Továbbra is Busht hibáztatják az amerikaiak

Adókedvezményekkel és új beruházásokkal élénkítené a gazdaságot Obama – írja a Reuters. Az éppen éves nyaralását töltő elnök nem csupán golfozik Massachussettsben, de az új csomag részletein is dolgozik. Az amerikaiak több mint fele George Busht hibáztatja a gazdasági nehézségekért – írja a Politico. Az AP/GfK közvélemény-kutatásából az is kiderül, az emberek egyre kevesebbre értékelik a gazdaságot és Obamát is.

Kovács N. László
2011. 08. 25. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reuters – reuters.com

Adókedvezményekkel és új beruházásokkal élénkítené a gazdaságot Obama – írja a Reuters. Az éppen éves nyaralását töltő elnök nem csupán golfozik Massachussettsben, de az új csomag részletein is dolgozik.

A pontos részletek csupán szeptember elején derülnek ki, annyi azonban biztos, Obama legfőbb célja, hogy lentebb szorítsa a jelenleg 9,1 százalékon álló munkanélküliséget, és lökést adjon a továbbra is botladozó gazdaságnak, elkerülve egy újabb recessziót. Az elnöknek már csak a közeledő választások fényében is nagy szüksége van a csomagra, hiszen bár személyét a választók többsége továbbra is kedveli, gazdasági teljesítményét a legtöbben nem tartják sokra.

A fő cél a munkanélküli milliók visszaterelése a piacra. Ennek érdekében az elnök csökkenteni kívánja az alkalmazottak után fizetendő adót, kedvezményeket biztosítana az új munkásokat felvevő cégeknek, és támogatást a helyi önkormányzatoknak, főleg tanárok alkalmazására. A hosszú ideje munka nélkül állókat kurzusok és egyéb segítség vezetné vissza a „helyes útra”. Más rendelkezések is vannak azonban az elnök tarsolyában: az új kereskedelmi szerződések közvetetten szintén a munkakedvet élénkítenék, a szabadalmi rendelkezések megreformálásával pedig az innováció szerepét igyekszik megerősíteni a kormány. Az egyik kiszivárgott program keretében új, energiatakarékos technológiával szerelnék fel az ország iskoláit: ez egyrészt lehetőséget biztosítana a munkásoknak, másrészt a zöldenergia-szektort is támogatná, mely Obama szerint az USA fejlődésének jövőbeli motorja lehet.

„Ez a tervezet olyan ésszerű ötleteket tartalmaz majd, melyek kézzelfogható hatást gyakorolnak a gazdaságra és a munkahelyek számára” – fogalmazott Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője. „Ezeket a javaslatokat reményeink szerint mindkét fél, a republikánusok is nyugodt szívvel támogatni tudják majd.” A konzervatívok hozzájárulása már csak alsóházi többségük miatt is lényeges, egyáltalán nem biztos azonban, hogy olyan melegen üdvözlik majd az elnöki reformterveket, ahogy a szóvivő állítja. A képviselőházi többség ugyanis minden nagyobb költekezéssel járó lépést eleve elvet, a fent említett rendelkezések némelyike pedig biztosan nem lesz olcsó. A republikánusok nem fognak támogatni semmilyen „keynesi” költekezést, azaz olyat, mely csupán a munkahelyteremtés érdekében történik, fogalmazott Douglas Holtz-Eakin, Bush elnök egykori tanácsadója. A növekedést elősegítő adócsökkentés azonban valószínűleg meg fogja nyerni a tetszésüket.

Obama egyik legfőbb feladata most elmagyarázni, miért van szükség az elnöksége elején elfogadott billiódolláros élénkítőcsomag után újra pénzt pumpálni a gazdaságba, mikor látszólag annak sem volt hatása, hiszen a válság nem múlt el, sőt. A hangsúly a „látszólag”-on van: az elnök várhatóan azzal érvel majd, tevékenysége nélkül még rosszabbul állna az ország, mivel a baj nagyobb volt, mint azt kezdetben sejteni lehetett. „Amikor Obama hivatalba lépett, égő házban tette le az esküt” – magyarázza Michael Greenstone közgazdász professzor, egykori elnöki tanácsadó. „A tűz pedig nagyobb volt, mint ahogy azt akkoriban bárki is hinni merte.”

Politico – politico.com

Az amerikaik több mint fele George Busht hibáztatja a gazdasági nehézségekért – írja a Politico. Az AP/GfK közvélemény-kutatásából az is kiderül, az emberek egyre kevesebbre értékelik a gazdaságot és Obamát is.

A megkérdezettek 86 százaléka válaszolt úgy, a gazdaság „szegényes” állapotban van, 6 ponttal több, mint két hónappal ezelőtt. 50 százalék szerint ráadásul a dolgok csak egyre rosszabbodnak. A republikánusok szerint az egész Obama hibája, az amerikaiak azonban a számok szerint máshogy vélekednek. 51 százalék továbbra is úgy véli, az előző, konzervatív elnök, George W. Bush tehet a nehézségekről, de 44 százalék általánosan a kongresszusi republikánusokat hibáztatja, míg demokrata kollégáikat csupán 36 százalék tartja vétkesnek.

Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy az elnök nyugodtan készülhet a választásokra. Csupán 47 százalék válaszolt úgy, hogy Obama megérdemel még egy ciklust, egy ponttal kevesebben, mint júniusban. Oszama bin-Laden megöletését követően még 65 százalék tartotta erős vezetőnek az elnököt, ez a szám mostanra 51-re olvadt, gazdasági tevékenységét pedig mindössze 36 százalék találja kielégítőnek. Mindkét szám jelentősen csökkent saját bázisa körében is: júniushoz képest 8 százalékkal kevesebb demokrata választó tartja erős elnöknek Obamát, míg 7 százalékkal kevesebben elégedettek gazdasági teljesítményével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.