Nem egyszerű az alkotmánymódosítás

A Correio da Manhá a hamarosan hivatalosan is elismerendő portugál hitelminősítőről ír. A spanyol sajtóban az a fő téma, hogy bár az alkotmány módosítása nem egyszerű folyamat, de első látásra mégis gyorsnak ígérkezik, mivel a két legnagyobb párt paktumot kötött a külső adósság és a költségvetési hiány felső határáról.

2011. 08. 24. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cmjornal.xl.pt – Portugália

A napilap újra írt a már 1988-ban bejegyzett, már csak a független Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) hivatalos bejegyzésére váró hitelminősítőről. A Portugál Hitelminősítő (CPR) igazgatója, Pedro Braga da Cruz reméli, hogy már nem sokat kell várni a hitelesítésükre. Elmondta, hozzájuk hasonlóan még sok uniós cég vár erre a bejegyzésre. Júniusra várták a végleges hitelesítést, de mindig újabb és újabb megválaszolandó kérdéseket kaptak, azonban szerintük most már csak hetek kérdése és megérkezik a határozat. A hitelesítés elvileg hat hónapig tartó ellenőrzésből és adategyeztetésből áll.

Elmundo.es, elpais.com, abc.es, lavanguardia.com – Spanyolország

Nem lesz sétagalopp a spanyol alkotmány módosítása. A szocialista kormány ugyan maga mögött tudja az ellenzéki Néppárt (PP) támogatását a költségvetési hiány és a külső adósság felső határának alkotmányba való foglalásáról, de egy füst alatt rendezne velük más kényes – és nem részletezett – kérdést is.

Az alkotmányt eddig csak egyszer módosították, 1992-ben, amikor elfogadták a maastrichti alapelveket, és akkor népszavazást sem kellett hozzá tartani – 33 éve eleve úgy alkották meg az „alapító atyák”, hogy ne lehessen csak úgy módosítgatni. Bonyolult eljárási módozatot kötöttek hozzá, és többek között minden módosításhoz fel kell oszlatni a Cortest és népszavazáson is jóvá kell hagyni a döntéseket. Most a szocialista kormányfő, José Luis Rodríguez Zapatero az 1992-es módosításra hivatkozva nem akar népszavazást, és még a november 20-ra kiírt előre hozott választások előtt le akarja tudni a fő változtatást.

A spanyol El Mundo szerint Mariano Rajoy, a PP elnöke nem ellenzi a módosítást, és eltekint a népszavazástól is, de nem hajlandó más változtatásokra. A madridi alsóház szeptember másodikán rendkívüli ülést tart, és legkésőbb szeptember 26-ig dönteni kell róla, mert 27-én fel kell oszlatni a parlamentet. Egy akadálya van a gyors módosításnak: az alsóházban elég 35 képviselő, a felsőházban pedig 28 szenátor, aki népszavazást kérj.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.