Több százezren ámultak a Duna-parton a tűzijáték láttán + Videó + Képriport

A szabadtéri programokon az országban százezrek követték figyelemmel az augusztus 20-i állami, egyházi és helyi ünnepi rendezvényeket; rendkívüli eseményről szombat estig nem érkezett információ.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/804647" target="_blank"><strong>• „Azért jöttünk, hogy igazságot tegyünk”</strong></a>

MNO
2011. 08. 21. 7:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szent István-bazilikában tartott ünnepi szentmise utáni körmeneten a katolikus egyház vezetői, papok, szerzetesek és hívők mellett részt vettek közjogi méltóságok, kormánytagok is. Pápai Lajos győri megyéspüspök szentbeszédében arról beszélt, hogy Szent István elsősorban saját példájával, azután törvényeivel, intézményeivel a keresztény hit sziklájára építette népe életét.

A fővárosi rakpartokat már a délutáni légiparádé és hajókarnevál idején megtöltötték a rendezvényekre odalátogató családok. A levegőben a Magyar Honvédség szállító helikopterei mellett Gripen-gépek, míg a Dunán a magyar történelem öt korszakát – Szent István korát, a reneszánszot, a reformkort, a századforduló szecesszióját és napjainkat – megjelenítő díszletekkel ellátott hajók vonultak fel.

Az „Együtt az ország!” szlogennel megrendezett állami rendezvények közül a legnagyobb érdeklődést az idén három helyszínen – Budapesten, Debrecenben és Baján – egy időben, este kilenc órától tartott tűzijáték vonzotta. A budapesti közönsége többször is megtapsolta a látványosságot, a végén pedig ovációval értékelte a produkciót.

Kisgyerekek kapcsolták fel a Parlament világítását

Az Országház Vadásztermének erkélyéről követhették figyelemmel az ünnepi tűzijátékot, majd kapcsolhatták fel az épület újonnan elkészült díszkivilágítását a Miénk a ház akció résztvevői szombat este. A világítást kisgyerekek indították el együttes erővel. A hagyományos augusztus 20-i ünnepi tűzijáték adta az alkalmat, hogy az egész országnak bemutatkozzon az Országház új díszkivilágítása. Az Országgyűlés Hivatala az Orczy Kultúrkert Egyesület Miénk a ház elnevezésű projektjét felkarolva hívott meg száz szerencsést, akik a lehető legjobb helyről, az Országház Vadásztermének erkélyéről követhették figyelemmel a fényjátékot.

A kilencórai kezdést megelőzően különleges idegenvezetés keretében megtekinthették a kupolateremben a Szent Koronát, ellátogathattak az Országgyűlés elnökének a nagyközönség előtt egyébként elzárt dolgozószobájába, és megkóstolhatták Magyarország tortáját, a kecskeméti barackkal töltött kölestortát is. A tűzijátékot az erkélyről csupán negyed óráig figyelték a vendégek, majd bevonultak az épületbe, hogy a kisgyerekek bekapcsolják a világítást – a nagy teljesítményű lámpáknak ugyanis tíz percre van szükségük, hogy teljesen bemelegedjenek. A pontos számításoknak köszönhetően így éppen a fényjáték befejeződésekor ragyoghatott fel először teljes pompájában az épület.

Maczó Balázs, az Orczy Kultúrkert Egyesület egyik vezetője az MTI-nek elmondta, céljuk, hogy felhívják az emberek figyelmét az Országház épületének szépségeire. Szeretnék elérni, hogy az emberek felfigyeljenek építészeti nagyságára és ne elsősorban a politikához kapcsolják. A Miénk a ház projekt az első akciójuk, a jövőben „padlástúrákkal” és egyéb érdekességek szervezésével készülnek folytatni tevékenységüket. A különleges estére a Miénk a ház akciónak a Facebook közösségi oldalon regisztrált támogatói nyerhettek meghívást.

Nyitott kapukat döngettek

Több mint 12 ezren éltek azzal a lehetőséggel, hogy az ünnep alkalmából a Parlament nyitott kapukkal várta az érdeklődőket. Akiknek nem volt türelmük kivárni az Országház előtt kanyargó hosszú sor végét, azok a Magyar Ízek Sétányán kóstolhatták végig a különböző tájegységek termékeit, ételkülönlegességeit és italait. A legtöbb érdeklődőt a Magyarország tortáját, a kecskeméti barackkal töltött kölestortát kínáló pontok vonzották.

A nemzet kenyerét Pécsváradon sütötték ki; a hozzávaló lisztet háromszáz hazai és határon túli magyarlakta helyről érkezett búza lisztjéből készítettek.

A hagyományos debreceni virágkarnevál is hatalmas tömegeket vonzott; a zsűri döntése értelmében a fehér zongorán játszó Liszt Ferencet ábrázoló virágkocsi nyerte meg a kompozíciók versenyét. Hortobágyon pedig az érdeklődők a hídi kirakodóvásárban válogathattak a népművészeti és kézműves portékák között. A kilenclyukú híd közelében telepedtek le mézeskalácsosok, szíjgyártók, kalaposok, fazekasok, fafaragók, késkészítők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.