Malina Hedvig ügyében egy hónapjuk van a szlovákoknak

Szeptember 30-ig kell a szlovák kormánynak elkészítenie állásfoglalását Malina Hedvig, az öt éve Nyitrán megvert magyar diáklány strasbourgi beadványával kapcsolatban – írja az Új Szó című pozsonyi napilap csütörtökön.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/786647" target="_blank"><strong>• Malina Hedvig feljelentette a volt szlovák belügyminisztert</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/786355" target="_blank"><strong>• Nincs baj Malina Hedvig vérével, árnyékra vetődött a „szakértő”</strong></a>

MNO
2011. 08. 25. 6:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság szerint Malina Hedvig 2007. november 22-én fordult a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz. Annak elismerését kérte, hogy sérültek az élethez és a hatékony jogorvoslathoz való jogai, mert a szlovák hatóságok nem vizsgálták ki megtámadásának körülményeit. Az Európai Emberi Jogi Bíróság március 28-án értesítette a panaszról Pozsonyt, ami lényegében azt jelenti, hogy az ügyet tárgyalásra alkalmasnak tartja.

„Az, hogy értesítették a szlovák kormányt, azt jelenti, a panasz megfelel az emberi jogok európai egyezményében meghatározott feltételeknek, ellenkező esetben a bíróság nem is iktatta volna. A kormánynak most ki kell dolgoznia saját álláspontját az esettel és a békés rendezéssel kapcsolatban” – mondta a lapnak Marica Pirosíková, az Európai Emberi Jogi Bíróság szlovákiai képviselője. Elméletileg lehetséges a peren kívüli békés rendezés is, de arról, folynak-e ilyen tárgyalások, a hatályos szabályok értelmében egyik fél sem nyújthat tájékoztatást.

Ha a felek nem jutnak peren kívül egyezségre, a szlovák kormány állásfoglalását a bíróság még elküldi a panasztevőnek, hogy fűzze hozzá észrevételeit, és nyilatkozzon kártérítési igényéről. Malina Hedvig nem kért anyagi kártérítést, csak erkölcsi elégtételt. Mint ismeretes, az ellene elkövetett támadást nem vizsgálták ki, sőt 2007 májusában őt vádolták meg hamis tanúzással. Az ügyet már négy éve a főügyészség vizsgálja.

A strasbourgi ítélet nem szünteti meg az adott országban hozott bírósági határozatokat és hatósági döntéseket, de általában azok felülvizsgálatát, perújrafelvételt vagy a törvények megváltoztatását vonja maga után. Az ítélet végrehajtását az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felügyeli, hat hónapon belül beszámolót kér az adott kormány képviselőjétől.

Roman Kvasnica, Malina Hedvig jogi képviselője csak annyit mondott: „Akármi lesz az eredmény, Hedvig támadóit és azokat, akik az egészet kitalálták, soha nem fogják megbüntetni. Ez a négy éve tartó főügyészségi vizsgálat egyetlen eredménye, és meggyőződésem, hogy ez volt a célja is.” Daniel Lipsic szlovák belügyminiszter szerdán azt mondta: nem kizárt, hogy az igazság már nem derül ki. „Ez egy kezdettől fogva átpolitizált ügy, az idő múlásával még nehezebb az igazság keresése. A főügyészség feladata lenne, hogy az ügyet lezárja, erre vonatkozó ígéretet viszont már többször tett” – jegyezte meg.

A lányt, aki azóta kétgyermekes családanyává vált, 2006. augusztus 25-én verték meg Nyitrán, állítása szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán. Robert Fico volt szlovák miniszterelnök szerint a Malina Hedvig-ügy kísérlet volt kormánya lejáratására és hangulatkeltésre. Robert Kalinák volt belügyminiszter azt állította: az eset nem történt meg, illetve másképpen történt, mint ahogy azt a lány állította. Azóta Malina Hedvig ellen folyik eljárás hamis tanúzás miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.