Még a lefolyóban lévő baktériumok is ölnek

A tengerek melegedése, a hajóroncsok és ráadásul a lefolyóvízben lévő baktériumok is okozói a karibi térségben élő korallok halálának amerikai kutatók szerint.

MNO
2011. 08. 19. 6:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizsgálatok szerint emberi baktériumok fertőzik a kihalástól fenyegetett Elkhorn-korallokat (Acropora palmata), az érzékeny organizmusok fehér, himlőszerű megbetegedést kapnak és elpusztulnak.

A Georgiai Egyetem szakértői eredményeiket a PLoS ONE című szaklapban mutatták be csütörtökön. A kutatócsoport azonosította a kórokozót, és megállapították, hogy emberi fekáliától származik, amely egy a Key West-szigeten lévő szennyvíztelepről került a tengerbe.

Az Elkhorn-korallok ágai akár tíz centiméteres átmérőjűre is megnőhetnek, majd összekapcsolódva „mészkőtetőcskéket” formálnak, amelyek védelmet nyújtanak a halak és a tengerek egyéb lakói számára. Néhány ilyen tető akár 125 ezer éves is lehet.

A karibi térségben Floridától Venezueláig húzódó területen élő korallfajokat az Egyesült Államokban 2006-ban nyilvánították veszélyeztetetté.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.