria, akár Niger, akár Csád felé, ráadásul a Kadadfa törzs (amelyből Kadhafi származik) a helyi politikai és gazdasági élet megkerülhetetlen szereplője.

A líbiai központi bank elnöke az észak-afrikai ország gazdasági helyzetéről azt mondta, Líbiának 5-7 milliárd dollárra lenne szüksége, hogy helyreállítsa a bankrendszer működését, kifizesse a béreket, és hogy fedezze a fogyasztás 80 százalékát kitevő importot. Ferhat Bengdara ugyanakkor hozzátette: Líbia gazdag ország, nincs szüksége adományozókra. A gazdasági szakember szerint a líbiai állam vagyona – beleértve a központi bank, a szuverén vagyonalap tartalékait és az aranytartalékot – eléri a 168 milliárd dollárt.

Vége Kadhafi hatalmának, de a veszély még fennáll

William Hague brit külügyminiszter szerint Moammer Kadhafi hatalma véget ért Líbiában, de még mindig fennáll a veszélye annak, hogy a helyi erők folytatják a harcokat. Hague a brit nemzetbiztonsági tanács csütörtöki ülését elnökölte, amelyen a kormány miniszterei megvitatták a líbiai helyzetet és a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeit, így egyebek mellett a helyiek ivóvízzel való ellátásának biztosítását.

A tanács tagjai immár a negyedik egymást követő napon egyeztettek a legfrissebb líbiai fejleményekről. A tárcavezető a tanácskozást követően úgy nyilatkozott, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok azt szorgalmazza, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozzon határozatot a korábban befagyasztott összes líbiai vagyonelem rendelkezésre bocsátásáról az ország újjáépítéséhez.

Hozzátette azonban, hogy még „tárgyalásokra van szükség” ahhoz, hogy Oroszország és Kína is beleegyezését adja egy ilyen döntéshez. „A Kadhafi-rendszernek vége, már nincs visszaút számára, és nyilvánvalóan több egykori vezetője elmenekült” – mutatott rá. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy még mindig több ezer harcos van, aki hű maradt Kadhafihoz, és „rengeteg fegyver” is van még az országban. Mindazonáltal úgy vélte, a lojalisták „helyzete egyre romlik”.

Liam Fox védelmi miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a NATO-nak megvannak a szükséges eszközei arra, hogy megtalálja Kadhafit és megmaradt támogatóit. Ugyanakkor a tárcavezető cáfolta a The Daily Telegraph brit lap értesülését, amely szerint brit különleges erők is részt vennének a keresésben.

A kormány egy szóvivője elmondta, David Cameron miniszterelnök, aki jelenleg szabadságát tölti Cornwallban, csütörtök délelőtt tárgyalt Jacob Zuma dél-afrikai elnökkel a líbiai helyzetről. „Egyetértettek abban, hogy kiváló lehetőség kínálkozik a békés, demokratikus átmenetre, és arról egyeztettek, hogy a nemzetközi közösség miként segíthetné ezt a folyamatot” – fogalmazott. Hozzátette: a kormányfő üdvözölte, hogy Dél-Afrika 500 millió dollár korábban befagyasztott líbiai vagyonelemet bocsátott rendelkezésre. Liam Fox korábban még úgy nyilatkozott, Dél-Afrikára „hatalmas erkölcsi nyomás” nehezedik, hogy „álljon a líbiai emberek mellé”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.