Rosszak a lengyel kilátások

A „feltörekvő” Dagong kínai hitelminősítő stabilról negatívra változtatta Lengyelország szuverén adósbesorolásának kilátását a következő két-három évre vonatkozóan. Magán a zlotyban és devizában jegyzett adósbesoroláson nem változtatott, ezekre változatlanul az A és A mínusz osztályzatot tartja érvényben.

MNO
2011. 08. 18. 17:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hitelminősítő indoklása szerint Lengyelországban romlik a külföldi befektetések szerkezete, túlsúlyban vannak a rövid távú tőkebefektetések, növekszik az államadósság. A Dagong Global Credit Rating elemzői szerint Lengyelországban az idén 4,2 százalékos, jövőre 3 százalékos gazdasági növekedés várható, mindamellett a növekedést hátrányosan fogja befolyásolni a fogyasztás és a beruházások területén kibontakozó egyensúlyhiány, valamint a lakosság elöregedése.

Lengyelország adósbesorolásával legutóbb az S and P foglalkozott, augusztus elején, amikor megerősítette Lengyelország elsőrendű befektetői államadós-besorolásait az erőteljes gazdasági növekedésre hivatkozva. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja szerint a megerősítés a hosszú és rövid futamidejű lengyel szuverén devizaadósság „A mínusz/A-2”, valamint a hosszú és rövid lejáratú, hazai valutában fennálló kötelezettségek „A/A-1” osztályzataira vonatkozik. A besorolások kilátása stabil.

A Dagong az utóbbi időben került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, a globális hitelminősítők véleményétől jelentősen eltérő értékelései miatt. Nemrégiben a hitelminősítő elfogultsággal vádolta meg külföldi riválisait, miután nem rontottak az Egyesült Államok adósi osztályzatán az amerikai adósságplafon növelése miatt. A kínai hitelminősítő tovább gyengítette, „A-plusz” besorolásról „A”-ra rontotta az Egyesült Államok adósosztályzatát augusztus elején negatív kilátással.

A Dagong már a világ 60 országában végez hitelminősítést, ebből 26 európai, 23 ázsiai és csendes-óceáni, 10 észak- és dél-amerikai, 6 afrikai. Elemzők szerint a Dagong egyelőre semmilyen mértékben sem számít tényezőnek a globális piacon, de fellépése mindenképpen jelzi, hogy Kína nagyobb beleszólást kíván magának a globális pénzügyekbe is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.