Végre otthonra lelhet az óriás bronzszobor

Húszéves huzavona után végre otthonra lelhet Kolumbusz Kristóf óriási bronzszobra Puerto Ricóban – csak még az nem bizonyos, hogy a főváros új idegenforgalmi látványossága lesz-e, vagy máshol állítják fel.

MNO
2011. 08. 22. 15:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg az elhelyezés három verziója is versenyben van egymással. A szobrot alkotó Zurab Cserteli orosz művész szóvivője szerint már majdnem a kezükben van az engedély az emlékmű felállításáról Puerto Rico északi partján. A múlt héten ugyanakkor egy Puerto Ricó-i képviselő azt indítványozta, hogy az amerikai Szabadság-szobornál – talapzat nélkül – kétszer nagyobb Kolumbusz-szobrot az ország nyugati partjainál fekvő Desecheo szigeten helyezzék el. A San Juan-i polgármester viszont a hét végén azzal a tervvel rukkolt elő, hogy szívesen látná az alkotást a fővárosban.

A 126 méter magas, 660 tonna súlyú szobor 1991-ben készült az Újvilág felfedezésének 500. évfordulójára. Hosszú éveken át nem talált befogadóra, mert New York, Miami, Baltimore és más amerikai városok különböző – anyagi, illetve esztétikai – kifogásokkal hárították el a megtiszteltetést. 1998-ban végül Puerto Rico fogadta el a gigászi emlékművet ajándékba, és közadakozásból teremtették elő az odaszállításának 2,4 millió dolláros költségeit. Akkoriban San Juan egy külvárosába, Catanóba szánták, de később kiderült, hogy akadályozná a légiközlekedést, ráadásul helybeliek is tiltakoztak, mert házaikat akarták lebontani, hogy tere legyen a szobornak.

Három éve Mayaguezben raktározták el a nagy felfedezőt egy hajó kormánya mögött ábrázoló művet a kikötőt működtető vállalat jóvoltából. Pár hónapja orosz szakemberek kezdték meg a szobor átvizsgálását, hogy vajon minden része megfelelően illeszkedik-e. Csereteli szóvivője elmondta: a művész nagyon örült a San Juan-i polgármester felajánlásának, ám úgy gondolja, hogy a mű túlságosan nagy, nehezen lehetne megfelelő helyet találni neki a fővárosban, tehát az északi Arecibo városban történő felállítása, amire 20 millió dolláros magántőke áll rendelkezésre, járhatóbb út.

Az Egy új világ születése című alkotásnak Sevillában, Spanyolországban már áll egy párja, ugyancsak a munkáival sok vitát kiváltó Csereteli műve, amely az Egy új ember születése címet viseli.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.