Megtisztítják a bőrgyár által szennyezett talajvizet

Összesen 1,4 milliárd forintos ráfordítással tisztítja meg a volt simontornyai bőrgyár által szennyezett talajvizet a kármentesítést végző konzorcium.

MNO
2011. 08. 18. 6:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Simontornya 2009 Konzorcium tájékoztatása szerint a modellezéssel felmért, szennyezett talajvíz mennyisége 232 500 köbméter, amiből 168 200 köbméter mindenképpen tisztítást igényel. A vízkezelés akkor lesz eredményes, ha ezt háromszor áramoltatják át egy speciális berendezésen. A talajvizet a bőrgyár működésének mintegy másfél évszázada alatt többek közt fehérjetartalmú sólé, meszes, kénes, kálciumsó-tartalmú oldatok, krómtartalmú cserzőanyag, pakura, oldószerek és más toxikus fémek szennyezték.

A kármentesítés részeként az egykori bőrgyár területén 25 ponton ellenőrzik majd a talajvíz minőségét. A tisztítást magyar fejlesztésű és gyártású, membrántechnológiára alapozott vízkezelő rendszerrel végzik. A tisztítás során keletkező szennyezett szűrőket, koncentrált oldatot, iszapot elszállítják a területről, a tisztított víz pedig szikkasztó rendszeren keresztül visszakerül a talajba. A konzorcium szerint a szennyezett talajvíz jelenleg a Siót mint felszíni vízfolyást veszélyezteti, többek között ezért van szükség annak minél előbbi megtisztítására.

A vízkezelés novemberben próbaüzemmel indul. A rendszer kiépítése és a 24-30 hónapra tervezett működtetése 1,432 milliárd forintba kerül. A konzorcium tagjai – a jelenlegi ütemterv szerint – 2013. október 31-ig fejezik be az egykori bőrgyár területén a talaj és talajvíz kármentesítését, a teljes projekt összköltsége számítások szerint 9,5 milliárd forint lesz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.