Szlovén–magyar összefogás: Tanulással a tudásig

A fiatalok képzésbe való visszairányítását szolgálja, nappali és felnőttképzésből történő lemorzsolódásukat előzheti meg a határon átnyúló Tanulással a tudásig, tudással a képzettségig című szlovén–magyar együttműködési program – közölte a projektindító sajtótájékoztatón az Első Magyar–Dán Termelő Iskola programigazgatója kedden Zalaegerszegen.

MNO
2011. 08. 23. 13:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Máté elmondta: a 95 százalékos uniós finanszírozással megvalósuló közös projekt keretében a fiatalok társadalmi beilleszkedését segítő, eredményesen használható képzési programok jönnek létre, így csökken a térségben a képzéseket abbahagyók aránya, a képzettebb munkaerő segítségével pedig nő a régió vállalkozásainak versenyképessége.

Mindkét országban magas az iskolarendszerű és a felnőttképzésekből lemorzsolódók aránya, Magyarországon a munkaképes korosztályból 900 ezer embernek nincs szakképzettsége – közölte Molnár Máté. „Ha hagyjuk, hogy a szakiskolákból 30-40 százalék, a felnőttképzésből pedig 15-20 százalék lemorzsolódjon, akkor ezek az emberek elvesznek, és a későbbiekben sem tudnak a társadalomba eredményesen beilleszkedni” – tette hozzá.

Képzettség és szaktudás hiányában tartós munkanélküliségre, segélyezésre vannak ítélve, helyzetükön külső segítség nélkül képtelenek változtatni – jelentette ki. Mint mondta, a projekt segítséget nyújt az iskolarendszerű képzésben részt vevő, de lemorzsolódással fenyegetett, valamint a képzésekből kikerülő fiataloknak.

A 2014. május végéig tartó programban projektismertető konferenciákat rendeznek, tanár mentorokat készítenek fel, és hátrányos helyzetű fiataloknak tartanak képzéseket Zalaegerszegen, Lendván és Ptujban, magyar és szlovén nyelven. Az eredményekről és a programokról kétnyelvű honlap és nyomatott kiadvány is készül, segítséget nyújtva a jó módszerek hazai és szlovéniai elterjesztéséhez.

A módszertani tevékenység kidolgozására, kísérleti megvalósítására és széles körű elterjesztésére az Első Magyar–Dán Termelő Iskola Alapítvány és szlovén partnerei (a Lendvai Népi Egyetem, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola, a Ptuji Népi Egyetem) 106 millió forint uniós támogatást nyertek el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.