Szarvasbőgés porszívócsőből

Nagybörzsöny. Hegyek között megbúvó aprócska zsákfalu Pest megye északi részén. A település és környéke számos nevezetességgel büszkélkedhet, köztük egy, vadászberkekben már közismert Európa-bajnokkal is. Homolya László eme picinyke faluban él, itt született és itt is vadászik. És hogy milyen „sportágban” szerzett ő Európa-bajnoki címet? Nos, ő a szarvasbőgés Európa-bajnoka.

Bors Richárd
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor megérkezem, éppen füvet nyír a rekkenő hőségben. – Mindjárt megvagyok, de addig menjen fel, és nézze meg a muflontrófeáimat – invitál be a házába, amit korántsem bánok, mert a meleg idekint szinte már elviselhetetlen. Odabent aztán kellemes hűvös fogad és számtalan trófea. Kisvártatva megérkezik a házigazda is, és miután legurít pár pohár hideg csapvizet, mindketten belehuppanunk a kényelmes bőrfotelekbe, és én aziránt érdeklődöm, hogy hogyan lesz valakiből szarvasbőgő Európa-bajnok. – Édesapám is vadász volt – mondja –, nagyon értette a szakmát, vele sokat jártam vadászni, etetni, neki segíteni. Aztán egyszer egy német vendég vadász egy vadászaton pár perc alatt „bebőgte” a szarvasbikát, majd el is ejtette, és már lehetett is a terítéket csinálni. Ez nagyon megfogott, és már akkor, gyerekfejjel, nekiálltunk a bátyámmal a szarvasbőgés hangjait utánozni. Aztán szépen lassan kitanultam, mikor hogyan, mit bőg a bika; éppen támadni akar, a teheneit keresi, pihen, riaszt vagy éppen a legyőzött másik bika után bőg. Mindez rengeteg megfigyelés, sok-sok lesen töltött hajnal és délután tapasztalata. 2001-ben aztán jelentkeztem a magyar szarvasbőgőversenyre, amit meg is nyertem, és indulhattam a szlovákiai Eb-re, ahol harmadik lettem – emlékszik vissza.
Kihasználva pillanatnyi merengését, rákérdezek, hogy miként is zajlik egy ilyen verseny. – Minden versenyző előzetesen kap általában három-három feladatot – magyarázza –, mint például fiatal kereső bika hangja, hárembika tereli a teheneit, és – mondjuk – egy harcra hívó bika hangja. Kap egy sorszámot, felmegy a színpadra – mondanom sem kell, hogy az adott országra, vadászati kultúrára jellemző öltözetben –, és azt élethűen előadja az őt egyáltalán nem látó, lefüggönyözött bokszokban ülő, hat-hét főből álló zsűrinek. Ők ezután nullától hatig pontoznak, és aki a legtöbb pontot kapja, az győz.
Már éppen megszólalnék, de lemaradok, mert alighogy szusszan egyet, már folytatja is: – Aztán jött 2002, Csehország. Ott lettem először Európa-bajnok – mosolyodik el gyermeki őszinteséggel, és már mondja is tovább. Dől belőle a szó, és mesél, mesél rendületlenül. Majd jegyzeteket vesz elő, évszámokat, neveket keres, versenyeket egyeztet. Nemsokára előkerül egy hatalmas sporttáska is, amelyben a „hangszerek” lapulnak. Tritoncsigák, szürkemarhatülkök és legnagyobb meglepetésemre egy porszívócső. Mindegyikbe belebőg, csak úgy próbaképpen egy kicsikét, pont úgy, mint amikor a zenész hangol a koncert előtt. Mondanom sem kell, hogy az egyszerű porszívócsövet is pont úgy szólaltatja meg, mint a drága tritoncsigát. Behunyom a szemem, és már kint is vagyunk az őszi erdőn, ahol a gímszarvasok küzdenek a tehenek kegyeiért, és bőgnek, bőgnek szünet nélkül…
– Aztán 2004-ben, Keszthelyen lettem másodszor is Európa-bajnok – mondja, és én visszahuppanok a bőrfotelbe. – Csodálatos volt itthon, a magyar közönség előtt nyerni. Én mindig úgy versenyeztem, úgy álltam fel a színpadra, hogy Magyarországért versenyzek, a magyar vadászokért küzdök. Magyar vagyok, mert annak születtem, és ha már a sors úgy hozta, hogy az országomat kell képviselnem azt mindig becsülettel tettem. Bár 2008-ban különböző okok miatt azt mondtam, hogy nem versenyzek többet, de azért még megpróbálom magam a szlovéniai Eb-n. Egyvalamit azonban mindig hiányoltam: soha sehol nem állítottak a győzteseknek dobogót. Pedig olyan jó lett volna arra felállni…
Újra belelendül, most a helyszíneket veszi sorra, embereket, barátokat és az örök riválisokat, a szlovákokat. Ők az igazi, nagy ellenfél… A szavaiból érezni, nagyon tudja, és ami még fontosabb, nagyon szereti, amit csinál. Éppen ezért az országban sok helyre hívják, segítsen egy-egy öreg, kiváló bikát a tudományával előcsalogatni, rejtekhelyéről előhívni. És ő örömmel megy… Nagy szívfájdalma ugyanakkor, hogy kevés hazai hivatásos vadász sajátítja el ezt a mesterséget, pedig aki tudja használni a bőgőkürtöt, az nemcsak az elejtést, a vadászatot segíti elő, hanem a vadmegfigyelésben is könynyebben boldogul. – Mert az csodálatos élmény – mondja –, amikor rábőgök egy bikára, és az visszabőg, én pedig a bőgésemmel egyre közelebb és közelebb hozom.
Ismét történetek jönnek és mennek, majd megszólal a telefonja – stílszerűen az is a szarvasbőgés dallamait játssza –, és máris intézkedik, szervez és irányít, mert a közelgő magyar–szlovák vadásznap szervezésében is nagy szerepet vállal. Közben szemem újra végigpásztázza az erős, hosszú szarvú muflontrófeákat. Észre sem veszem, hogy befejezte a beszélgetést, csak amikor mellém áll, akkor eszmélek fel, hogy ő is a muflonokat nézi valami távoli, megfoghatatlan meszszeségből. – Tudja, nagyon szeretem a szarvast – mondja –, nagyon szeretem a szarvasbőgést, de valamiért a muflon az igazi szerelem, valahogy a muflonokat jobban érzem…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.