Megint a katonákon spórolnak

A spanyol El País hétfőn, a ramadán – a muzulmán szent hónap – kezdetével egy időben közölt cikke megnevezett hat országot azon országok közül, amelyek támogatják a spanyolországi radikális iszlamistákat is. A portugál Correio da Manha írását több mérvadó helyi lap is idézte: decemberre újra elfogy a védelmi tárca pénze.

2011. 08. 01. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elpais.com – Spanyolország

A néhány hónapja már jelentős amerikai részesedéssel is rendelkező spanyol lap a titkosszolgálat (CNI) jelentéséből készített összefoglalót a radikálisok helyi tevékenységéről és támogatóiról. A még májusban készült és a külügynek, illetve a belügynek továbbított jelentés megállapította, hogy összesen hat muzulmán ország – Katar, Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Kuvait, Líbia, de főleg Marokkó – küld pénzt a már 1,2 millió spanyolországi muzulmánnak. A lap megszerezte a jelentést, és hosszan idézett belőle, például azt a részt, amelyik a pénzügyi támogatás kedvezőtlen következményeit taglalta. Az együttélést megnehezítve gettókban és párhuzamos társadalmat alkotva elkülönülnek az ilyen közösségek a spanyol városokban, a törvényes keretek kijátszásával létrehozzák az iszlám intézményeket, bíróságaikat, és rendőrségüket, nem járatják iskolába a lányaikat vagy házasságra kényszerítik őket a náluk jóval idősebb férfiakkal.

Hiányzik a megfelelő ellenőrzés az ilyen pénzügyi támogatások fölött, ezért a CNI azt javasolta a két spanyol tárcának, hogy figyelmeztessék az említett országokat az ellenőrizetlen támogatással járó veszélyekre. A jelentés elkészülte előtt az igazságügyi tárca államtitkára már beszélt ezekről a problémákról a külügy, az igazságügy és a belügy munkatársainak egy korábbi alkalommal. Ugyancsak megkérte a Perzsa-öböl államait is, hogy tegyenek rendet a Spanyolországban élő muzulmánoknak szánt támogatások terén. A Zapatero-kormánynak egyébként az a középtávú célja, hogy leállítsa ezeket a pénzügyi juttatásokat. Ezek a pénzek ugyanis egyre gyakrabban a radikális szervezetek vagy gátlástalan személyek kezébe kerülnek.

Cmjornal.xl.pt, jornaldenegocios.pt, publico.pt, diario.iol.pt – Portugália

A Correio da Manhá napilap az idén egyszer már kínos helyzetbe hozta a márciusban lemondatott szocialista Sócrates-kormányt, akkor azt a hírt szellőztette meg még a mentőöv megajánlása előtt, hogy késik a hadsereg fizetése, amire még nem volt példa az 1974-es szegfűs forradalom győzelme óta. Most megint arról írt, hogy decemberre teljesen pénz nélkül marad a védelmi tárca, és a lap kíváncsi volt az utca emberének véleményére is. A gazdasági napilap, a Jornal de Negócios tájékoztatása szerint a súlyos helyzet és a megszorítások miatt veszélybe került a karácsonyi jutalom, de csaknem 50 ezer katona bérének decemberi kifizetése is. A tárca az egyik olyan intézmény, amelyik megint kevesebb pénzt kap, és a jelenlegi hiány összege eléri 160 millió eurót is.

A kormány ugyanis nemrég a felfedezett kétmilliárd eurós költségvetési lyuk miatt többletadót vetett ki a személyi jövedelmekre, ezek közül a karácsonyi jutalom az összeg felét viszi el. Ezenkívül tovább csökkentette a közalkalmazottak intézményeinek személyzeti kiadásait is. A Público című lap gazdasági rovata megtalálta a hiányzó pénzt és a fájdalmas megoldást is. A lap szerint a második pótköltségvetésben lehet a hiba, mert szeptembertől nem lesz elég pénz a katonák rendes bérére, és ez a probléma többször meg fog ismétlődni. Ezért októberben megint módosítják ezt a pótköltségvetést, és az új tárcavezető, José Pedro Aguiar Branco kénytelen lesz 10 százalékkal csökkenteni a hadsereg állományát, sőt újabb összegeket vonnak el a katonák egészségügyi ellátására szánt kiadásokból is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.