Westerwellének ez sem jött be

A Der Spiegel arról tudósít, hogy Kadhafi bukása rámutat a német külpolitika egyik újabb melléfogására. A Tages-Anzeiger beszámol a zürichi repülőtér zajszennyezése miatti legfrissebb üzengetésről.

2011. 08. 24. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hamburgi hírmagazin Severin Weiland Westerwelle kínos Líbia-showja című cikkében tudósít a német külügyminiszter újabb ügyetlen húzásáról. Guido Westerwelléről sokáig nem lehetett hallani. Néhányan már azt a kérdést tették fel: van egyáltalán külügyminisztere a szövetségi köztársaságnak? A miniszter most ismét előkerült, a líbiai válság pedig lehetőséget nyújt arra, hogy ismét alakítsa a világpolitikát. De Westerwellének ismét sikerült a felkínált lehetőséget a maga módján elrontania. Ahol az FDP-politikus mikrofont talál, azt a látszatot kelti, hogy nem a lázadók, hanem szinte ő egyedül szabadította fel Tripolit. „A diktátor ideje lejárt” – dörgi Westerwelle hivatali székhelyén, és azt követeli, hogy tisztességes eljárásban ítélkezzenek a líbiai diktátor és fiai felett. Westerwelle volt az, aki tavasszal a kancellárral közösen gondoskodott arról, hogy Németország kimaradjon a katonai akcióból. Westerwelle most úgy nyilatkozik, mintha Líbia ügyében fontos tényezőnek számítana. A miniszter ismét képtelen megütni a helyes hangot. A Kadhafi elleni bevetés azt mutatja, hogy egy humanitárius katasztrófát csak gyors és határozott katonai akcióval lehet megakadályozni.

Tages-Anzeiger (tagesanzeiger.ch)

A baloldali-liberális zürichi napilapban Liliane Minor, Daniel Schneebeli: Leuthard szavai felháborítják Németországot című cikkében tudósít a két ország között elmérgesedő repülőtérvitáról. Ha Doris Leuthard (CVP) tudta volna, mekkora vihart vált ki szavaival, akkor hétfő este a zürichi pódiumvitán – ahol a dél-német reptérlárma ellenzőit táliboknak nevezte – biztosan jobban megválogatja a szavait. Ez szivárgott ki környezetéből, ugyanakkor a kifejezés egy spontán vita során hangzott el. Miközben Dél-Németországban dühösen reagáltak, addig belföldön megtapsolták a szavait, mondván, végre valaki őszintén beszél. Nem lát kivetnivalót párttársa és kormányfője szavaiban Kathy Riklin nemzetgyűlési képviselő, annak ellenére, hogy még ugyanazon este vitát követelt a veszekedés helyett, egyúttal kijelentette, a svájci kereszténydemokraták keresni fogják az együttműködést a német CDU-val. Másként szerinte nem lehet a zürichi repülőtér le- és felszálló gépei okozta zajterheléssel kapcsolatos problémákat megoldani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.