Néhány évtizeden belül másik bolygóra léphetünk?

Teljesen átrajzolják az amerikai kampányfinanszírozást az új, gyakran gyanús kötődésű politikai szervezetek – írja a The New York Times. „Amit néhány éve még többhetes kemény pénzgyűjtés árán szedtek össze, most egy telefonhívással elintézhető” – foglalta össze a helyzetet egy kommentátor. Az emberek igenis el fognak jutni egy másik bolygóra, mégpedig hamarosan – állítja a NASA első embere a Chron.com tudósítása szerint.

Kovács N. László
2011. 08. 28. 18:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (nytimes.com)

Teljesen átrajzolják az amerikai kampányfinanszírozást az új, gyakran gyanús kötődésű politikai szervezetek – írja a The New York Times. Az úgynevezett Super PAC-ok a hivatalra pályázó jelöltekkel ellentétben korlátlan mennyiségű pénzeket fogadhatnak el. „Amit néhány éve még többhetes kemény pénzgyűjtés árán szedtek össze, most egy telefonhívással elintézhető” – foglalta össze a helyzetet egy kommentátor. A PAC-ok, azaz „politikai akciócsoportok” (Political Action Committee) a legfelsőbb bíróság 2010-es határozata szerint szabadon gyűjthetnek támogatást, amit aztán kampánytevékenységre fordíthatnak. A választást szabályozó rendelkezés szigorúan megtiltja, hogy ezek a „független” szervezetek kapcsolatot ápoljanak a jelöltekkel, ez a kikötés azonban, ahogy a példák mutatják, igen könnyen kikerülhető.

A jövő évi választásra készülő jelöltek mindegyike rendelkezik egy vagy akár több saját PAC-kel, amelyeket gyakran korábbi tanácsadók vagy közeli támogatók vezetnek. A Jövőnk Újjáépítése nevű csoportot például Mitt Romney 2008-as kampánycsapatának három veteránja vezeti, a szervezet erejét pedig jól mutatja, hogy az első fél évben 12 millió dollárt gyűjtött össze, többet, mint bármelyik republikánus elnökjelölt-aspiráns Romneyt kivéve. Az Állampolgárok a Dolgozó Amerikáért vezetője egykor Michele Bachmannt látta el tanácsokkal, Rick Perry egykori vezérkari főnöke pedig július vége óta a Tegyük Újra Naggyá Amerikát első embere. Nem csupán a konzervatívok használják ki azonban a lehetőséget: Obama két vezető tanácsadója ma az Amerikai Prioritásokat vezeti – helyüket két hónappal azután foglalták el, hogy elhagyták fehér házi posztjukat.

A csoportok vezetői állításuk szerint egyetlen pillanatra sem sértik meg a törvény betűjét. „A hivatalos kampány és szervezetünk közt vastag fal húzódik, nincs semmiféle kommunikáció” – közölte Jason Miller, a Tegyük Újra Naggyá Amerikát szóvivője. A rendelkezések ugyanakkor egyes kommentátorok szerint túlságosan lazák. Romney például a múlt hónapban beszédet tartott leghatalmasabb támogatói előtt, akiket a Jövőnk Újjáépítése hívott össze. Miután elmondta, hogyan képzeli el az ország jövőjét, elhagyta a termet – a Super PAC munkatársai pedig szigorúan ezután kezdték el részletezni, hogyan lehet a jelölt vízióját anyagilag is támogatni. „Vicc az egész. Persze, betartják a pénzügyekre és a támogatásra vonatkozó gyengécske szabályozást, de attól még nagyon is együttműködnek” – fogalmaz Paul S. Ryan kampányjogász.

Egy személy egy jelöltet maximum 2500 dollárral támogathat – a Super PAC-ok esetében azonban nincs ilyen korlát, így ezek a szervezetek költséges és elkerülhetetlen feladatokat vállalhatnak át a jelöltektől. Fő foglalkozási körük a reklámozás. 2500 dollár egy kampány viszonylatában nem nagy összeg. A politikusok ezért eddig kénytelenek voltak jelentős tömegeket meggyőzni alkalmasságukról, hogy összeszedjék a kívánt összegeket. A „független” szervezetek munkáját azonban egy apró, de annál vagyonosabb kör támogatja: a republikánus kötődésű csoportok pénzének 80 százaléka mindössze 35 főtől érkezett, míg az Obamához érkező összegek ugyanekkora részéért még kevesebb személy felelős: csupán 23.

Chron.com

Az emberek igenis el fognak jutni egy másik bolygóra, mégpedig hamarosan – állítja a NASA első embere a Chron.com tudósítása szerint.

Charles Bolden Jr., az űrügyi hivatal új adminisztrátora elődje állítására reagált. A posztról 2009-ben leköszönt Mike Griffin ugyanis pénteken arról beszélt, addig nem jut ember az űrbe, amíg az Obama-kormány a helyén van, vagy legalábbis nem változtat a költséges projekttel kapcsolatos politikáján. Bolden az alabamai Huntsville-ben található Marshall Űrrepülési Központban arról beszélt, a jelenlegi kormány igenis támogatja az emberközpontú űrrepülést, sőt úgy véli, még az ő életében másik bolygó felszínére lépünk majd (az elnök 65 éves). „Nem tudom, önök mit hallottak, de korántsem tettünk le róla, hogy embert juttassunk az űrbe” – szögezte le Bolden.

Az adminisztrátor ugyanakkor nem árult el részleteket a nagyra törő terv megvalósításának mikéntjéről. Az Obama-kormány a hivatalos közlések szerint annak érdekében szüntette meg az űrsiklóprogramot, hogy a NASA a távolabbi célokra (aszteroidák, Mars) koncentrálhassa erőforrásait – arról azonban egyelőre nincs hír, a pénzügyi gondokkal küzdő szervezet pontosan hogyan szeretné elérni a csillagokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.