Megtört Kadhafi uralma, de még nehéz napok is jöhetnek + Képek

Moammer el-Kadhafi erői összeomlottak, Tripoli városának nagy részét a felkelők ellenőrzik. A világ országainak vezetői közleményben reagálnak a líbiai fejleményekre.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/804753" target="_blank"><strong>• Euforikus a hangulat Tripoliban, közel Kadhafi bukása + Képek + Videó</strong></a>

MNO
2011. 08. 22. 11:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd kormányfő szerint megvan a remény rá, hogy Líbiában a lázadók előrenyomulása a Kadhafi-rendszer végét jelentheti, Fredrik Reinfeldt ugyanakkor felhívta a figyelmet rá, hogy még sok a bizonytalanság. „Megvan a remény, de még sok dolog rosszra fordulhat a következő napokban” – mondta a svéd miniszterelnök a közszolgálati rádióban. Carl Bildt svéd külügyminiszter „melegen” üdvözölte „az új kezdetet” Líbiában. „A Kadhafi-klikk gyorsan szétesik” – írta blogjában, ahol rendszeresen kommentálja az aktuális újdonságokat. „Líbiának most rendezett átmenetre van szüksége, és egy igazi demokratikus államot kell létrehozni, ami óriási feladat, az ENSZ-nek is segítenie kell majd ebben” – fejtegette. Svédország – amely nem tagja a NATO-nak – márciusban nyolc Gripen vadászgéppel járult hozzá a Líbia feletti légtértilalmi övezet fenntartásában. Júniusban a parlament megújította a mandátumot úgy, hogy öt vadászgépre szűkítette a svéd részvételt, viszont a repülőgépek szélesebb körű felhasználását tette lehetővé.



Az összekötő csoport összehívását javasolja Juppé

A líbiai összekötő csoport jövő hétre Párizsba történő összehívását javasolta hétfőn a francia diplomácia. Alain Juppé francia külügyminiszter azzal indokolta a csoport rendkívüli ülésének legmagasabb szinten való megtartását, hogy Líbiában „minden megváltozik”. Az ottani fejleményeket „elégedettségre okot adónak” nevezte, és megjegyezte, hogy hazája „kiszámított kockázatokat” vállalt, s hogy az ügy, amelyért kiállt, „igazságos volt”. Az óvatosság mindazonáltal a külügyminiszter szerint indokolt, mert „a harcok még folytatódnak”. Franciaország – emlékeztetett – az első hatalom volt, amely az Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT) elismerte, és most is – mint fogalmazott – „el vagyunk tökélve, hogy kiálljunk mellette”. Az pillanatnyilag nem világos – mondta –, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető továbbra is Tripoliban van-e, mindenesetre arra szólította fel az ezredes híveit, hogy tegyék le a fegyvert. A nemzetközi és regionális hatalmak összekötő csoportbeli tanácskozásának célja Juppé szerint az, hogy rögzítse a nemzetközi közösség útitervét, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT), azaz a lázadók mellett téve le voksát. Leszögezte viszont, hogy „kizárólag a líbiaiak dolga a holnap Líbiájának felépítése”.



Tisztelni kell az emberek választását

Kína „tiszteletben tartja a líbiai emberek választását” – közölte honlapján a kínai külügyminisztérium egy kommünikében hétfőn, miután a líbiai felkelők vasárnap éjjel elfoglalták a főváros, Tripoli több negyedét. „Kína tiszteletben tartja a líbiai emberek választását, és reméli, hogy az ország helyzete hamarosan stabilizálódik, az emberek élete visszatérhet a normális kerékvágásba” – olvasható a külügyi közleményben. „Kína kész arra, hogy együttműködjön a nemzetközi közösséggel és pozitív szerepet vállaljon Líbia majdani újjáépítésében” – tette hozzá a minisztérium. Peking az utóbbi hónapokban élénkebbé tette kapcsolatait a felkelők vezető szervezetével, az átmeneti nemzeti tanáccsal (ÁNT), amelyről júniusban kijelentette, hogy „fontos tárgyalópartner”.



Kínát komoly gazdasági kapcsolatok fűzik Líbiához, ahonnan a polgárháború kezdetén 36 ezer kínai vendégmunkást menekített ki. A kínaiak főként az olaj- és gáziparban, építkezéséken, illetve vasút- és telefontársaságoknál dolgoztak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) állandó tagjaként Kína vétójoggal rendelkezik az ENSZ legfőbb döntéshozó szervében. Márciusban, amikor a légicsapások megkezdéséről döntöttek a BT-ben, Peking tartózkodott a szavazástól.



Kadhafi uralma széthullóban van

David Cameron brit kormányfő szerint Moammer Kadhafi uralma széthullóban van, és „kétségtelenül nehéz napok jönnek”, de a líbiaiak „közelebb kerültek egy szebb jövő eléréséhez”. A kormányfő, aki hétfőn a nemzetbiztonsági tanács ülését elnökölte Londonban, kijelentette: Nagy-Britannia „büszke” lehet arra a szerepre, amelyet a közelmúltbeli eseményekben játszott, de – mint hangsúlyozta – az ország jövője és Kadhafi sorsa elsősorban maguktól a líbiaiaktól függ. Hozzátette: azt szeretné, ha Kadhafit felelősségre vonnák tetteiért. A líbiai lázadók elfoglalták a főváros, Tripoli nagy részét.



(Fotók: Reuters)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.