100-120 éves lakóházakat nyilvánítottak védetté

A sárközi népi építészetben egyedülálló módon fennmaradt épületegyüttes került védelem alá Decsen, ahol 100-120 éves lakóházakat nyilvánítottak műemlékké.

MNO
2011. 09. 12. 18:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sárköz fővárosának nevezett településen szeptember 2-án – országosan 173 ingatlan közt – 11 Fő utcai és Öreg utcai lakóház került fel a műemlékek listájára, a község településmagja pedig műemléki jelentőségű területté vált.

A tájegységben Decs az egyetlen község, ahol évszázados épületek ilyen mennyiségben fennmaradtak – mondta Szigetvári Krisztián Tolna megyei műemlékvédelmi felügyelő. Hosszú, tornácos parasztházakról van szó, amelyeken vakolattal képzett homlokzatdíszek, Zsolnay kerámiák láthatók, ami ritkaságnak számít – tette hozzá. A lakóházak a falu központjában vannak, a településmag műemléki jelentőségűvé nyilvánítása azt szolgálja, hogy ez a jövőben is fennmaradjon – mondta a szakember.

Kitért arra is, hogy jó karban lévő ingatlanokról van szó, amelyek védelem alá helyezéséről a tulajdonosok az eljárás megindulásakor tudomást szereztek. Sokan felújították az épületeket. A műemlékvédelmi felügyelő felhívta a figyelmet arra is, hogy ezt követően minden átalakítás, felújítás műemlékvédelmi engedélyhez kötött.

„A tulajdonosoknak jó és rossz is, hogy védelem alá került a lakóházuk, hiszen értékesebbek lettek az épületek, de azt, hogy mit építhetnek, ezentúl előírások határozzák meg” – mondta Biczó Ernő, Decs polgármestere. Felidézte, hogy öt évvel ezelőtt már közösen készítettek elő egy pályázatot a nyílászárók cseréjére és a homlokzatok rendbetételére, de az önerő hiánya miatt ez nem sikerült. – Ha találkozunk pályázati kiírással, azon most is indulni fogunk – tette hozzá.

A védelem alá került, a 19. század második felében jómódú decsi gazdák által építtetett lakóházakat gazdagságuk teszi különlegessé; akkorák voltak, hogy kétszer kellett bennük köszönni – idézte a helyi mondást Balázs-Kovács Sándor, a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum néprajzkutatója. A 4-5 méteres belmagasságú, 5-6 helyiségből álló, eklektikus stílusú téglaházak a külvilágtól elzártan épültek fel, díszítésük is a gazdag sárközi népművészetet idézi.

A Sárköz öt települése 2003-ban kezdeményezte a tájegység népművészetének világörökséggé nyilvánítását; ennek kapcsán Balázs-Kovács Sándor elmondta: jelenleg azon dolgoznak, hogy a Sárköz kultúrája a magyar szellemi kulturális örökség része legyen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.