Nem fogja megadni magát – Küszöbön a rendszerváltás + Képek

A líbiai felkelők hétvégi sikerének, a főváros, Tripoli elfoglalásának lehetséges következményeit boncolgatta kedden a nemzetközi sajtó. Imad al-Anis, a nottinghami egyetem szakértője felhívta figyelmet, Líbia békés jövőjének zálogát az olajmilliárdok jelentik, amelyekből az eddigi gyakorlattal ellentétben nemcsak egy szűk kör, de minden országrész hasznot húzhat. Éljenző hívei társaságában bukkant fel és külföldi újságírókkal találkozott Tripoli belvárosában keddre virradóra Moamer Kadhafi líbiai vezető egyik fia, Szeif al-Iszlám Kadhafi.  <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805050" target="_blank"><strong>• A Kadhafi-rezidenciát bombázzák a NATO vadászgépei + Képek</strong></a>

MNO
2011. 08. 23. 11:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forradalmi hullám, amely megrengette az arab világot, új lendületet kapott a líbiai felkelők sikerével az El País című madridi napilap szerint. „Már látható, hogy az Aszad-rezsimre hasonló sors vár, mint Moamer Kadhafi líbiai vezető diktatúrájára” – írta a spanyol újság keddi számában, hozzáfűzve, hogy a NATO döntő szerepet játszott a líbiai felkelők sikerében. A cikk szerint bizonytalan Líbia jövője, ezért különösen nagy a nemzetközi közösség felelőssége a jövőbeni líbiai államépítésben. A nemzetközi közösségnek közös álláspontot kell kialakítania Líbia ügyében, és közvetlen beavatkozás nélkül hozzá kell járulnia ahhoz, hogy kiépítsék a demokráciát az észak-afrikai arab országban. „Ebben a kényes fázisban senki sem engedhet meg magának hibákat, sem a felkelők vezetése, sem a nemzetközi közösség” – írta a madridi napilap.

„A ti hatalmatok is megdőlhet”



A berlini Der Tagesspiegel a szíriai helyzettel vetette össze a líbiait. Mint írta, az észak-afrikai arab országban egy olyan diktátor hatalmát sikerült megdönteni, aki a végsőkig ragaszkodott pozíciójához, és fegyverrel akarta leverni az ellenzéket, akárcsak Bassár el-Aszad szíriai elnök. Ezért Tripoli eleste komoly figyelmeztetés Aszadnak és más, még hatalmon lévő önkényuralkodóknak: „a ti hatalmatok is megdőlhet”. Azzal a nem jelentéktelen különbséggel, hogy Líbiában ehhez a NATO katonai segítségére is szükség volt – jegyezte meg a német liberális lap.

Egy nárcisztikus vezető csaknem 42 év céltalan, téves uralma után a líbiaiaknak most megadatik az esély, hogy egy olyan új társadalmat építsenek, amely modell lehet az arab világ számára – írta a Süddeutsche Zeitung. Az már más kérdés, hogy ez tényleg így lesz-e – fűzte hozzá a müncheni liberális újság. Jelenleg sem maguk a líbiaiak, sem a nemzetközi közösség nem tudja, mire számíthat a lázadók vezetőitől – írta.

Nincs hagyománya a demokráciának



Líbiában egyáltalán nincs hagyománya a demokráciának – mutatott rá a Die Presse. Az osztrák konzervatív újság kifejtette: az ország 42 éven át ki volt téve egy diktátor kénye-kedvének, aki kijátszotta egymás ellen a törzseket. Amint az a Szaddám Huszein utáni Irakon is tanulmányozható, rendszerint nem a béke, harmónia és szeretet tör ki, amikor az ilyen társadalmak hirtelen szabadok lesznek – írta a bécsi lap. A Nyugatnak éppen ezért mindent meg kell tennie, hogy stabilizálja a közbiztonságot és az ellátást Líbiában. Ellenkező esetben a sikertörténetből katasztrófa lehet – figyelmeztetett a Die Presse.

A holland de Volkskrant azt írta: itt az ideje, hogy a „továbbra is erőtlen” líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács – a felkelők vezető testülete – megmutassa, hogy Kadhafi elűzése tényleg egy korszak végét jelenti. A Nyugatnak, amely nagyon korán határozottan a felkelők pártjára állt, jelentős érdeke fűződik a sikerhez. Az amszterdami lap rámutatott, némi segítség és nyomásgyakorlás helyénvaló, de a rendezést Tripolinak kell vezényelnie, nem szabad szárazföldi csapatokat küldeni Líbiába, hacsak az új vezetés kifejezetten ezt nem kéri.

A Nyugat felelőssége, hogy helyreálljon a közrend Líbiában – írta a kínai állami sajtó is. „A Kadhafi-rendszer megdöntése nagy látványosság a sajtónak, de az újjáépítésről folytatott vita nem lesz az” – írta a Global Times című pekingi újság.

Továbbra is kiszámíthatatlan a diktátor

A Jurnalul National annyit állapított meg híradásának címében és alcímében, hogy „Tripolit meghódították, a diktátor bunkerben rejtőzik”, „a Nyugat szerint küszöbön áll a rendszerváltás”. A lap továbbá azt írta: Kadhafi inkább meghal, de nem adja meg magát. Az Evenimentul Zilei és az Adevarul egyaránt azt írta, hogy a Kadhafi-korszak végleg lezárult. Az Adevarul kommentárjában párhuzamot vont Nicolae Ceausescu 1989-ban történt elűzése és a mostani líbiai események között. Szerinte a líbiai diktátor ugyanúgy menekül a népharag elől, ahogyan tette ezt annak idején Ceausescu.



