Több milliárdot hozhat a konyhára a brüsszeli döntés

Enyhíti az EU-források felhasználásának társfinanszírozási előírásait a gyengébb helyzetűnek ítélt tagállamok, köztük Magyarország számára a brüsszeli EU-bizottság, így ezeknek az országoknak kevesebb önrésszel kell majd kiegészíteniük az uniós finanszírozásokat – írta brüsszeli értesüléseit idézve hétfőn a Financial Times.

MNO
2011. 08. 01. 9:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni gazdasági napilap tudomása szerint a terv pótlólagos finanszírozást nem tartalmaz, de a társfinanszírozási szabályok enyhítésével megkönnyíti a jelenlegi folyósítások igénybevételét Magyarországon kívül Görögországnak, Írországnak, Portugáliának, Lettországnak és Romániának.

A Financial Times által látott belső számítások szerint az országcsoport társfinanszírozási költségei hárommilliárd euróval csökkenhetnek a következő három évben. A jelenlegi szabályozás szerint a tagállamok kormányainak egy-egy adott EU-finanszírozási program költségeiből legalább 15 százalékot kell állniuk, de a lap értesülése szerint ez a hat érintett ország esetében 5 százalékra csökken.

Gyorsabb lehet a kifizetés

Hat országnak – köztük Magyarországnak – tenné lehetővé az Európai Bizottság, hogy kisebb arányban járuljon hozzá azokhoz a projektekhez, amelyeket az Európai Unióval együtt társfinanszíroz – jelentette be Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.

Az intézkedés nem jelent új vagy többletforrásokat a 2007-2013-as költségvetési időszakra, de lehetővé teszi a kohéziós, vidékfejlesztési és halászati alaphoz hozzárendelt összegek gyorsabb kifizetését. Az érintett tagállam kérésére az uniós hozzájárulás akár 95 százalékra is növelhető. A javaslat a válság által leginkább sújtott országokat érinti, valamint azokat, amelyek pénzügyi támogatást kaptak, vagy részesültek a nem euróövezeti tagállamok részére fenntartott fizetésimérleg-mechanizmus programokból. Ez utóbbi kategóriába tartozik Magyarország, Románia és Lettország. A reformok célja, hogy lehetővé tegye a növekedésösztönző és munkahelyteremtő programok gyorsabb beindítását. Az önrész csökkentésének igénybevétele nincs külön feltételhez kötve – hangsúlyozta Hahn. Kérdésre válaszolva a biztos elmondta, hogy a hat államra összesen több mint 2,8 milliárd euró jutna. Ebből Magyarország maximum 308 millió eurót hívhatna le, a legnagyobb kedvezményben Görögország, Románia és Portugália részesülne.

A rendelkezés az Európai Regionális Fejlesztési Alapot, a Kohéziós Alapot, az Európai Szociális Alapot, az Európai Halászati Alapot és az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapot érinti. A bizottsági ajánlásra az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is rá kell bólintania. A lengyel soros elnökség szeretné, ha már a jövő hónapban sor kerülhetne a javaslat elfogadására, hogy az jövőre életbe léphessen. A gyors döntést sürgette José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke is. Korábban az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a 2014-2020-as költségvetési időszakra drasztikusan csökkentsék azon államok társfinanszírozási arányát, amelyek az EU-tól kapott mentőcsomag miatt egyébként is szigorú megfigyelés alatt állnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.