Kovácsék hatalmas hajrája aranyat ért + Képriport

Aranyérmet nyert a Kovács Katalin, Kozák Danuta kajakpáros 200 méteren vasárnap a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/804683" target="_blank"><strong>• Csipes Tamara bearanyozta a vasárnap reggelt + Kép</strong></a>

MNO
2011. 08. 21. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zárónapon is több mint tízezer néző buzdította a hazai sportolókat a Maty-éren, ahol ismét 30 Celsius-fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála, de a pályán szélcsend uralkodott. Az első két versenyszámban nem sok babér termett a magyaroknak, a júniusban Eb-ezüstérmes Molnár Péter nyolcadik, a 2006-ban ebben a számban ugyanitt világbajnok Paksy Tímea pedig utolsó, azaz kilencedik lett a K-1 döntőjében.

Ezzel együtt sikert is arattak a házigazdák, ugyanis mindkét kajakos szerzett egy-egy újabb londoni kvótát. Mindkét versenyben az első nyolc jutott indulási joghoz, de – ahogy Vaskuti István, a nemzetközi szövetség alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta – mivel a nők mezőnyében akadt olyan, aki már korábban kiharcolt egy kvótát, s egy versenyző csak egyet szerezhet, Paksy kilencedik helye is indulási jogot ért. Ezzel a magyar női kajakosok összegyűjtötték a maximális hat kvótát az országnak a jövő évi játékokra.

Takács Kincső hatodik helyen ért célba a női kenusok versenyében, majd következett egy újabb olimpiai szám, mégpedig a férfi kajakos duók versengése, ahol az első hat hely ért két-két kvótát. A 39 évével a magyar csapat rangidősének számító Beé István, valamint a szegedi Sík Márton szállt harcba a fináléban, ahol végül hetedikként zártak, s ez – a Storcz Botond szövetségi kapitánytól kapott információ szerint – nem ért indulási jogot.

18 kvótával zártunk

Jelen állás szerint a magyarok tehát hét férfi kajakos (8 a maximum), hat női kajakos (6) és egy kenus (4) kvótával zárják a vb-t.

A folytatásban az ötkarikás műsorban nem szereplő számok fináléi következtek, s az első, a női kajak kettesek küzdelme mindjárt hazai sikert is hozott. Kovács tavaly, Poznanban megnyerte ezt a számot a jelenleg várandós Douchev-Janics Natasával, s most új társával, Kozák Danutával is esélyes volt a diadalra. A magyarok nem is hibáztak, remek versenyzéssel aranyéremmel örvendeztették meg a publikumot. A Domino Honvéd 35 éves klasszis sportolója, Kovács pályafutása 31. vb-címét szerezte. C-2-ben Horváth Gábor és Foltán László ötödik lett a fináléban. Az egyetlen magyar B döntős, a kenus Bozsik Attila ötödikként ért célba futamában, így összesítésben a 14. helyen zárta a vb-t.

Nyilatkozatok a szegedi, olimpiai kvalifikációs MOL kajak-kenu világbajnokság vasárnapi 200 méteres döntői után:

Kovács Katalin, női K-2 200 m, világbajnok:

„Nagyon szerettünk volna bizonyítani. Ha nem is nyugodtan, de higgadtan készültünk erre a számra. Annyi düh és energia volt bennünk, hogy éreztem, nyerni fogunk. Azt viszont nem gondoltam, hogy ilyen fölényesen. Amikor a második százra újra megindítottuk a hajót, kikandikáltam és meglepve láttam, hogy senki nincs körülöttünk. Nagyon profin kezeltük és hoztuk helyre a billenést is. Csodálatos, megunhatatlan érzés hazai közönség előtt elsőként a célba érni.”

Kozák Danuta, női K-2 200 m, világbajnok:

„Egyszer megbillentünk a végén, akkor azt hittem, hogy beborulunk, de nagyszerű pályát mentünk. Azt egyáltalán nem észleltük, hogy az ausztrálok ilyen jól mennek a szélén. Leírhatatlanul boldog vagyok. Ez a siker sokat javított a lelkiállapotomon, pedig a szombati ezüstérmem miatt sem kellene keseregnem. Most le kell nyugodnom, mert a váltó még hátravan.”

Horváth Gábor, férfi C-2 200 m, 5. hely:

„Közel tökéletes pályát eveztünk. Amit tudtunk, azt kihoztuk magunkból. Most készülünk a váltóra, amellyel reményeink szerint dobogóra állhatunk.”

Takács Kincső, női C-1 200 m, 6. hely:

„Örülök a hatodik helynek, mert egyrészt jobban szeretem az 500 méteres távot, másrészt ebben a számban a döntőbe jutással már teljesítettem a célomat. Szerencsére most teljes szélcsend van a pályán, valószínűleg ez is kellett ahhoz, hogy hatodik legyek.”

Beé István, férfi K-2 200 m, 7. hely:

„Dühítő, hogy hat századon múlt az olimpiai kvóta. Azt a hat századot pedig pont az az enyhe balos szél jelenti, ami a másik oldalon indulóknak kedvez. De ezzel nem lehet mit csinálni, mi megtettünk mindent, kihajtottuk magunkat. Megyünk tovább előre, a kvótát meg kell szerezni és dolgozni kell tovább a párosunkon, hogy ott legyünk Londonban.”

Molnár Péter, férfi K-1 200 m, 8. hely:

„Nagyon jó pályát mentem, nagyon boldog vagyok, mert megvan az olimpiai kvóta, és én ezért érkeztem a vb-re. Titkon reméltem, hogy talán picit előrébb végzek, de így is elégedett vagyok.”

Paksy Tímea, női K-1 200 m, 9. hely:

„Nagyon elrontottam a rajtot, sőt mondhatom, soha ilyen rosszul nem sikerült, ráadásul nekem éppen ez az egyik erősségem. A legrövidebb távon pedig ilyen rajt után már nincs visszaút. Nincs kire vagy mire fogni ezt az eredményt, csak én tehetek róla.”

A váltó nem sikerült jól

Egyik magyar váltónak sem sikerült dobogóra állnia 4x200 méteren a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, így a hazai válogatott hat arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel (az olimpiai számokat tekintve két arannyal és egy ezüsttel), valamint 14 ötkarikás kvótával zárta a viadalt. A Kovács Katalin, Kozák Danuta, Vad Ninetta, Paksy Tímea összeállítású női kajakos staféta negyedik lett a vasárnapi döntőben, a kenus férfiak pedig – Bozsik Attila, Foltán László, Lantos Ádám és Horváth Gábor – hatodikként zártak. A Dudás Miklós, Gyertyános Gergely, Tótka Sándor, Kadler Viktor férfi kajakos kvartett a nyolcadik helyen végzett.

A magyar csapat hat arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel az eggyel több második helyet gyűjtött németek mögött a második helyen zárt a szegedi, olimpiai kvalifikációs MOL kajak-kenu világbajnokságon.

A szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság éremtáblázatán Magyarország a második helyen végzett 6 arany, 1 ezüst és 3 bronzéremmel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.