Sikeres vizsga pénzért? Két évet kapott a gépjárművezető-oktató

A Fővárosi Bíróság első fokú, nem jogerős ítéletében kedden két év börtönbüntetésre, három év közügyektől és három év gépjárművezető-oktatói tevékenységtől való eltiltásra ítélt, továbbá 153 ezer forint megfizetésre kötelezett egy gépjárművezető-oktatót, aki a vád szerint a sikeres vizsga letételéért pénzt kért tanítványaitól.

MNO
2011. 08. 23. 16:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Bíróság honlapján olvasható közlemény szerint Sz. László Istvánt tizenkétrendbeli befolyással üzérkedés bűntette miatt ítélték el, egy esetben a szintén befolyással üzérkedés bűntette miatt emelt vád alól bűncselekmény hiányában felmentették. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Az ítélet szerint kétséget kizáróan megállapítható volt, hogy a vádlott gépjárművezető-oktatóként a vizsgázóktól pénzt kért és fogadott el, azt állítva, hogy az összeget a vizsgabiztosnak továbbítva befolyásolja a vizsgák eredményességét. A vizsgázóktól átvett összegeket, összesen 153 ezer forintot bizonyíthatóan nem adta át a vizsgabiztosoknak.

Mint írták, az ítélet kiszabásakor a bíróság súlyosító körülményként értékelte többek között „a halmazatot, továbbá a hasonló jellegű bűncselekmények nagyfokú elszaporodottságát”. Enyhítő körülménynek számított a vádlott büntetlen előélete és az, hogy egy gyermek eltartásáról gondoskodik.

A per márciusban kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A vád szerint Sz. László István gépjárművezető-oktató volt annál a kft.-nél, amely szervezte és lebonyolította a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által támogatott programban részt vevő munkanélkülieknek a C és E kategóriás vezetői engedély megszerzését célzó elméleti és gyakorlati képzést és a vizsgafelkészítést.

A márciusi tárgyaláson az ügyész elmondta: Sz. László István 2009 novemberében és decemberében a gyakorlati oktatásra nála jelentkezőknek már az első találkozáskor utalt arra, hogy a gyakorlati vizsga egyes részeit csak akkor tudják majd eredményesen letenni, ha pénzzel „rásegítenek”. Mint mondta, a vizsgákon mindenki hibázik, és aki nem fizet, azt nem engedik át, majd hozzátette, hogy ez évek óta így megy. A rutinvizsgáért és a biztonságos üzemeltetés vizsgáért 8-8 ezer forintot, míg a forgalmi vizsgáért 16 ezer és 20 ezer forint közötti összeget kellett fizetni. A vádlott akkor a bíróságnak azt mondta: nem érzi magát bűnösnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.