Totálisan szétesett az ország a baloldali kormány alatt

Közel húsz évig a térség egyik legsikeresebb országa volt Szlovénia, azonban a 2008-ban kezdődő gazdasági világválságot a mai napig nem volt képes kiheverni, amit csak tetéz a balközép kormány tehetetlensége. A The Financial Times (FT) egyik blogjának írója szerint a válságból való kiút az előre hozott választás és bizonyos szintű privatizáció lehet.

Kovács András
2011. 08. 28. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közép-európai térség „legjobb tanulójának” számított egészen az idei évig Szlovénia. Az 1991-ben függetlenné vált ország sikeresen maradt ki a délszláv háborúból, és a régióban elsőként vezette be az eurót 2007-ben. A világgazdasági válság kitöréséig úgy tűnt, a szlovéneknek sikerült felzárkózniuk a nyugati országokhoz, de azóta súlyos válságba süllyedtek és a gazdaság nem képes olyan szintre felpörögni, mint korábban.

Az ország államadóssága növekedő pályára állt, és emiatt sokan úgy vélték, hogy szükség lesz a nemzetközi pénzügyi szervezetek közbelépésére. A helyzetet csak súlyosbította, hogy szétesett a balközép kormány, és júniusban népszavazáson utasították el a nyugdíjreformot. Egyelőre kérdéses, lesz-e előre hozott választás, de a kabinetnek minél gyorsabban lépnie kellene.

Gyatrán teljesített a tőzsde

Míg a világ tőkepiacain napjainkban rengeteg befektető komoly problémákkal kénytelen szembesülni, addig a beruházóknak Szlovéniában is rendkívül rossz a klíma – olvasható Saso Stanovnik gazdasági elemző blogbejegyzésében, amelyet az FT közölt. Annak ellenére, hogy gondok vannak a világgazdaságban, a hangulati mutató lényegesen magasabban van, mint 2009 márciusában – tette hozzá. Ezzel szemben a ljubljanai tőzsde 20 százalékos veszteséget szenvedett el azóta, amivel a világ leggyengébb teljesítményét könyvelhették el.

2007 augusztusában a tőzsde még 2675 pontos csúcson volt, majd 2009 márciusára 808 pontra zuhant, és napjainkban is csak 650 pont körül áll, ami kevesebb mint a negyede a négy évvel ezelőtti értéknek – olvasható a bejegyzésben. A gazdasági elemző felteszi a kérdést, vajon mi történhetett abban az országban, amely a legjobban vészelte át a szocialista rendszerből a piacgazdaságba való átmenetet.

Túl nagy az állami szerep

Stanovnik szerint ennek hátterében elsősorban nem a makrogazdasági adatok állnak, bár azok sem túl jók. A világgazdasági krízis kitörését követően 2009-ben nyolcszázalékos zuhanást könyvelhetett el a gazdaság, és 2010-ben is csak egy-, majd idénre kétszázalékos bővülést várnak. Bár az államadósság az utóbbi öt évben gyorsan növekedett, de a GDP-hez viszonyított 40 százalékos arány Európában még mindig az egyik legjobbnak számít.

A szakértő úgy látja, a legfőbb probléma, hogy a legfontosabb részvények mögött lévő cégekben az államnak még mindig nagyon jelentős szerepe van. Több mint egy évtizede beszél a kormány arról, hogy csökkenti az arányát ezekben a cégekben, de a Lek gyógyszergyárat leszámítva ez nem történt meg – olvasható a cikkben. Példaként hozza föl az elemző a Krka és a Gorenje céget, ahol 22-28 százalékra tehető az állami részesedés aránya, míg a Telekom Slovenia cégben több mint 50 százaléknyi pakettel rendelkezik a közszféra.

Több felelősség kell

Stanovnik úgy látja, hogy az állam azért tartja kezében ennyire ezeket a cégeket, mivel így sok ponton kapcsolódhat a vállalatokhoz, így könnyebben tud munkahelyeket teremteni. Bejegyzésében arra is rámutat, hogy jelenleg a szlovén gazdaságnak és tőkepiacoknak szüksége van egy erős államra, amely hajlandó a kemény döntések végrehajtására a cégek világában. „Ha a politikusok azt szeretnék, hogy az állam továbbra is jelentős szerepet vállaljon a cégekben, akkor még nagyobb felelősséget kell vállalniuk, ez mindenképpen elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország versenyképesebb legyen.”

A gazdasági elemző szerint ezzel szemben a szlovén kormány egyre gyengébb: a 2008-ban létrejött négypárti balközép kormányból két alakulat már kiugrott, míg egy párt még nem döntött, annak ellenére, hogy vezetőjük már kilépett a kabinetből. Sokan előre hozott választásokat szeretnének, de erre nincsen sok esély, köszönhetően a jogrendszernek, és a képviselők részéről megnyilvánuló egzisztenciális félelemnek – szerepel a bejegyzésben.

Egyre versenyképtelenebbek

A szakértő úgy véli, hogy a mostani válságos gazdasági helyzetben erős kormányokra van szükség, amelyek képesek kezelni a helyzetet, ezért a befektetőknek és az embereknek is az új választások kiírását kell támogatniuk. Rámutat arra is, hogy míg Szlovénia 2008-ban egy 55 országot tartalmazó versenyképességi listán a 32. volt, addigra mostanra az 51. helyre zuhant vissza. Emellett a szlovén vállalatok egyáltalán nincsenek felkészülve egy újabb válságra – tette hozzá.

Stanovnik szerint mindez azt jelenti, hogy az ország gazdasága még soha nem volt ilyen rossz helyzetben, és a sodródás megállítására határozott lépéseket kell tenni, amely helyzet csak egy új választást követően alakulhat ki. Jelenleg úgy tűnik, hogy csak 2012 végén lesznek parlamenti választások, de ha addig nem történik semmi, akkor értékes hónapokat veszíthet az ország, és a negatív hangulat is megmarad – véli az elemző.

Privatizáció jön?

Az elemző írásából kiderül, hogy az új választásokat követően a kormánynak felül kell vizsgálnia a korábbi gyakorlatot, ami az állami részesedést illeti. Több cégben erősíteni kell a magánszektor szerepét, így csökkentve az állam befolyását az üzleti döntésekre, és azokban a cégekben, ahol megmarad az irányításuk, ott racionalizálni kell a költségeket – véli Stanovnik.

Természetesen ezeknek a döntéseknek súlyos következményei lehetnek, többek között megszűnhet az állami kontroll, és akár leépítésekre is sor kerülhet – olvasható a bejegyzésben. A gazdasági elemző szerint mindezek ellenére inkább jótékony hatást fog kifejteni a gazdaságra ez a lépés, mivel ezek a cégek versenyképesebbekké válhatnak, és a tőzsde is elindulhat fölfelé.

(The Financial Times, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.