Rosszul spekuláltak a linzi szocik

A Die Presse arról számol be, hogy komoly pénzügyi gondokkal küzd Felső-Ausztria fővárosa egy rossz svájcifrank-alapú spekulatív ügylet miatt. A Frankfurter Allgemeine Zeitung vitriolos cikkben kommentálja a müncheni főpolgármester miniszterelnöki terveit.

2011. 08. 19. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilapban Georgia Meinhart Linz: Egy város eltőzsdézi a vagyonát című cikkében tudósít az osztrák város pénzügyi problémáiról. Linznek fogy a pénze, nő az adóssága és a svájci frank kamatára kötött rendkívül kockázatos spekuláció foglalkoztatja az önkormányzati politikát és a pénzügyi szakembereket. Pedig Linz akár pénzügyi mintaváros is lehetne, mert egyetlen más tartományi székhely sem rendelkezik magasabb egy főre jutó adóbevétellel. Több a munkahely a városban, mint a lakosságszám, ezért viszonylagosan itt a legmagasabbak az önkormányzati adóbevételek.

Ugyanakkor Linz az eladósodottság kérdésében is éllovasnak számít. A hitelből finanszírozott befektetések és a csökkenő állami támogatások miatt az adósságállomány egymilliárd euróra emelkedett, tavaly 35,8 millió euró hiányzott a költségvetésből. Most ezt a fiaskót tovább súlyosbítja egy spekulatív kamatüzlet, amit a város 2007-ben a Bawaggal kötött, amelyet Franz Dobusch polgármester, Johann Mayr pénzügyi tanácsnok (mindkettő SPÖ) és az időközben lemondott Werner Penn pénzügyi osztályvezető írt alá. A képviselő-testület már áprilisban úgy döntött, perre megy a bankkal, mert álláspontja szerint hiányos volt tájékoztatás, uzsora és szándékos megtévesztés is feltételezhető ebben az ügyben. Bár a beadványt még mindig nem adták be, mert bizonyos jelek arra utalnak, hogy tévesen ítélték meg a per kockázatait. Az eredeti szerződésben ugyanis a vörös városatyák lemondtak a peresítés lehetőségéről, és aláírták, hogy az üzlet megkötése előtt tájékoztatták őket a konkrét kockázatokról.

A legrosszabb esetben Linz 2017-ig kénytelen lesz félmilliárd eurót fizetni egy olyan ügyletért, ami eredetileg csak a meglévő svájcifrank-hitel biztosítékául szolgált. Ebben az esetben nem lesz megkerülhető a város ezüstjének eladása sem. A pénzügyi problémák mellett az ügy oda vezethet, hogy 2015-ben megismétlődhet a szocialisták számára katasztrofális 2009-es választási vereség. S nem csak a hagyományos vörös fellegvárban, de az egész tartományban. A történet pikantériája, hogy a felső-ausztriai SPÖ 2009-es veresége után éppen egy spekulációellenes kampánnyal kívánta helyzetélt stabilizálni.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilapban Albert Schäffer Vagy Ude, vagy semmi című, müncheni keltezésű cikkében elemzi a bajor főváros polgármesterének miniszterelnöki ambícióit. Christian Ude (SPD) müncheni főpolgármester bejelentette, el tudja képzelni, hogy beköltözzön a miniszterelnök hivatalába. Ugyan Bajorországban csak 2013 őszén választanak, de két év a politikában örökkévalóságnak számít. Viszont Ude már úgy ünnepelteti magát, mint az a férfi, aki a CSU ancien régime-jét elsöpri. Bizonyos jelek arra figyelmeztetnek, hogy Udének a müncheni önkormányzati választásokon elért sikereit nem lehet kivetíteni a tartományi voksolásokra, mert ellentétben a polgármester-választással, a tartományi gyűlési voksolás nem a személyiségről dönt. Még mielőtt akár egyetlen SPD-grémium foglalkozott volna a jelöltségével, egész kívánságlistát állított fel, mit kíván és mit nem a 2013-as választásokra.

Felfogása szerint a pártjának arra kell szorítkoznia, mint egy előkelő étterem személyzetének, akik minden esetben helyeselnek. Ude már azt is jelezte, mi mindent nem hajlandó csinálni a választások után. Nem kíván ellenzékben dolgozni és egy CDU–SPD-koalíció kisebb partnereként tevékenykedni. A terv – tekintettel az SPD elmúlt évtizedekben elért eredményeire (2008-ban alig 18,6 százalékot kaptak) – igen merész. Egyszer már nagylelkűen kiszámította, mekkora lenne a haszna, ha a pártja 2013-ban kisebbik rosszként elfogadná az ő feltételeit, például a müncheni repülőtér harmadik felszállópályájának megépítését. Szerinte ez a lépés öt százalékot hozna, ami a Zöldekkel és a Szabad Választókkal már elég lenne a parlamenti többséghez. A Zöldek egyelőre keménynek mutatkoznak és jelezték, hogy elutasítják a harmadik kifutópályát, s a második müncheni S-Bahn-szakaszt, amit a polgármester meg szeretne építeni. Christian Udét ez nem zavarja, hiszen a müncheni városházán számos kérdésben megtapasztalta a Zöldek ellenkezését, például városa 2018-as téli olimpiai jelentkezése kapcsán. Udének nem kell tartania attól, hogy a másik lehetséges koalíciós partner, a Szabad Választók is elutasítják a repülőtér bővítését. A bajor SPD szavazóbázisa döntően nem a paraszti struktúrájú vidéken található, hanem a városokban, ahol szerinte a „városiasság és a modernitás otthon van”. Ude szemében a modernitás előtti szegleteiben a Szabad Választók lehetnek az SPD vidéki segédcsapatai, akik majd a szocdemek felé terelik a választókat.

Hubert Aiwanger, a Szabad Választók elnöke bár nem lelkesedik feltétlenül ez iránt a forgatókönyv iránt, ugyanakkor egy a vidék kérdéseiben illetékes minisztérium Ude kormányában megfontolandóvá teheti ezt a gondolatkísérletet. Ezzel Ude világa rendeződött, hiszen biztosra veszi miniszterelnök-jelöltségét, ha valami hatalmas tragédia nem történik. A leendő koalíciós partnerek is készen állnak a feladatra. Már csak a választókon múlik, hogy ők hogyan teszik a dolgukat. Viszont nekik sem kell aggódniuk, mert Ude velük is időben közölni fogja, mit vár el tőlük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.