Két „kellemetlen lehetőség” között kellene megtalálni az ösvényt

Az amerikai adósságlimit-emelés sem tünteti el az Egyesült Államok előtt álló hosszú távú költségvetési kihívásokat, ám a két nagy párt vezetőinek kompromisszumos kiegyezéséhez vezető törvényhozási huzavona után nehéz abban bízni, hogy a kongresszus képes lesz rátalálni a megfelelő költségvetési pályára – vélekedtek hétfői helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/800803" target="_blank"><strong>• Élesen bírálták Obamát </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/800649" target="_blank"><strong>• Megszületett a megállapodás, de a veszély még nem múlt el</strong></a>

MNO
2011. 08. 01. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési cégcsoportja hétfői elemzésében közölte: számításai szerint legalább ötezer milliárd dolláros hiteles deficitcsökkentő programra lenne szükség ahhoz, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államadósság-rátát a következő évtizedben stabilizálni lehessen. A Barclays Capital szerint egy ilyen mértékű megtakarítással 2021-re a GDP-érték 75-80 százalékán stabilizálódhatna az amerikai államadósság. A ház szerint egy ennél jóval kisebb deficitcsökkentő programmal „nagyon keveset” lehetne csak elérni. Például egy kétezer milliárd dolláros névleges összegű megtakarítási terv – a különböző járulékos tényezők figyelembevételével – tíz év alatt ténylegesen 750 milliárd és ezermilliárd dollár közötti halmozott deficitcsökkentésnek felelne csak meg. Mindezek alapján a Barclays Capital londoni elemzői továbbra is magasnak ítélik az Egyesült Államok leminősítésének kockázatát. Ezt más nagy londoni házak is jósolják.

Az egyik vezető citybeli pénzügyi-befektetési elemzőcég, a Capital Economics szakértőinek minapi tanulmánya szerint az adósságplafon emeléséről szóló egyezség létrejötte esetén is „mind nehezebb elképzelni”, hogy az Egyesült Államok miként tudná megőrizni lehetséges legjobb, „AAA” adósbesorolását. A hitelminősítők ugyanis egyenes utalásokat tettek arra, hogy ehhez legalább háromezer milliárd, de inkább négyezer milliárd dolláros államháztartási deficitcsökkentő programra lenne szükség a következő tíz évre, „márpedig a jelenleg ismert javaslatok egyike sincs még a közelében sem ennek az összegnek”.

A JP Morgan bankcsoport előrejelzése szerint a következő két évben jelentős költségvetési szigorítások várhatók ugyan az Egyesült Államokban, ám az amerikai költségvetési pálya még ezzel együtt is messze lesz attól, hogy stabilizálható legyen az államadósság-ráta. A cég elemzőinek várakozása szerint az amerikai államháztartás elsődleges – vagyis kamatkiadások nélkül számolt – GDP-arányos egyenlegének hiánya 2013-ig hozzávetőleg 5 százalékponttal, 3,7 százalékra csökken, de a JP Morgan modellje alapján addigra inkább egyensúlyba kellene kerülnie az elsődleges mérlegnek ahhoz, hogy a bruttó amerikai államadósság megálljon a GDP-érték 105 százalékán. Ahhoz pedig, hogy az adósságráta visszasüllyedjen a 2007-ben mért 60 százalékra, a JP Morgan számításai szerint két évtizeden át minden évben jelentős államháztartási többleteket kellene elérni.

„Megállapodás, happy end nélkül”

A nemzetközi hitelminősítők már egyértelmű jelezéseket adtak arra, hogy megfoszthatják az Egyesült Államokat világszerte piaci kockázatmegítélési alapmércének tekintett „AAA/Aaa” adósbesorolásától: a Standard & Poor’s és a Moody’s Investors Service július közepén egyaránt negatív – vagyis leminősítést valószínűsítő – megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatokat. Az S&P ehhez fűzött elemzésében „legalább egy a kettőhöz” esélyt adott arra, hogy kilencven napon belül leminősíti az Egyesült Államokat, akár abban az esetben is, ha megszületik ugyan az egyezség az adósságlimit-emelésről, de a cég megítélése szerint az nem segíti elő a hosszú távú költségvetési és adósságkonszolidációt.

