Több tízezer platánfát kell kivágni

Egy pusztító és gyógyíthatatlan gombabetegség miatt ki kell vágni a dél-franciaországi Canal du Midi csatornát szegélyező több tízezer platánfát.

MNO
2011. 08. 01. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A festői szépségű fasorok tömeges kiirtása akár a világörökségi státusz elvesztésével is fenyegetheti Európa egyik leghosszabb és legszélesebb csatornarendszerét. A Garonne folyót a Földközi-tengerrel összekötő, 240 kilométer hosszú vízi út Toulouse városától a földközi-tengeri Sete kikötőig nyúlik. A csatorna XIV. Lajos uralkodása alatt épült és 1680-ban nyílt meg. Tervezője a korszak mérnökzsenije, Pierre-Paul Riquet, egy gazdag adóbérlő volt, aki a sóadóból származó jövedelméből támogatta az építkezést. A csatorna megépítésének három célja volt: a partszegély megerősítése, az erős napsütés okozta vízpárolgás megakadályozása és az, hogy árnyat nyújtson az eredetileg bort, illetve szövetet, ma már a csatornahajókázás szerelmeseit szállító vízi közlekedési eszközöknek.

Hat évvel ezelőtt azonban egy fertőző és gyógyíthatatlan kór, a Ceratocystis platani nevű mikroszkopikus gomba támadta meg a fákat. A kórokozó valószínűleg amerikai katonák fertőzött fügefából készült lőszeresládáikkal érkezett az országba. A francia csatornahatóságként működő Voies Navigables de France (VNF) a múlt héten jelentette be, hogy a fertőzés mostanra elérte az „exponenciális növekedés” fázisát, és a csatornát szegélyező mind a 42 ezer fát ki kell vágni a következő 15 éven belül. „A szakemberek először úgy számoltak, hogy nagyjából 25-30 év múlva éri el a fertőzés az összes fát. A mai becslések szerint ez már 15-20 év múlva bekövetkezik” – mondta Jacques Noisette, a VNF munkatársa, aki szerint a favágók évente négyezer fát tudnak gyökerestül eltávolítani. „Az én véleményem szerint már most a fák 90 százaléka fertőzött” – idézte André Vigouroux növényszakértőt a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

A rendkívül fertőző járvány a gyökereken keresztül is képes terjedni, így a beteg fák nagyjából 50 méteres körzetében lévő összes növényt, még az egészségeseket is gyökerestül ki kell irtani. A VNF szerint 200 millió euróba fog kerülni a fák kivágása és az újrafásítása az Amerikában őshonos, a gombafertőzésnek genetikailag ellenálló nyugati platánnal (Platanus occidentalis), hogy megőrizzék a csatorna egyedi és lenyűgöző látképét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.