Kárpátaljai körutazás: Vereckei-hágó, Huszt, Rahó, Kőrösmező + Képek

Körutazásunk befejező részéhez érkeztünk, így ebben a részben már szubjektív szempontok alapján mutatjuk be a megye néhány városát és látnivalóját.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802863" target="_blank"><strong>• Kárpátaljai körutazás: Beregszász + Képek + Videó</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801326" target="_blank"><strong>• Kárpátaljai körutazás: Munkács + Képek</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799857" target="_blank"><strong>• Kárpátaljai körutazás: Ungvár + Képek</strong></a>

Tuser Krisztián
2011. 08. 21. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vereckei-hágó: az Északkeleti-Kárpátok egyik legfontosabb hágója, tengerszint feletti magassága 841 méter. 895-ben honfoglaló őseink többsége a Vereckei-hágón keresztül érkezett a Kárpát-medencébe, 1241-ben a mongol–tatár fősereg is itt tört be az országba. 1896-ban – a millennium évében – állított honfoglalási emlékmű a csehszlovák korszakot (1920–1939) még átvészelte, az 1940-es évek második felében azonban a rajta elhelyezett emléktáblákat leverték, majd az 1950-es évek közepén az egész emlékművet elbontották. A felső részét alkotó obeliszk napjainkban a közeli Tuholka faluban a községháza előtt áll.



1996-ban Matl Péter munkácsi szobrász tervei alapján kezdték el építeni az új honfoglalási emlékművet, de félbemaradt. Rengeteg támadásnak volt kitéve egészen 2008-ig, amikor Sziklavári Vilmos ungvári főkonzul kezdeményezésére a magyar állam 25 millió forint ráfordítással befejezte. Az emlékmű a Kelet és Nyugat közötti kaput jelképezi, hét tömbből áll, melyek a Kárpátokon átvonuló hét honfoglaló törzset szimbolizálják. A „kapu” nyílásában a vérszerződésre emlékeztető oltárkő található. Az emlékmű jelenleg is az ukrán nacionalisták támadásainak középpontjában áll. Szerintük ezen a területen 1939-ben a magyar csapatok ukrán ellenállókat (szicsgárdistákat) végeztek ki, bár ezt a tételt a történészek megcáfolták.



Huszt: „Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék; / Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold” – írta Kölcsey Huszt című versében. A várat 1090-ben Szent László építtette a kunok elleni támadás megakadályozására, a tatárjárás után – 1318 körül – viszont helyre kellett állítani. 1766. július 3-án villám sújtotta és leégett, majd 1798-ban egy újabb vihar a tornyát is ledöntötte, így azóta már csak egy rom emlékeztett a várra. Ennek ellenére még napjainkban is impozáns látványt nyújt. A város a huszti járás székhelye, körülbelül 1700 magyar lakossal, neve a Husztica patak nevéből, a patak neve pedig a szláv husztka (kendő) főnévből származik, ami a völgykatlan formájára utal, ahol a város fekszik. A települést először 1329-ben Huszth alakban említik a krónikák. A városban járva feltétlenül meg kell néznünk a reformátusok erődtemplomát, amit a 14. század körül építettek a katolikusok, de 1524-ben a kálvinisták elfoglalták, akik azóta is itt tartják istentiszteleteiket.



A huszti járásban barangolva el kell látogatnunk a Nárciszok völgyébe, ami az egyik legnagyobb olyan terület a megyében, ahol a Kárpátok egyedi növényeit és állatait őrzik. Az itt található vadon élő hegyi nárciszok máshol Európában nem nagyon maradtak fenn, a viszonylag nagy területű völgyben, közel 450 növényfajt tartanak számon.



Rahó: járási székhely, a Rahó-patak és a Tisza találkozásánál fekszik. A várost 1373-ban Rahow néven említi először oklevél, neve a Rahó pataknévből, a pataknév pedig a szláv orehov (diós, mogyorós) szóból származik. A 17. század közepén már itt állt Jánoky Gáspár kastélya, mely a Rákóczi-szabadságharc alatt pusztult el. Iparosodása a 19. század közepén indult meg, ekkor számos német telepedett le ezen a vidéken. A legutóbbi népszámláláskor a város lakóinak száma 15 241 volt, ebből 12 százalék magyar nemzetiségű. Rahó régi római katolikus temploma a város központi terén áll, gúla alakú toronysisakja a város minden részéből jól látható, ablakai felül félkörív záródásúak. Szép látványt nyújt az ortodox Szentlélek-templom, ezen felül a településen megtekinthetjük a faúsztató múzeumot. A város olyan látványos hegycsúcsok között fekszik, mint a Hoverla (2061 méter), a Csornohora (2026 méter) és a Petrosz (2020 méter). Rahó határában egyesül a Fehér- és a Fekete-Tisza.



A várostól körülbelül 20 kilométerre fekszik Európa földrajzi középpontja, az obeliszkkel megjelölt helyen latinul a következő felirat olvasható: „Locus Perennis / Dilicentissime cum libella / librationis quae est in Austria / et Hungaria confecta cum / mensura gradum meridionalium / et paralleloumerium Europeum. MDCCCLXXXVII.” Magyar fordítása: „Ez egy állandó, pontos és örök hely, amelyet egy nagyon pontos, Ausztria–Magyarországon készült különleges hosszúsági és szélességi mérőműszerrel állapítottak meg. 1887.”



Kőrösmező: Rahótól 35 kilométerre északkeletre, a Fekete-Tisza völgyében, a Tatár-hágó közelében fekszik a megye legkeletibb települése, ahol még jelentős számban élnek magyarok. A Huculvidék kárpátaljai részének egyik jelentős városa, nevét onnan kapta, hogy kőrisfaerdő határolta a települést, az ukrán név a magyarból származik (jaszeny=kőrisfa). Napjainkban körülbelül 900 magyar él a városban. 1555-ben Kreusmezew néven említik először, az 1500-as évek végén a magyarországi Károlyiak tulajdona. Lakói részt vettek a Rákóczi- és az 1848–1849-es szabadságharcban.



1824-ben készült el a „Sztrukovszka”, a görög-katolikus fatemplom a Szentháromság tiszteletére. Itt láthatunk egy 17. századi ikonosztázt, amelynek egyik szentképén Szent István látható. A kápolnát csak a Tiszán át vezető függőhídon keresztül tudjuk megnézni. A település melletti hegyeken az Árpád-vonal völgyzáraihoz tartozó bunkerek találhatók.



Egy ilyen négyrészes összeállítás nem lehet teljes, ezért mindenkinek ajánljuk, hogy látogasson el Kárpátaljára, töltsön el hosszabb időt a vidéken és ismerje meg jobban a megye magyarlakta vidékeit.

(zakarpattya.net.ua, khust.org, rakhiv.com, rbdut.at.ua, bychkiv.net)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.