Világszenzáció az Operában + Képriport

Részleteket mutattak be az Erkel Színházban az Ybl-palota első premierjéből. Szeptember 7-én látható először A kékszakállú herceg vára és a Bolero, úgy, hogy a művek megtekintéséhez 3D-s szemüveget kap a közönség, a vetített hátteret ezen keresztül élvezheti majd. Még két előadást tartanak a produkcióból az Andrássy úton.

MNO
2011. 08. 24. 21:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első ízelítő óta változott a koreográfus, nem Eldar Alijev Bolero-koreográgja látható Popova Aleszja és Bajári Levente szereplésével, hanem a spanyol Ballet Espanol Ensemble négy táncosnője és egy férfi táncosa Lola Greco koreográfiájával lép színre 3D-s környezetben. Lola Greco elmondta, hogy apja, a híres táncos, José Greco készített 1956-ban egy Bolero-koreográfiát, ez azonban nem hatott rá, ő most egészen modern táncszínházi felfogásban és flamencoalapon jeleníti meg az európai legendakörben jól ismert Kékszakállú-történet egy változatát.

Nem változnak viszont a Bartók-opera szólistái, Juditot a projekt ötletadója, Komlósi Ildikó énekli, a Kékszakállút pedig Kovács István személyesíti meg. Az előadás karmestere Győriványi Ráth György, a Magyar Állami Operaház megbízott fő-zeneigazgatója. Csaknem egy éve dolgozik a 3D-s színházi projekten Andrew Quinn és nemzetközi csapata, például milánói tanítványai. Az esemény producere, Francesco Stochino Weiss civilben Komlósi Ildikó férje. Kiemelte, a sorozatos operaházi vezetőváltások miatt nem tudtak másként szerződni, mint úgy, hogy ő vállalta a produkciós költségeket, és a jegybevételből kap részesedést.

Győriványi Ráth György megemlítette, hogy a kiváló akusztikájú Erkel Színház, amely most egyebek között korszerűtlen színpadtechnikája miatt csak próbateremként működik, alkalmas lenne ilyen technikán alapuló előadások létrehozására, hiszen itt a nézőtér minden pontjáról jól látni. Érintette, hogy ugyanez nem minden operaházi helyről mondható el. Az MTI kérdésére, hogy az e helyekre szóló 5000 és 12 500 forintos jegyárak nem túl magasak-e, Francesco Stochino Weiss azt válaszolta: egy technikai világpremierre szerinte indokoltak a drágább belépők. Hangsúlyozta, hogy a világon 6-7 csapat dolgozik hasonló projekteken, és reméli, hogy sikerül őket megelőzni a szeptember 7-i előadással.

A bemutatott szoftver, amelyet az előadás során használni fognak, a Touch Designer nevet kapta, és Greg Hermanovic, a sidefx szoftver Oscar-díjas feltalálója alkotta meg. Ezt a programot olyan filmekben használták már, mint a Mátrix, a Dark City, az Eredet és a Harry Potter-filmek. Ez a piacon fellelhető legkorszerűbb úgynevezett real time 3d/interaktív/hangfelismerő szoftver. Az alkotók ígérete szerint a látvány hatalmas mélység érzetét kelti majd a nézőkben. A virtuális, vetített tárgyak „kilépnek” majd a színpad mélységéből és szinte megérintik a közönséget. A szereplőket hagyományos lámpákkal világítják meg, így a szemüvegek polarizált lencséivel tökéletesen látható lesz a színpadon bárki a 3D-s szemüvegen keresztül is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.