Senkinek sem érdeke a világvége

Egyelőre annak lehet örülni, hogy az Egyesült Államok fizetőképessége megmaradt és nem kerülnek még kilátástalanabb helyzetbe a svájci frankban eladósodott hazai háztartások – foglalta össze lapunknak a vasárnap éjjeli megállapodás hatását Suppan Gergely. A tengerentúlon hosszú huzavona után egyezett meg a két párt az adósságplafon felemeléséről, és így úgy tűnik, elhárult az a veszély, hogy a gazdasági nagyhatalom augusztus 2-től fizetésképtelenné válik. Csath Magdolna közgazdász szerint megállapodnak a felek, Washingtonban nem kockáztatnak meg egy leminősítést.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/800866" target="_blank"><strong>• A házelnök reményét fejezte ki a hétfői üléssel kapcsolatban</strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/800854" target="_blank"><strong>• Nem az a kérdés, meghúzzák-e a ravaszt, hanem, hogy mikor</strong></a>

Kovács András
2011. 08. 01. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid távon sikerült orvosolni a problémákat, de nem szabad elfelejteni, hogy erről a javaslatról még szavazniuk kell a képviselőknek – mondta el az MNO-nak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Véleménye szerint a legnagyobb kérdés továbbra is az, hogy milyen módon sikerül majd megállítani az államadósság növekvő pályáját. Ehhez még nagyon sok intézkedésre lesz szükség, de rövid távon az ország fizetőképessége megmaradt – tette hozzá.

A hazánkat érő hatások kapcsán az elemző kifejtette: az, hogy a bedőlést sikerült elkerülni, mindenképpen pozitív fejlemény. Fontos megemlíteni, hogy a svájci frank érdemben nem gyengült, így a devizahitelesek számára csupán az számít jó hírnek, hogy a megállapodás elmaradása esetén az alpesi deviza még erősebb lenne – vélte a szakértő. „A legrosszabb lehetőséget elkerültük, ennek lehet most örülni.”

Két szakaszban emelik a plafont

A demokraták és a republikánusok vezetői a kongresszus mindkét házában megállapodtak az adósságplafon emelésének kereteiről. A kompromisszum nem tartalmaz adóemelést, amelyet a demokraták szerettek volna elérni, de a republikánusok elleneztek. Az összességében 2200 milliárd dolláros, két szakaszban megvalósítandó adósságplafon-emelésről szóló megállapodással az elnöknek végül is sikerült elérnie az egyik legfontosabb célkitűzését, azt, hogy a kérdést ne kelljen újból napirendre tűzni a 2012 novemberében megtartandó választások előtt.

Politikai csörte

Alapvetően politikai huzavonának tartja Csath Magdolna az utóbbi időszak amerikai eseményeit. A közgazdász kijelentette: lényeges eltérés figyelhető meg az Egyesült Államok és Európa országainak gazdaságában. Utóbbival ellentétben az Egyesült Államok gazdasága nincsen válságban – tette hozzá a közgazdász. Az USA jelenleg a világ legnagyobb katonai és politikai hatalma, legfőképpen az amerikai politikusoknak nem érdeke, hogy ne szülessen megegyezés – hívja fel a figyelmet. Csath valószínűsíti, hogy meg fognak egyezni a vitás kérdésekben. A mostani hangoskodás akár az elnökválasztás előszele is lehet – említi meg a szakember.

Szavai szerint „Obama létrehozta a nagy államot”, amit a republikánusok nem tudnak elfogadni. Míg Obama – a válság hatásainak kivédésére – nagyon sokat költött az ipar egyes részei és a bankok megsegítésére, az egészségügy finanszírozásában is rendet próbált tenni, továbbá megadóztatná a gazdagokat is, addig a republikánusok a „kis állam”, az alacsony adók és az alacsonyabb állami költés hívei. Mint ismert, a hitelminősítők szinte már menetrendszerűen állítják ki az európai országokról a negatív bizonyítványt, s nem is olyan régen az Egyesült Államokat is leminősítéssel fenyegették meg. Csath Magdolna szerint túlságosan „erős a szava” ezeknek az intézeteknek. Ugyanakkor – állítja – Washington nem kockáztathatja meg a leminősítést, mindenképpen megegyezés születik majd.

Messze van még a stabilitás

Az amerikai adósságlimit-emelés sem tünteti el az Egyesült Államok előtt álló hosszú távú költségvetési kihívásokat, ám a két nagy párt vezetőinek kompromisszumos kiegyezéséhez vezető törvényhozási huzavona után nehéz abban bízni, hogy a kongresszus képes lesz rátalálni a megfelelő költségvetési pályára – vélekedtek hétfői helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

A JP Morgan bankcsoport előrejelzése szerint a következő két évben jelentős költségvetési szigorítások várhatók ugyan az Egyesült Államokban, ám az amerikai költségvetési pálya még ezzel együtt is messze lesz attól, hogy stabilizálható legyen az államadósság-ráta. A Barclays Capital (BC) közölte: számításai szerint legalább ötezer milliárd dolláros hiteles deficitcsökkentő programra lenne szükség ahhoz, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államadósság-rátát a következő évtizedben stabilizálni lehessen.

A republikánusok nyertek

A vezető amerikai lapok értékelése szerint a demokraták vereséget szenvedtek, de a mostani helyzetből Obama a későbbiekben akár még profitálhat is. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a kormányzat komoly tekintélyvesztést szenvedett el. A The New York Times szerkesztőségi cikkében úgy fogalmazott: „A borzalmas, új tervezet egyetlen pozitívuma, hogy segít elkerülni a csődöt, vélhetőleg legalább 2012 végéig. A kormányzat minden másban megadta magát a túszejtő módjára tárgyaló szélsőséges republikánusok előtt.

Mélységben az elnök támogatottsága

A The Washington Post hasonlóan vélekedik a demokraták vereségéről, ugyanakkor úgy látja, az elnök akár előnyt is kovácsolhat a helyzetből. A legfontosabb, hogy a kormányzati leállás veszélye elhárult, és ezzel Obama, akármilyen módszerrel is, de megelőzött egy komoly gondokat okozni képes válságot.

A USA Today szerint mindkét fél, de különösen az Egyesült Államok kormányzatának megítélése komoly tekintélyvesztést szenvedett. Obama támogatottsága sosem látott mélységbe zuhant, ráadásul a túlzott engedmények liberális bázisát is feldühítették, a republikánusok pedig széttartó, engedményekre képtelen gyülekezetnek mutatták magukat.

Hosszabb távon nőhet a hiány

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász úgy fogalmazott, hogy a megtakarítási program csak tovább mélyíti a gazdasági válságot, és hosszabb távon nem javítja, hanem növeli az amerikai költségvetési hiányt. Krugman rámutat, hogy az Egyesült Államok még nem lábalt ki a pénzügyi válság gazdasági következményeiből, és legalább 2013-ig még gazdasági stagnálással kell számolni.

Múlt héten Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője még úgy nyilatkozott az MNO-nak, ha mégsem születik semmilyen kompromisszum, az Egyesült Államok ebben az esetben is fizetni fogja az adósságait, legfeljebb a béreket és a különféle juttatásokat fogják majd vissza. Magyarországon a megállapodás elmaradása a „szokásos módon” csapódna le, azaz a svájci frank további erősödésével és az állampapírok hozamának az emelkedésével kellene számolni – hangsúlyozta a gazdasági szakértő.

(MNO, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.