Vadlovak segítik a sivatagi határőröket

Gyakorlatilag kihívó nélkül marad Gabrielle Giffords demokrata politikus, akit januárban egy őrült súlyosan megsebesített – tudósít a The Arizona Republic. Republikánus ellenfelei nem szívesen szállnának versenybe ellene, de egyelőre saját oldalán sincs komoly kihívója. Vadlovak segítik az arizonai határőrök munkáját – tudósít a Reuters. A déli sivatagokban élő musztángok jobb hallással és szaglással rendelkeznek, mint lovasaik, ráadásul olyan helyekre is képesek eljutni, ahová még a legstrapabíróbb terepjárók sem.

Kovács N. László
2011. 08. 21. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Arizona Republic (www.azcentral.com)

Gyakorlatilag kihívó nélkül marad Gabrielle Giffords demokrata politikus, akit januárban egy őrült súlyosan megsebesített – tudósít a The Arizona Republic. Republikánus ellenfelei nem szívesen szállnának versenybe ellene, de egyelőre saját oldalán sincs komoly kihívója. 2010-ben legkomolyabb republikánus ellenfele komoly küzdelemre kényszerítette az arizonai nyolcas körzet demokrata képviselőjelöltjét: Giffords akkor alig több mint 4 ezer szavazattal végzett Jesse Kelly előtt. A konzervatív kihívó 2014-ben ismét megkísérelte volna átvenni az irányítást, közölte szóvivője, a januári eseményeket követően azonban felfüggesztette aktív kampánytevékenységét, egyetlen pénzgyűjtő rendezvényt vagy beszédet sem tartott. „Jesse hét közben a magánszektorban tevékenykedik, a hétvégén pedig templomba jár és a családjával foglalkozik” – nyilatkozta a politikus szóvivője. Frank Antenori jelenlegi állami szenátor már évek óta fontolgatja, országos hivatalért is megméreti magát. A demokrata képviselő asszony ellenében azonban ő sem fog elindulni, egyedül abban az esetben készül belépni a versenybe, ha Giffords úgy dönt, nem szeretne negyedszer is bekerülni az alsóházba. Hivatalosan egyébként Kelly sem szállt ki a versenyből, jogi szinten életben tartotta jelöltségét, ugyanerre az esetre készülve. Demokrata részről egyelőre egyetlen kihívó tűnt fel: egy 48 éves általános iskolai tanár, akiről még senki nem hallott az állami politikai körökben. Anthony Prowell máris azt fontolgatja, átáll a függetlenekhez, mivel a párt még csak szóba sem hajlandó állni vele. „Nemkívánatos személy vagyok” – fogalmaz a férfi. Az arizonai demokraták ugyanis teljes mellszélességgel Giffordst támogatják. „Gabby idővel bizonyára el fogja dönteni, indul-e a posztért, de senki sem sürgeti. A verseny ugyanakkor mindenki számára nyitva áll” – nyilatkozta Jennifer Johnson, az állami szervezet elnöke. Arizonában egyébként éppen ezekben a hónapokban folyik a választókörzetek áttervezése, így még az is elképzelhető, hogy Giffords és republikánus ellenfelei más-más helyen indulhatnak a képviselői posztért.

Reuters (reuters.com)

Vadlovak segítik az arizonai határőrök munkáját – tudósít a Reuters. A déli sivatagokban élő musztángok jobb hallással és szaglással rendelkeznek, mint lovasaik, ráadásul olyan helyekre is képesek eljutni, ahová még a legstrapabíróbb terepjárók sem. A határőrség (Border Patrol) tucsoni lovas alakulatához a héten érkezett hat musztáng. A vadonban befogott négylábúak Coloradóból érkeznek, ahol börtönbe zárt elítéltek törik be és képzik ki őket, majd az állam különféle hivatalos szerveknek továbbítja az állatokat. Az arizonai sivatagban különösen nagy szükség van a mokány lovakra, hiszen a Mexikó felől érkező drogcsempészek és illegális bevándorlók általában a legkevésbé járt és legnehezebben elérhető területeken próbálnak bejutni az országba. „Ezek a musztángok oda is képesek eljutni, ahová még helikopterrel vagy a legjobb terepjárókkal sem merészkedünk” – magyarázza Robbie Allred határőr. „A kietlen pusztaságban nőttek fel, így nem meglepő, hogy könnyen hozzászoknak a barátságtalan viszonyokhoz” – teszi hozzá Bobbi Schad, a tucsoni lovasosztag koordinátora és legjobb lovasa. A terepmunkát komoly kiképzés előzi meg, melynek során az állatokat megtanítják a csapdák elkerülésére és hozzászoktatják a lőfegyverek és a repülőgépek hangjához. A musztángok azonban nem csupán szállítóeszközként működnek. „Vadon élő állatok, ezért természetüknél fogva jóval érzékenyebbek, mint az ember. Gyakran elég őket figyelni, és megmutatják, hol bujkálnak a gyanúsítottak – magyarázza Schad. – Meg tudják különböztetni az emberi és az állati mozgás hangjait – akár éjjel is.” A „négylábú radarok” sikeres használatához azonban a lovasnak is több energiát kell befektetni – az efféle munka komoly csapatmunkát igényel. „Ha az ember motoron vagy terepjárón ül, elég megnyomnia egy gombot – fejtegeti Allred. – Ezeknél a musztángoknál azonban jóval többről van szó.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.