Ókori színházat tárnak fel

Ókori színházat tárnak fel Törökországban a Bodrum-félszigeten: az amfiteátrumot Kr. e. 400 körül építették.

MNO
2011. 08. 17. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Uludag Egyetem régészei Mindusz ősi városban végeznek ásatásokat. A várost dór telepesek alapították néhány kilométerre Halikarnasszosztól, a mai Bodrumtól – olvasható az Archaeologica régészeti hírportálon.

A színházat a hellenisztikus korban építették. Derya Sahin régész kiemelte, hogy nagy építményről van szó, pontos befogadóképességéről azonban csak akkor alkothatnak véleményt, ha a csaknem 2500 éves amfiteátrum teljes egészében napvilágra kerül.

Mindusz nem játszott túl nagy szerepet az antik világ történelmében, bár említést tesz a városról többek közt Sztrabón ókori utazó, földrajzi író (Kr. e. 64–Kr. u. 23) és Lucius Flavius Arrianus Xenophon görög nemzetiségű római történetíró (Kr. u. 95–180), akik szerint a települést erős falak védték, és jó kikötővel rendelkezett. Szinópéi Diogenész (Kr. e. 404–323) görög filozófus viszont cinikusan azt jegyezte meg Minduszról, hogy a városkapuk „túlméretezettek” a jelentéktelen településhez képest. A minduszi hajókról említést tesz Hérodotosz (Kr. e. 484–425) görög történetíró is, és a város sikerrel verte vissza III. Alexandrosz, azaz világhódító Nagy Sándor (Kr. e. 356–323) ostromló seregeit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.