Merkel, a tanulóvezető

A Der Spiegel beszámol arról, hogy komoly hitelvesztést okozott a német kancellárnak, hogy az euróválság során folyamatosan változtatnia kellett álláspontján. A Die Süddeutsche Zeitung arról a vitáról tudósít, hogy kell-e Bundestag-mandátum a líbiai célok kiválasztásában tevékenykedő német katonák delegálásához.

2011. 08. 20. 9:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Süddeutsche Zeitung (sueddeutsche.de)

A baloldali-liberális müncheni napilap De Maizière védelmébe vette a líbiai bevetésben történő közvetett részvételt című cikkében tudósít a legfrissebb Bundeswehr-ügyről. Thomas de Maizière (CDU) szövetségi védelmi miniszter visszautasította a Zöldek bírálatát, miszerint német katonák részvétele NATO-kötelékben a líbiai háború idején jogellenes. „Ehhez nem szükséges mandátum”, hangsúlyozta De Maizière a Bundeswehr potsdami bevetésirányítási parancsnokságának meglátogatásakor. Christian Ströbele, a Zöldek Bundestag-képviselője ezzel szemben fenntartotta álláspontját, miszerint a lépéshez Bundestag-mandátumra lenne szükség. „Itt nemcsak tisztek és katonák maradtak a törzsekben, amit az alkotmánybíróság el is fogadott, hanem a légierő 11 katonáját azért vezényelték oda, hogy a célok kijelölésében segítsenek”, nyilatkozta Ströbele az ARD közszolgálati televízióban. Ströbele értelmezésében ezzel a katonák már a háború résztvevőivé váltak. Ezzel a Bundestagnak foglalkoznia kellett volna és hozzájárulását adnia ilyen vagy olyan formában, folytatta. A honvédelmi minisztérium egy parlamenti interpellációra válaszul közölte, a nápolyi NATO-főhadiszálláson dolgozó katonák részt vesznek a líbiai célok kiválasztásában, ugyanakkor nincsenek döntési helyzetben. Németország az ENSZ Biztonsági Tanácsában a líbiai bevetés kérdésében tartózkodott, és jelezte, nem vesz részt a katonáival. A NATO AWACS felderítőgépeinek fedélzetéről a német katonákat visszavonták.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hamburgi hírmagazinban Sebastian Fischer Megígérik! Megszegik? című cikkében foglalkozik a német kancellár hitelességének megkérdőjeleződésével. „Megígérik – megszegik, ez a védjegye a vörös-zöld koalíciónak”, bírálta Angela Merkel Gerhard Schrödert. Ez 2005-ben hangzott el a kancellárjelöltek televíziós vitájában. Most a kancellár maga tapasztalhatja, hogy a hitelesség a politikában a legfontosabb valuta. A bírálók még a párton belül is egyre inkább a kancellárra vonatkoztatják a megígérik-megszegik „védjegyét”. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a lakosságnak csak 22 százaléka bízik teljesen vagy nagymértékben a kancellár válságkezelő képességében. Irányvonalával Merkel az elmúlt hónapokban csapdahelyzetbe került. Különösen az euróválsággal kapcsolatos lépései ártottak sokat az imázsának. A kancellár saját emberei sem bíznak már a Merkel szavaiban. Klaus-Peter Willsch (CDU) Bundestag-képviselő legutóbb rendkívüli kongresszust követelt az euró kérdésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.