Nyugtalanság a berlini koalícióban

A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámol arról, hogy a berlini kormánypártokon belül komoly elégedetlenség kíséri a második euró-mentőcsomag előkészítését. A Badische Zeitung arról tudósít, hogy a baden-württembergi Zöldek egy régi szénerőművel kívánják kiváltani a tavasszal kikapcsolt atomerőművet.

2011. 08. 25. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilapban Kerstin Schwenn Schäuble védekezésben című cikkében ismerteti az euró-mentőcsomagról a Berlinben kialakult vitát. Wolfgang Schäuble (CDU) szövetségi pénzügyminiszternek védekeznie kell ama vád ellen, hogy szeretné kibővíteni a partnerországokkal az euró-mentőcsomagot (EFSF), miközben megkerülné a Bundestagot. Ez a vád köröz minkét kormánypárti frakcióban, elsősorban Norbert Lammert (CDU), a Bundestag elnöke aggódik a parlament jogaiért. A pénzügyminisztérium szóvivője Berlinben kijelentette: Schäuble időben tájékoztatja a frakcióvezetőket a mentőcsomagban tervezett változásokról. Pedig még csak az alapvető változások félidejénél tartanak, hiszen azokról augusztus 31-én dönt a kormány. „Addig a tervezetet véglegesítik” – nyilatkozta a szóvivő. Egyúttal vitatta, hogy a Bundestag jogait megnyirbálták volna. A miniszter mindent elkövetett, hogy a parlamentet a lehető legkorábban tájékoztassa a tárgyalások állásáról. A bizalmas besorolású tervezet szerint az EFSF igazgatósága maga is hozhat irányelveket az árképzést, a politikai feltételeket, a használati feltételeket és a dokumentációt illetően, ahol az új cselekvési eszközöket pontosítják. A tervezet bírálói ebben annak a veszélyét látják, hogy a nemzeti parlamentek elveszítik a költségvetés meghatározásának jogát. Schäuble szóvivője szerint nem erről van szó.

Badische Zeitung (badische-zeitung.de)

A dél-nyugat németországi regionális napilap A szövetségi állam Philippsburgot szeretné tartalék atomerőműnek című cikkében foglalkozik a sváb Zöldek abszurd dilemmájával. A Szövetségi Hálózati Ügynökség lapértesülések szerint mérlegeli annak lehetőségét, hogy az időközben kikapcsolt Philippsburg I-es atomerőművet nevezze ki tartalék erőműnek. Ez a lépés akkor következhet be, ha stuttgarti SPD–Zöldek koalíció nem lesz képes a 45 éves mannheimi szénerőművet biztonságos alternatívaként garantálni. Ezt Matthias Kurth, az ügynökség elnöke közölte a tartományi kormánynak írt levelében. Kurth levelében tudatta, hogy a tartalék atomerőmű alternatívája lehet egy fosszilis tüzelőanyaggal működő erőmű is, mint a mannheimi GKM erőmű harmadik blokkja, amelyet a tartományi kormány már felajánlott. Ugyanakkor máig nem érkeztek meg a tartalék erőműi státushoz elengedhetetlen engedélyek. Kurth a levelében jelezte, ha a szükséges engedélyek nem jönnek meg, akkor elképzelhető, hogy a megnövekvő téli fogyasztás fedezésére a philippsburgi erőmű I blokkját jelölnék ki. Ezért írásos garanciára van szüksége, hogy a mannheimi erőmű 2011 novemberéig szükség esetén újraindítható lesz. A levélben Kurth augusztus 26-át jelölte meg határidőként, ellenkező esetben megkezdődik az atomerőmű bekapcsolásának előkészítése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.