időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

100-120 éves lakóházakat nyilvánítottak védetté

MNO
2011.09.12. 18:36

A sárközi népi építészetben egyedülálló módon fennmaradt épületegyüttes került védelem alá Decsen, ahol 100-120 éves lakóházakat nyilvánítottak műemlékké.

A Sárköz fővárosának nevezett településen szeptember 2-án – országosan 173 ingatlan közt – 11 Fő utcai és Öreg utcai lakóház került fel a műemlékek listájára, a község településmagja pedig műemléki jelentőségű területté vált.

A tájegységben Decs az egyetlen község, ahol évszázados épületek ilyen mennyiségben fennmaradtak – mondta Szigetvári Krisztián Tolna megyei műemlékvédelmi felügyelő. Hosszú, tornácos parasztházakról van szó, amelyeken vakolattal képzett homlokzatdíszek, Zsolnay kerámiák láthatók, ami ritkaságnak számít – tette hozzá. A lakóházak a falu központjában vannak, a településmag műemléki jelentőségűvé nyilvánítása azt szolgálja, hogy ez a jövőben is fennmaradjon – mondta a szakember.

Kitért arra is, hogy jó karban lévő ingatlanokról van szó, amelyek védelem alá helyezéséről a tulajdonosok az eljárás megindulásakor tudomást szereztek. Sokan felújították az épületeket. A műemlékvédelmi felügyelő felhívta a figyelmet arra is, hogy ezt követően minden átalakítás, felújítás műemlékvédelmi engedélyhez kötött.

„A tulajdonosoknak jó és rossz is, hogy védelem alá került a lakóházuk, hiszen értékesebbek lettek az épületek, de azt, hogy mit építhetnek, ezentúl előírások határozzák meg” – mondta Biczó Ernő, Decs polgármestere. Felidézte, hogy öt évvel ezelőtt már közösen készítettek elő egy pályázatot a nyílászárók cseréjére és a homlokzatok rendbetételére, de az önerő hiánya miatt ez nem sikerült. – Ha találkozunk pályázati kiírással, azon most is indulni fogunk – tette hozzá.

A védelem alá került, a 19. század második felében jómódú decsi gazdák által építtetett lakóházakat gazdagságuk teszi különlegessé; akkorák voltak, hogy kétszer kellett bennük köszönni – idézte a helyi mondást Balázs-Kovács Sándor, a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum néprajzkutatója. A 4-5 méteres belmagasságú, 5-6 helyiségből álló, eklektikus stílusú téglaházak a külvilágtól elzártan épültek fel, díszítésük is a gazdag sárközi népművészetet idézi.

A Sárköz öt települése 2003-ban kezdeményezte a tájegység népművészetének világörökséggé nyilvánítását; ennek kapcsán Balázs-Kovács Sándor elmondta: jelenleg azon dolgoznak, hogy a Sárköz kultúrája a magyar szellemi kulturális örökség része legyen.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.