Két helyre „dolgozott” a WikiLeaks társalapítója?

A portugál Expresso hetilap közölte keddi írásában, hogy Daniel Domscheit-Berg, a WikiLeaks nevű oknyomozó hírportál társalapítója dokumentumok ezreit törölte az adatbankból. A portál volt szóvivője akkor szánta rá magát erre a lépésre, amikor összeveszett Julian Assange-zsal, és 2010 nyarának végén ki is lépett a szervezetből.

2011. 08. 23. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Domscheit-Berg közléseit a német hírmagazin, a Der Spiegel jelentette meg legújabb számában. A volt szóvivő azért döntött így, mert állítása szerint nem volt benne biztos, hogy Assange meg tudja tartani eredeti formájukban a megszerzett dokumentumokat. Végül úgy semmisítette meg ezeket a kábeltáviratokat, hogy közben állítólag sikerült titokban tartania a hírforrásokat. A törölt dokumentumok között van az úgynevezett No Fly List, vagyis azon terrorizmussal gyanúsított személyek listája, akik nem utazhatnak az Egyesült Államok repülőjáratain.

A WikiLeaks szerint a megsemmisítés sorsára jutottak több mint húsz szélsőjobboldali szervezet adatai, akárcsak a Bank of America, az egyik legjelentősebb egyesült államokbeli pénzintézet belső levelezése és nem egy fontos információja. A volt szóvivő nem erősítette meg ezt az állítást. A WikiLeaks egyik támogató oldala, a WL Central honlapján arról számoltak be, hogy a volt szóvivő kilépése után megpróbálták visszakeresni az eltűnt dokumentumokat.

Ezzel együtt a WikiLeaks azzal vádolta meg Domscheit-Berget, hogy át akarja adni ezeket a dokumentumokat azoknak a szervezeteknek, amelyek az oknyomozó portál ellenségei. Sőt az oldal megvádolta a WikiLeaks szabotálásával is. Assange annak idején a WL Central oldalain közölt cikkben is foglalkozott a közöttük kitört vitával és Berg adatmegsemmisítési lépésével. Sőt Assange még arra is célzott, hogy mindig is túl szoros volt a kapcsolata a titkosszolgálatokkal. A volt szóvivő viszont könyvben foglalta össze kapcsolatuk történetét – A WikiLeaks bástyái között címmel –, amelyben elég kedvezőtlenül ábrázolta egykori munkatársát.

Mint emlékezetes, Berg arra hivatkozva hagyta el az oknyomozó portált, hogy személyes ellentéteik miatt nem tudtak egyetérteni már a szervezeti kérdésekben sem. Berg idén januárban hozta létre új oldalát, az OpenLeakset, amelynek fő profilja ugyancsak a bizalmas dokumentumok nyilvánosságra hozása.

(expresso.clix.pt)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.