Sziszegett és morgott a bokszeralsós vámpír

Az amerikai popkultúrában óriási népszerűségnek örvendő vámpírkönyvek és -filmek fiatalokra gyakorolt hatásáról robbantott ki vitát egy amerikai fiú közelmúltbeli letartóztatása, aki betört egyik szomszédjához és megpróbálta kiszívni az asszony vérét.

MNO
2011. 08. 23. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 19 esztendős Lyle Monroe Bensley jelenleg a texasi Galveston megyei börtönben várja pszichiátriai értékelését, illetve azt, hogy letegyék érte a betörésért és bűncselekmény elkövetésének szándékáért kiszabott 40 ezer dolláros (7,6 millió forint) óvadékot.

A testékszerekkel, illetve tetoválásokkal teli férfi sziszegett, morgott és mindössze egy bokszeralsót viselt, amikor rátaláltak egy parkolóban. Azt állította magáról, hogy egy 500 éves vámpír, akinek táplálkoznia kellett – mondta Jeff Heyse helyi rendőrkapitány. Majd hozzátette: az áldozat sértetlenül megúszta a támadást.

A vámpírok már Bram Stoker 1897-es Drakula című regénye óta a legnépszerűbb irodalmi karakterek közé tartoznak. Az irántuk való rajongás – amely különösen a fiatalabb nemzedékre jellemző – az Alkonyat című könyv-, és mozi-, valamint a True Blood című televíziós sorozatok hatására erősödött meg az utóbbi időkben.

„Úgy gondolom, hogy a vámpírok a mindannyiunkban ott lévő kívülálló és ragadozó metaforájaként működnek” – mondta Anne Rice, akinek Vámpírkrónikák című regénysorozata már az 1970-es évek óta megbabonázza a horror szerelmeseit. „Mindannyian jól ismerjük a magány pillanatait, az elidegenedés érzetét, azt a titkos önmagunkat, amely fél kitenni magát mások ítéleteinek. Vagyis amikor pont úgy érezzük magunkat, mint a vámpírok” – mondta az írónő, akinek olvasói a vámpírok romantikus oldalát részesítik előnyben.

A Texasi Egyetemen vámpírkurzust oktató Thomas Garza szerint a fiatalok azért vonzódnak a vámpírokhoz, mert ezek a lények képesek kijátszani a halált és örökre gyönyörűek, erősek, illetve fiatalok tudnak maradni. A popkultúra modern vámpírjai sokkal vonzóbbak, barátságosabbak és jól öltözöttebbek, mint elődjeik.

„Azt kell mondjam, hogy elsősorban az Alkonyat-sorozat tette rajongóvá a fiatalokat. A főszereplő Edward ugyanis egy nagyon »biztonságos« vámpír” – mondta. „Jóképű és bár megvan a vonzalom Bella és közte, mégis visszafogja magát. Kimehet a napfényre, sőt még csillog is tőle... és hát Volvóval jár” – tette hozzá.

Bensley esetéhez hasonlóan a „vámpír identitás” felvétele más bűncselekményekben is fontos szerepet játszott. Még 1996-ben egy 16 éves kentuckyi fiú a Vámpír: a Maszkabál című szerepjáték megszállottjaként rávett három másik kamaszt, hogy menjenek vele Floridába és öljék meg korábbi barátnőjének a szüleit.

Két évvel később letartóztattak egy San Franciscó-i férfit, aki azt állította magáról, hogy egy kétezer éves vámpír. Ő négy hajléktalan torkát vágta el, akik közül egy életét vesztette. Egy 1949-ben, Angliában elfogott sorozatgyilkos pedig állítólag mind a hat áldozatának a véréből megivott egy-egy bögrényivel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.