Az olajvagyon a jövő záloga, a tanácsnak „meg kell mutatnia, hogy ez most nem egy újabb példa arra, miként sajátítja ki egy szűk elit az egész olajvagyont” – magyarázza Imad al-Anis, a nottinghami egyetem szakértője. Shashank Joshi, a brit Royal United Services Institute munkatársa azt hangsúlyozza, hogy az érzékeny területnek számító olajbevételek körültekintő elosztására van szükség. Ugyanakkor szerinte a tanács első és legfontosabb feladata az, hogy szavatolja a biztonságot a líbiai utcákon.

A jó kapcsolat fenntartása közös érdek

Hétfőn a líbiai felkelők által irányított olajvállalat, az AGOCO egyik vezető beosztású alkalmazottja úgy nyilatkozott, hogy az orosz és kínai vállalatok elveszíthetik szerződéseiket, miután országaik korábban nem voltak hajlandók támogatásukról biztosítani a Kadhafi-ellenes erőket. A kínai külügyminisztérium már hétfőn közleményben tájékoztatott, hogy Peking tiszteletben tartja a líbiai emberek akaratát, és reményét fejezte ki, hogy az észak-afrikai országban hamar stabilizálódhat a politikai helyzet.

„Azért vagyok itt, hogy cáfoljam a hazugságokat”



Vasárnap előbb a lázadók jelentették be Szeif al-Iszlám elfogását, majd hétfőre virradóra Luis Moreno-Ocampo, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze közölte: bizalmas forrásból úgy értesült, Szeif al-Iszlám a felkelők kezére került. Az ICC hétfőn bejelentette: tárgyalásokat folytat a lázadókkal arról, hogy adják át az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Szeif al-Iszlámot. A Kadhafi-rendszer emberei azonban három újságírót – köztük az AFP francia hírügynökség tudósítóját – hétfő éjszaka gépkocsin elvitték Kadhafi tripoli rezidenciájához, a Báb-el-Azizíja épületegyüttesig. Szeif al-Iszlám terepjárón érkezett a helyszínre, ahol több tucat híve várta, líbiai zászlókat lengetve, Kadhafi és Szeif al-Iszlám képmását tartva a magasba. „Azért vagyok itt, hogy cáfoljam a hazugságokat” – így kommentálta a Kadhafi-fiú az elfogásáról és őrizetbe vételéről szóló híreket.



(Fotók: Reuters)

Nem tudni, hol csapódtak be a rakéták

Három Scud rakétát lőttek ki Líbiában Moamer Kadhafi líbiai vezető szülővárosa, a Tripolitól keletre, a Földközi-tenger partján fekvő Szirt környékéről a május óta a felkelők kezén lévő Miszráta felé – közölte a NATO a szervezet brüsszeli székhelyén. A katonai szervezet „felelőtlennek” nevezte a hétfői támadást. A rakéták Miszráta partjainál csapódtak be, lehet, hogy a tengerbe – közölte Oana Lungescu NATO-szóvivő. Az atlanti szervezetnek nincs tudomása róla, hogy a rakétatámadás megsebesített volna bárkit is, vagy károkat okozott volna – tette hozzá.

Szirtből már augusztus 15-én is kilőttek egy rakétát a felkelők állásaira, az a sivatagban ért földet, és szintén nem okozott károkat. Közben késő délelőtt erőteljes robbanás rázta meg Tripoli központjában a Báb el-Azízíja épületegyüttest, ahol Kadhafi rezidenciája is van. Egyes hírek szerint vadászgépek húztak el a városközpont fölött. A NATO-szóvivő hangsúlyozta, hogy Kadhafi erői jelentősen meggyengültek a felkelők műveletei és az észak-atlanti szövetség öt hónapja tartó légicsapásai óta.

Ott voltak a külföldi tanácsadók

Nevük elhallgatását kérő brüsszeli diplomaták kedden elmondták: nyílt titok volt, hogy a líbiai műveletek elakadásakor külföldi katonai tanácsadók dolgoztak az észak-afrikai országban a felkelőket segítve és közben belső információkkal látva el a NATO-t. A diplomaták elismerték: a szövetség és közel-keleti partnerei titkos műveleteket folytattak a helyszínen, amelyeket külön kezeltek a NATO-beavatkozástól, mert nem tartoztak szorosan az ENSZ Biztonsági Tanácsától a civilek védelmére kapott felhatalmazáshoz. Ezek a láthatatlan erők segítettek látványosan átalakítani a szedett-vedett felkelőket a Tripolit elözönlő hadsereggé. Jelenlétükre egyébként elemzők is felfigyeltek, amikor jelezték, hogy a légicsapások idővel egyre pontosabbak lettek, és egyre kisebbek voltak a járulékos veszteségek.

Barak Seener, egy brit kutatóintézet Közel-Kelet-szakértője rámutatott: a felkelők „gyorsan alkalmazkodtak, ami azt jelzi, hogy különleges erők képezték őket”. Egy amerikai tisztségviselő szerint ebben a katari hadsereg vitte a prímet, hozzá csatlakoztak idővel a francia, olasz és brit katonai tanácsadók. A logisztikai, biztonsági, hírszerzői és kárfelmérési tevékenységekben különösen Franciaország, Nagy-Britannia és egyes kelet-európai államok jeleskedtek – mondta el a NATO brüsszeli főhadiszállásán egy a neve elhallgatását kérő diplomata. Emellett az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és egyéb amerikai ügynökségek végig gyűjtötték az információkat a helyszínről. Kapcsolataikat még akkor alakították ki, amikor a Kadhafi-rezsimmel együtt küzdöttek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló, líbiai területen működő iszlamista csoportok ellen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.