Spanyol világcégnél találtak rabszolgákat

A brazil és a spanyol sajtóban is megírták, hogy rabszolgákat találtak a spanyol Inditex csoporthoz tartozó Zara divatcég brazíliai beszállítói között. Peruban az újonnan beiktatott elnök, Ollanta Humala bejelentette, hogy öccse marad ott, ahol van, a börtönben.

2011. 08. 19. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

folha.uol.com.br, estadao.com.br, oglobo.globo.com – Brazília

A brazil hatóságok eddig 52 rendbeli szabálysértésről szóló végzést hoztak, és a spanyol textilcsoport beismerte a tényt, hogy bolíviaiakat alkalmaztak a rabszolgaságra emlékeztető körülmények között a Sao Paulo állam azonos nevű székhelyétől 127 kilométerre fekvő Americana nevű város három műhelyében.

Az Inditex 50 állandó beszállítóval áll szerződésben Brazíliában, és 7000 dolgozót alkalmaznak, a szerződések értelmében „általánosan nagyon jó körülmények között”. Az Inditex olyan világmárkák tulajdonosa, mint a Zara, a Pull and Bear és a Massimo Dutti, és az öt földrészen 78 országban van jelen mintegy 5200 üzlettel. A brazil hatóságok most nemcsak a Zara ellen nyomoznak, hanem újabb külföldi cégek műhelyeiben tartanak rajtaütésszerű ellenőrzéseket.

A katalán La Vanguardia meg is nevezte a sportruházatot gyártó csoportokat: az Ecko, a Gregory, a Brooksfield csoporthoz tartozó Tyrol és Byllabong, de a fiatalos divatruhákat készítő Cora d’Agua is lelepleződött. Fabiola Zani ügyésznő felhívta az érintett cégek figyelmét, hogy be kell tartaniuk a szabályokat. Zani hozzátette, hogy most az a céljuk, hogy szabályozzák a gyártás körülményeit.

Az enyhének látszó hivatalos eljárástól eltérő a brazilok reakciója, mert két közösségi oldalon, a Twitteren és a Facebookon már terjed a történtek híre, és valószínűleg vissza fog esni a Zara forgalma.

elcomercio.pe, peru21.pe, larepublica.com.pe – Peru, globovision.com – Venezuela

Ollanta Humala, a július 28-án beiktatott új perui elnök csütörtökön foglalkozott a börtönökben uralkodó viszonyokkal, és leszögezte, hogy „a börtönökben nincsenek családtagok, barátok, mert a törvény az törvény, mindenkinek be kell tartania”. Sőt növelni akarja a fegyverrel elkövetett bűncselekmények büntetési tételét az elharapózó erőszak miatt.

Az új államfő azért is foglalkozott a kérdéssel, mert bár nyíltan nem mondta ki a nevét, de egyik öccse, Antauro Humala most éppen 25 éves börtönbüntetését tölti, amiért 2005-ben fegyverrel akarta megbuktatni az akkori elnököt, Alejandro Toledót. Apjuk, Isaac Humala nemrég felülvizsgálati kérvényt nyújtott be, amelyben azt kérte, hogy a bíróság csökkentse (19, 17 vagy 15 évre) a büntetési tételt, mert fia nem bűncselekményt, hanem államcsínyt akart elkövetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.