A Commerzbank londoni elemzőinek hétfői – „Megállapodás, happy end nélkül” címet viselő – értékelése szerint ugyanakkor „végső soron lényegtelen” az a kérdés, hogy valamelyik hitelminősítő rontja-e az amerikai „AAA”-t, vagy sem, és nem is az forog kockán, hogy az amerikai pénzügyminisztérium esetleg egy-két napot késik az esedékes számlák kifizetésével. A cég szerint a baj az, hogy az adósságlimittel kapcsolatos törvényhozási huzavona „romba döntötte” az amerikai politikai rendszerbe vetett bizalmat, azzal kapcsolatban, hogy a kongresszus jelenlegi állapotában képes lesz-e felvázolni egy olyan költségvetési politikát, amely fenntartható és „gazdaságilag is van értelme”.

A legutóbbi „katasztrofális” amerikai GDP-adatok is megmutatták, hogy nagyon keskeny ösvényre kellene rátalálni két „kellemetlen lehetőség” között. E lehetőségek egyike a ház szerint a deficit további halmozódása, amely elkerülhetetlenül költségvetési katasztrófához vezetne, a másik az amerikai gazdaság „megfojtása” költségvetési takarékossági intézkedésekkel olyan időszakban, amikor a gazdaságnak inkább pótlólagos lendületre lenne szüksége. A Commerzbank szerint azonban „egyre valószínűtlenebbnek tűnik”, hogy a mostani amerikai törvényhozás megtalálja-e ezt a keskeny ösvényt, ennek „magától értetődő” következménye pedig az, hogy nemigen van ok a dollár jelentős mértékű erősödésére.

Duronelly: Rövid távon nem lesz sokkal jobb

Az Egyesült Államok kongresszusában született megállapodás a végleges megoldáshoz nem lesz elegendő, az országnak soha nem volt olyan mértékű költségvetési hiánya, mint most, leszámítva a háborús időket – fejtette ki a hírTV-nek az amerikai gazdasági helyzetről Duronelly Péter, a Budapest Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója. Mint mondta: ez az adósságválság nem olyan, mint az európai, és nem is arról van szó, hogy az USA nem tudná fizetni az adósságait, hanem nagyon szigorú szabályai vannak az adósság és költségvetés alakulásának. Ha ezeket a gazdasági szükségszerűség miatt meg kell változtatni, ahhoz széles körű politikai konszenzus kell. Az amerikai költségvetés folyamatait egy elnök vagy egy kormány maga nem tudja kontrollálni – közölte.

Az elemző szerint az Amerikai Egyesült Államok adósságpályája rövid távon nem lesz sokkal jobb. Úgy látja, a kormánynak most lehetősége van arra, hogy ne kelljen széles körű, fűnyíróelvszerű kiadáscsökkentést végrehajtania, ám hosszú távon a mostanihoz képest némi kiadáscsökkentésre szükség lesz. A csődöt sikerült elkerülni, de eddig sem az volt a veszély, hogy az ország az adósságát nem tudja fizetni.

Az ázsiai tőzsdék emelkedéssel kezdték a kereskedést, az európai piacokon is emelkedés tapasztalható, de az amerikai tőzsde még nem nyitott ki, a pontos piaci reakciót a zárás után lehet megmondani – vélte Duronelly.

Az európai piac számára ugyanakkor nem az amerikai helyzet jelenti az igazi stresszt – emelte ki az elemző –, hiszen sokkal jobban befolyásolja Európa országainak adósságproblémája, amely a következő napokban, hetekben még komoly gondokat okozhat a piac alakulásában.

A forint is némi erősödéssel kezdte a hetet, jó hír, hogy a svájci frank gyengült, és ebben a helyzetben is az európai folyamatok lesznek a meghatározóak, ám itt nem történt olyan nagy előrelépés, mint az USA-ban – mondta el Duronelly.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.